Детето – при майката!? На 1 юни татковци "За" споделено родителство

Те искат да имат равни права с майките
Обновена: 1 юни 2017 13:21 | 1 юни 2017 13:07,
43

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В Деня на детето родители, разделени от своите деца, поискаха от управляващите да въведат принципа на споделеното родителство - това означава детето да прекарва най-малко 35% от времето си с който и да е от родителите, разказа пред Дарик Йордан Миладинов, баща на момченце, което живее при майката. Родители с подобни съдби се събраха на протест пред Министерския съвет.

"Детето не е в институция, то е при родителите на майката, тъй като тя нито желае, нито може да го гледа. Тя отказва да си гледа децата, но институциите отказват да си отворят очите и да видят това", обясни случая си той.

Още по темата

Александър е баща на момиченце, което живее на стотици километри от София, след като майката получава родителските права. Той желае да се грижи за детето, но към момента може да вижда дъщеря си само два пъти в месеца.

"Детето е вече на близо 5 години и усеща остро нуждата от близост с двамата си родители, но не може да я получи, защото институциите не желаят да помогат по никакъв начин", допълни той.

В подобна ситуация е Йордан, баща на момченце на годинка и четири месеца. В продължение на няколко месеца той няма достъп до детето си, след като майката се мести в друг град, а социалните не му оказват никакво съдействие, въпреки липсата на съдебно решение за родителските права. 

Йордан смята, че съдебната система у нас вкарва родителите във война, от която победеният получава режим за срещи с детето, крайно недостатъчни, за да има привързаност. Затова настоява за въвеждане на презумпцията за споделено родителство.
 
"Детето да прекарва най-малко 35% от времето си с който и да е от родителите. Това е изчислено като една мярка, която позволява активно родителско участие в живота на детето, намалява рисковете от родителско отчуждаване", обясни Миладинов.
 
Протестиращите родители са подготвили грамоти за институциите, отговарящи за детските права. Те ще бъдат връчвани всяка година, на 1 юни, обясни Вера Иванова, един от организаторите на протеста пред Министерския съвет

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
До 40 преди 6 години
Ако се поставиш от др страна ще разбереш. Ако нито си лигльо, нито настройваш детето срещу майка му, а искаш да се грижиш за него, а имаш 4 дни в месеца. 4 дни, човече!? Как може един родител да изгради нормална връзка с детето си за 4 ш*бани дни в месеца! И то в повечето случаи му се пречи и на тях. Родителите трябва да са с равни права при отглеждането на децата си. Всяко ограничение без да се вземе предвид конкретния случай е дискриминация - отразяваща се най-много върху децата.
36
15
 
9
 
! Отговори
странно преди 6 години
Общо взето е до хората, ама не виждам защо трябва да се протестира че по презумпция да се дават 35 %... той ако си ги заслужава, ще си ги получи. Ама има такива лигльовци, които за да вредят на бившата си и новия и мъж настройват децата или въобще не се грижат за тях, докато са във времето за личен контакт. И за какво да седи при него 4 месеца? Ами ако детето има брат/сестра от новия на майката какво правим? Разделяме ги за да чешем егото на някой уруфляк, който не се е доказал когато трябва ли?
35
4
 
12
 
! Отговори
Мама на двама преди 6 години
Много ми е интересно как си ги представяте тези 35%, когато двамата родители не живеят в един град. Колко училища ще посещава детето?, Колко занимални? Или родителите ще си сменят работата през 10 дни. А кога издръжката ще стане пропорционална на разходите на детето? Много ми е интересно как мои познати си мислят, че докато детето им живее с тях има нужда от бюджет Х, а когато се разделят, той става Х/20
34
6
 
5
 
! Отговори
33 преди 6 години
До 35- вината винаги е на двамата, аз лично си тръгнах след 20г брак и 2пораснали деца, оставяйки и ново жилище и обзавеждане и сега сме в по-добри отношения с бившия от преди
33
1
 
8
 
! Отговори
МЪЖ преди 6 години
До Анонимен 35Е, всичко се случва, в живота ама прочетете коментара на 3 и честно кажете какво да очакваш от такъв индивид!? Знае ли колко струват едни детски обувки например, че му се свиди издръжката? Кога е ставал нощем да мери температура и да дава лекарства на детето си? И на сутринта да тръгне рано на работа. Правя най-доброто за сина ми, искам да можех още да направя!
32
8
 
2
 
! Отговори
Куха лейка преди 6 години
До всички дето ме дарявате с - . Моля погледнете се в огледалото и ако осъзнаете колко Кухи *** сте . Счупете го, то не е виновно за това.....
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
куха лейка, като ти чета блондинските разсъждения, от метафора до метаморфоза правиш ли разлика, или то все картофи
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 33Те ако са зрели и интелигентни или няма да се размножат преди да са си напаснали характерите или после няма да се разделят. Повечето семейства се радпадат поради естафско селяндурския характер на единия и най-вече на двамата родители.При развод се интересуват от хладилника и телевизора, а детето ...
29
11
 
19
 
! Отговори
Всеки преди 6 години
мъж е чувал майчиното разсъждение "аз съм го раждала". Е остава сам да мога да си го родя и тогава Какво? Жената би била абсолютно непотребна. Тъпо е да се гордееш със единственото за, което си създаден. Татковците се борят за равенство, а не за надмощие. Мамите държат да са фаворит.
28
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Перфектни родители няма, но при 1 раздяла е много по-добре да запазят добрите взаимоотношения м/у тях и да продължат равноправно да полагат грижи за детето и да не го използват като разменна монета, като последствията от това са единствено в/у детето. При желание и зрялост на страните е постижимо
27
13
 
3
 
! Отговори
Куха лейка преди 6 години
До Колорадо: как живеете бе хора???? Лесно ли ви е??? Как да "засадиш" оплодиш яйцеклетка в пясъчника "задния двор" и аз обичам там да копам от време на време. Ама за наследници си трябва друга работа.....
26
7
 
3
 
! Отговори
Куха лейка преди 6 години
До Мъж. Не гледам на Бившата като на нива, нито на децата си като на картофи. Това е метаморфоза. Писал съм за хора с мисъл. А не за Кухи ***.... И както Исус Христос е казал: - Нека безгрешният пръв хвърли камъка. Благодаря Ви че сте ми съдник..... Без дори да сте разбрали за какво говоря...
25
8
 
6
 
! Отговори
Мима преди 6 години
До РудиТеоретично си прав. Но, мъжа ми постига ефекта без грам насилие. Просто му е пример за подражание и държи на неговото одобрение. Те са си мъже и се разбират. А, това, че не ме слуша, някакси не е зле. Със сигурност няма да стане мамино синче, колкото и като на всяка майка инстинктивно да ми се иска.
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От къде тръгва част от проблема!Голям процент от сегашните мъже се женят за "девици", които пият и пушат като техните бащи!А...после децата "теглят"!
23
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Залюбих кротко момиче.Задомихме се.Роди се детенце....И тук приказката свършва.Тя се превърна в мрънкащо, дуднещо истерично чудовище.Майка и - тъщата се засели в дома ми.Търпях до откат.Поради това, че отказах да финансирам бала на балдъзата ми спретнаха чутовен скандал, взеха детето и се изнесаха.След около 3 месеца благоверната ми прати емисари с послание, че при определени условия би се върнала. ...детето на разделени родители вече е пълнолетно.Израстна без мен, мама не даваше да се виждаме..
22
1
 
12
 
! Отговори
МЪЖ преди 6 години
До Куха лейкаИзключително тъ-по да сравняваш децата си с картофи! И ако гледаш на майка им като на нива - ами няма да се задържи жена около тебе, освен някоя супер изпаднала!
21
4
 
7
 
! Отговори
Руди преди 6 години
Мима, синът ти не те слуша, защото изразът ти "грях ми на душата" говори достатъчно.Не е нужно да си ядосана, за да го шляпнеш.Майката не разбира, че шляпването понякога е неприятно ЗАДЪЛЖЕНИЕ, което извършено в точното време по подходящ начин е критерий за добре свършена родителска работа. За палавите момчета е задължително да се прибягва до това.Отпускаш много дълго въже на сина си и той е дезориентиран къде е границата.Таткото е създал постоянен критерии и е ориентирал сина ти до къде може.
20
0
 
12
 
! Отговори
Колорадо преди 6 години
До Куха лейкакартофчетата са собственост на Кауфланд, следващия път да ги засади в пясъчник
19
18
 
7
 
! Отговори
Куха лейка преди 6 години
Гатанка : Един човек видял красива нива изорал я посадил картофи. Грижил се за нивата поливал я редовно прекопавал я за да няма плевели. Родили се картофчета. Питам - на кого са картофите на нивата или на Човека????
18
7
 
8
 
! Отговори
Мима преди 6 години
До 111111Сина ми е мъжле.Тежък характер. Прави каквото си иска. Приласкавам го, коткам го, убеждавам го, моля му се, грях ми е в изблик на нерви съм го шляпала по дупарата - не!!!Баща му само като го погледне с укор и става агънце.Така, че като разумна жена си приласкавам и коткам мъжа /за сега ми се вързва/ за да ми е мирно семейството.