Без училище, църква, живот... Село Губислав губи жителите си

Продукти идват само в четвъртък, транспортът - в почивните дни
1 юни 2017 20:26,
39
Без училище, църква, живот... Село Губислав губи жителите си
Снимка: Facebook

На 70 км от София се намира малкото селце Губислав. То е в пределите на община Своге и се намира на 770 метра надморска височина.

Официално в него би трябвало да има 60-на жители, но според местните по баирите на Стара планина, из които е пръснато селото, те са не повече от 30.

Старите хора казват, че селото се казва така, тъй като някой Слав се е загубил в района. Търсили го, но не го открили и така станало "Губислав". Друга версия е, че въпросният Слав е царски син.

Махалите на селото са 7, а жителите им се броят на пръсти, както и животните. Някога всяко семейство е имало крави, овце и кози, но сега там няма нито една крава.

"Всичко е със затихващи функции. Асфалтът го направиха преди няколко години, преди нямаше асфалт. Имаше автобуси, спряха автобусите. Сега идва едно превозно средство - събота сутрин и неделя вечер. Човек и да иска тука да живее, няма как да отиде на лекар", разказва пред БНР местен жител и допълва, че хляб и продукти докарват само в четвъртък.

В Губислав никой не се завръща, освен ако не е заклет родолюбец или да навести възрастните си роднини. Днес там няма училище, църква, читалище.

На Василка Лозанова пък й е мъчно за запустялата земя и липсата на животни.

"Земята запустя, сега не можем да видим и животни. Младите няма да знаят какво е крава, прасе, кокошка, заек. Защо е така? Виновна е държавата", заключва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Драгалевски Ман Гел преди 5 години
Ако имаше държава,Сашо Нереза трябва принудително да бъде заселен там .И Бакръя,и Катъря.
31
1
 
0
 
! Отговори
Ботко преди 6 години
До АнонименДа, ама хората нямаше какво да работят нямаха земя, животни..., караха ги да работят за без пари по цял ден в ТКЗС то, докато бригадирите на сянка пиеха биричка.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Урбанизация! Ресурсите са по-ефективни в града. Самата история е тъжна, но не можем да запазим всичко от миналото
29
1
 
8
 
! Отговори
Сашо преди 6 години
Пълните села, нямаха нищо общо с невъзможността да напуснеш държавата? Повечето от Вас дори имам роднини навън, но пак харесват както е било по време на комунизма. Ама Вие, като червената другарката със сина в Щатите :)
28
1
 
2
 
! Отговори
започнаРабота вЗавод преди 6 години
и тук само един почти доброволец за жител на селото, но още се колебае, а какво спокойствие и тишина, няма стрес, няма бързане, даже асфалт вече има, абсолютна вечност и носталгия по младостта на 60те години на ХХ век, когато започна масовото изселване към светлото бъдеще по принуда само от София до Коми.
27
3
 
12
 
! Отговори
Не го оплаквайте преди 6 години
Не го оплаквайте толкова и едно време си беше загубено село. А урановата мина по времето на соца нанесе доста здравословни поражения не само на това село, а и на целия район. Много хора работеха там и започваха да боледуват от "странни" болести. А камионите с уранова руда пътуваха напълно открити преа населените места, но никой не се интересуваше от "дребни" подробности на фона на "развитата" соц икономика.
26
6
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Леля ми още преживява това, как в комсомолските й години била привикана от партийната секретарка на института, в който работила, за да й каже, че според нея - партийната, на леля ми редовна аспирантура не й се полагала! И отказала да й даде характеристика, каквато задължително трябвало да се приложи към документите, ако конкурсът е обявен за чужбина! А по закон, не е било възможно от местоработата ти да откажат да ти дадат характеристика, ако поискаш такава!Та, не ми пей химни за соца!
25
3
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха, а бе 24, преди 6 години
"дом, който никакъв частен съдебен изпълнител не може да ти вземе"?!?!?!Но *** и Пульо може да реши, че толкова голям апартамент не ти се полага! Или, че не ти се полага гараж в новия блок, първо се питат "активните борци" и само ако след тях остане нещо, ще се преценява кому да се даде - партиен член ли си, какво ще кажат за теб от ОФ и т.н.А за национализацията и "доброволното" коопериране пък да не говорим!Леля ми още преживява това, как преди години партийната секретарка на института,
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМА, ПЛОНДИ! НЯМА УРАНОВА МИНА!Има бръмБари в главата ти.
23
4
 
14
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Помним изчакването с номера за телевизори. Помним и изчакването с номера за автомобили Не се прави на ударен.
22
1
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Апропо,пост номер 25 е мой и ако някой все пак пожелае да дойде до Кривунделово за уиикенда,може да ме потърси за съдействие.
21
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Автомобилите никога не са били лукс при соца. Имаше друг лукс достъпен за всеки - гарантирана работа там където живееш и да не ти се налага да пътуваш. А днес при евроатлантизма безработицата удря 30% реалано, в някои райони е над 60% и всичко се товари на западните 20 годишни таралясници и заминава за София там да мизерства, но поне има работа.
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Губислав е...столица,в сравнение с Кривунделово.Тук постояно сме аз,баба Гица на 101 и още двама...трима.Чакълирано е само пред хоремага,Баба Гица се държи,онзи ден й дадох литър ракия,защото нейната дето я вари есента...привърши.Тишина и чист въздух.Къщи бол,ако някой иска да заповяда.по...маршрута;околовръстното на Софето,Търън,Голямо Каменене,Дупетатово,Главанаково,след него се пресича магистрала Хемус...отдолу и по макадам(изровен)15-20 км се стига до един баир от който се вижда Кривунделово
19
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди при соца за всеки имаше сигурна работа, спокоен живот, сигурност, дом който никакъв частен съдебен изпълнител може да ти вземе, престъпността сведена почти до нулата, здравеопазване и образование на световно ниво достъпно абсолютно за всеки.
18
9
 
19
 
! Отговори
Коя епоха е? преди 6 години
Държавата е виновна, че е 21-ви век?На млад човек и пари да му дават - няма да остане да живее на село!Ако искат живец във забравени места като Губислав, то нека се замислят за еко туризъм! Но да твърдиш, че държавата е виновна за това, че младите нямат интерес към животновъдство и селско-махленски живот е неправилно!
17
8
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
До РашкоПРОЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО---ПРЕДИ 1989 Е ИМАЛО 7 МАХАЛИ С 280 ЖИТЕЛИ--ПО СТАТИСТИКА НА ЕСГРАОН СЕГА СА---50 --60 ИМАЛО Е УЧИЛИЩЕ МЕД ЦЕНТЪР СЕГА ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТА---НИЩО ТОВА Е БЪДЕЩЕТО НА 70 ПРОЦЕНТА ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ЕС И НАТО ЩЕ СИ Я ПРИСВОЯТ ПРЕД ОЧИТЕ НА ЖИВИТЕ ВСЕ ОЩЕ БЪЛГАРИ---БЪДЕЩИТЕ АБИРОГЕНТИ КАКТО В АФРИКА И РЕДРУГИ ДЪРЖАВИ
16
3
 
17
 
! Отговори
бг преди 6 години
Селата умряха въпреки че на хората им забраняваха да ги насупкат чрез системата на жителствата.Ако автомобилите не бяха лукс за соцфилософията селата можеха да оцелеят като хората пътуват до работата си ежедневно , както в целия свят вместо да си папускат родния дом и да живеят в бетонни термитници на 40 км от родни си дом.Но така е когато живота ни се ръководеше от *** партийни секретари и още по *** партия.
15
2
 
4
 
! Отговори
Ril преди 6 години
A v Harmanli, Bistrica i Bankia raste naselenieto.
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 89та във всяко село имаше ромска махала. Също така тогава хората на село не си заключваха вратите на къщите.
13
4
 
4
 
! Отговори
ДС преди 6 години
До Евроатлантизъми двамата деца на заклети коминисти. Демейни ценности...