Без училище, църква, живот... Село Губислав губи жителите си

Продукти идват само в четвъртък, транспортът - в почивните дни
1 юни 2017 20:26,
39
Без училище, църква, живот... Село Губислав губи жителите си
Снимка: Facebook

На 70 км от София се намира малкото селце Губислав. То е в пределите на община Своге и се намира на 770 метра надморска височина.

Официално в него би трябвало да има 60-на жители, но според местните по баирите на Стара планина, из които е пръснато селото, те са не повече от 30.

Старите хора казват, че селото се казва така, тъй като някой Слав се е загубил в района. Търсили го, но не го открили и така станало "Губислав". Друга версия е, че въпросният Слав е царски син.

Махалите на селото са 7, а жителите им се броят на пръсти, както и животните. Някога всяко семейство е имало крави, овце и кози, но сега там няма нито една крава.

"Всичко е със затихващи функции. Асфалтът го направиха преди няколко години, преди нямаше асфалт. Имаше автобуси, спряха автобусите. Сега идва едно превозно средство - събота сутрин и неделя вечер. Човек и да иска тука да живее, няма как да отиде на лекар", разказва пред БНР местен жител и допълва, че хляб и продукти докарват само в четвъртък.

В Губислав никой не се завръща, освен ако не е заклет родолюбец или да навести възрастните си роднини. Днес там няма училище, църква, читалище.

На Василка Лозанова пък й е мъчно за запустялата земя и липсата на животни.

"Земята запустя, сега не можем да видим и животни. Младите няма да знаят какво е крава, прасе, кокошка, заек. Защо е така? Виновна е държавата", заключва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
Зарко преди 6 години
До Запознатостава само да отворим Белене, за да можем да осигурим миньори за добива на уран.
11
5
 
14
 
! Отговори
Евроатлантизъм преди 6 години
Двама криминално проявени младежи на 17 и 20 години разбиха вратата на 74-годишна жена в село Войводиново и я убиха, за да откраднат от портмонето й 23 лева.
10
8
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Близо до селото има уронаво мина. Ако някога уранодобива се поднови със сигурност това село ще живне.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вицепремиера по демографските въпроси да им построи църква, училище и читалище и лично да заплоди двайсетте бабичка там та да вдигне раждаемостта. Нали за това отговаря.
8
7
 
9
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
До Анонимен 9Аре бегай бе, точно соца уби селото! К'во искаш, и в днешно време и да въдворяваме принудително хора за да напълним селата?!!
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вицепремиера по демографските въпроси да им построи църква, училище и читалище и лично да записи двайсетте бабичка там та да вдигне раждаемостта. Нали за това отговаря.
6
4
 
10
 
! Отговори
Груйо преди 6 години
Село без селяни - идеално за трето поколение софиянци! Бегайте шопи!
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца всяко село имаше училище, детска градина, аптека, лекарски кабинет с лекар и шофьор на линейка, здравеопазването беше безплатно, имаше задължително библиотека, културен дом и кино в което всяка седмица пускаха два нови филма цялата световна кинокласика се въртеше заедно със соц и руските филми които също не бяха лоши.
4
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен----------------------Евроатлантизъм ли! Я върви да видиш китните и подредени евроатлантически селца! И ги сравни с калните еврокомунстически деревни,пълни с отчаяни алкохолици! Комунист,нещастен!
3
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При фашисткия режим на цар Борис българите живееха най-добре, но после дойдоха комунистите на 9ти септември 1944та година и вече 73 години съсипрват България.
2
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроатлантизъм в действие.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То да е само това село...