2/3 от българите искат казармата. Задължителна ли да е тя?

Останалите я намират за губене на време, сочи анкета на Dnes.bg
255
2/3 от българите искат казармата. Задължителна ли да е тя?
Снимка: Булфото

Да бъде ли възстановена наборната военна служба в България? Това е един от най-дискутираните въпроси в последно време, след като новият министър на отбраната Красимир Каракачанов се обяви за връщането на казармата. Нещо повече – лидерът на ВМРО изрази увереност, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Още по темата

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин.

Президентът Румен Радев, който е военен, също подкрепи до известна степен идеята. Но и все пак подчерта, че на този етап това трудно може да бъде реализирано.

Да бъде ли върната отново наборната военна служба? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха 2262 души.

Оказаха се, че мнозинството от нашите читатели са "за" връщането на казармата. 34% от анкетираните посочват, че наборната военна служба трябва да бъде върната и да стане задължителна отново за всички младежи, за да се гарантира сигурността на страната.

Други 17% подкрепят връщането на казармата, но само за тези, които искат да служат доброволно.

Някои от читателите ни са склонни да подкрепят връщането на наборната военна служба, ако това ще дисциплинира младите. Това са отговорили 16% от запитаните.

27% са тези, които са категорично против връщането на казармата с мотива, че това е само губене на време и нищо положително няма от тези действия.

2% пък допълват, че след като сме част от НАТО, не ни е нужно да имаме голяма армия.

И тъй като лятото дойде, а то по традиция е сезон за отпуски и почивки, 4% от запитаните декларират, че темата не ги вълнува, а по-скоро мислят как да прекарат добре летните слънчеви месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
1
 
! Отговори
военен преди 5 години
Мога да кажа, след 29 г. служба, че това е опит за реставриране на комунизма от агент на ДС и за връщане на върховната простотия на безмозъчни командири, които са ми заявявали, че обичат да командват по- учени от тях.Жалко за младежите, в които има акъл, защото те ще избягат от тази държава, прикрита зад лозунга за родина!
228
2
 
6
 
! Отговори
Служил преди 6 години
Влизаш момченце, излизаш кръгъл ид.иот, после 1 месец не можеш да се адаптираш към студентския живот.
227
3
 
6
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Само за неслужили/на служилите няма какво да се обяснява/:Две години единствената мисъл и дума е ' Уволнение'; за две години се намразва,презира и ненавижда всичко що униформа носи; две години смисълът на ставащото с теб е да не си там! Такъв ли " патриотизъм" ще маршируваме?Борисов, изхвърли това недоразумение от кабинета,безумията му ще прогонят и останалите млади от България. Или това е целта? Говорениците за наборна армия изобщо не са случаини. Няма да стане,но държ.и с това се 'размътва'!
226
4
 
11
 
! Отговори
Soldier of fortune преди 6 години
2/3 искат казарма. Ми като искат да отиват да влизат. Аз не искам и няма да влезна по никакъв повод. Ще си бия камшика по Европата или САЩ.
225
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не се е класирал да ходи в армията и който няма пари да плаща данък - обществено полезен труд, който да покрие данъка му. Има много финансово и социално приемливи възможности. Воля за реализацията им няма. По лесно е да ядете германска фруктоза и да умирате 30 дена след като ви дойде времето да вземате пенсии. Някак си по - родолюбско е. И по - национално отговорно. По - европейско някакси...
224
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не желае да ходи войник или запас финансира армията. Плаща данък армия, един вид. Който не е изпълнил условията да ходи - също. Стига да не е по болест, разбира се. % от работната заплата. Безработните, минали военно обучение - задължителен запас 1 - 2 месеца.
223
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никого не му трябва наборна армия. Училищна подготовка - начално военно обучение - строева потготовка, физическа, техническа, теоретическа, историческа и физическа. След навършване на 18 години задължително 4 - 5 месеца военно обучение за обща култура е напълно достатъчно. За мъже и жени. Няма да ги дискриминираме момите. После по няколко 2 - 3 дневни запаса годишно. И разбира се, това само за хора, завършили средно образование с над 4,70. Спортна организация за съдействие на отбраната.
222
2
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До Истерични идиотиА най-лошото е, че са толкова ***, че не искат да разберат, че хора принудени да служат в наборна армия никога не биха рискували живота си за тях.--------------:)) Мръвчице, направи го за себе си поне малко при определини обстоятелства да опазиш собсвения си живот!
221
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наборна армия означава безплатна...а,защо им е притрябвала ме е страх да си представя
220
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 227 коментара 97% са против казармата, да не дава господ да случи нещо подбно като в Сирия.Кво прайми ве тя профито няма да издържи на напъна.И вие си мислите че нато ще ни защити да ама друг път.Дано не съм прав но държава без армия не ми я хвали.
219
0
 
1
 
! Отговори
Do 220 преди 6 години
"15 години във Вренската армия" - къде е това бе аланкоолу? Правописа ти е като на втотокласник! Какво ти дава право да даваш съвети ?
218
6
 
22
 
! Отговори
Истерични идиоти преди 6 години
Задължителна казарма искат само злобни пенсионери, разни бивши и настоящи военни, за да са на сигурна държавна хранилка и т.нар. патрЕоти. Всички тия не ги интересува, че ще прецакат нечий друг живот, че модерната армия е професионална, добре оборудвана и обучена. А най-лошото е, че са толкова ***, че не искат да разберат, че хора принудени да служат в наборна армия никога не биха рискували живота си за тях.
217
3
 
4
 
! Отговори
Това значи, че преди 6 години
2/3 от българите са ***.
216
0
 
1
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
пост 223 е към пост 222Ей тъй ще си умреш, докато се надяваш на 1000 заплата------------------------Да се надяваш означава в някаква степен да чакаш някой друг да свърши нещо вместо теб, - да не се бърка с търпение - да ти падне от небето или може би от комар, лотария, ...! :))
215
1
 
1
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До 221 АнонименАко реша да отида някъде, отивам! Но не бягам от нищо! Планувам, изчислявам и действам! Ясно?пп. комплимен е за мен, че не съм от бягащите! :)) Благодаря!
214
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 221 Е, такъв оллигофрен като теб не може да избяга- факт. А за 27 години избягаха отъ България 2 милиона души. Или викаш те не са избягали от такива като теб с такова мислене? Мхм! Ей тъй ще си умреш, докато се надяваш на 1000 заплата и живота ти е заминал в плащане на сметки и храна.
213
1
 
0
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До GTRБягство, а не отстояване? пп. от себе си никой неможе да избяга! Та къде ще бягате?
212
0
 
4
 
! Отговори
Реалофил преди 6 години
Като гледам профи армията ни си представям каква ще е казармата.Губим кадри нови няма с трици маймуни не се ловят.След 15 години във Вренската армия имаш безплатна къща и солидна пенсия.И заплатата е повече от тираджия .Тук плащат колкото на общ работник от фабрика.Не всичко е пари ,но сега е ерата на парите .
211
0
 
7
 
! Отговори
Социолог преди 6 години
За са щото знаят че няма да се върне.Това е все едно да ги питате искате ли да ядете торти без да пълнеете.
210
4
 
24
 
! Отговори
GTR преди 6 години
Каква казарма, какви глупости... Какво да защитаваме?! Знаете ли, че повечето българи имаме само дългове. Дори 2 квадрата имот нямаме, който да защитим. Имаме само живота си, а той се защитава с бягство и спасение към мирни страни. Кредитите ли искате да защитаваме. Та ние имаме интерес всичко да се срине и унищожи. Защо мислите тези млади мъже "бежанци" бягат и не се бият за родината си?! Защото и те като нас нямат нищо в тази родина. Имат само живота си.