Камера за средна скорост се бъгна – скъпа им била таксата на КАТ

Спряна била през декември, дотогава засякла 60 000 джигити
1 юни 2017 09:07,
40
Камера за средна скорост се бъгна – скъпа им била таксата на КАТ
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

МВР е отказало да плати на британска фирма за поддръжка на единствената у нас система за засичане на средна скорост. Затова вече седми месец не работят камерите при тунела на магистрала "Люлин", съобщава "Труд".

Системата е от две двойки камери и сървър, монтиран на петия етаж в сградата на Дирекция на полицията в столичния квартал "Младост".

Купена е за 240 000 лева и е пусната експериментално през 2014 г. Започва да снима и през 2016 г. достига максимален капацитет от 30 000 заснети нарушения.

Още по темата

Общо до злополучното спиране през декември м.г. са засечени над 60 000 джигити. В "Пътна полиция" пък била създадена специална група, която да обработва снимките и да праща електронни фишове.

Целият процес спрял по две причини. Първо от британската фирма, която държи лиценза на софтуера, поискали сума, която се сторила висока на нашите шефове от КАТ.

И второ – връзките и системите в МВР, към които спадал и злополучният сървър на петия етаж, са защитени още от времето на студената война.

И така, вместо да бъде платена някаква сума от порядъка на 40 000-50 000 лв., вътрешното ведомство спряло системата, която може да носи до 2-3 млн. лв. приходи в държавната хазна.

Междувременно пък стана ясно, че в новите патрулки не могат да се монтират мобилните снимащи радари, тъй като стъклата на автомобил КИА са с различен наклон и друг кварцов състав от тези на досегашните коли "Опел".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Английската фирма разработила софтуера, те ми търсят местна конкуренция!? Все едно да се чудиш как така Рено не произвеждат Бентли- та. Проблемът на МВР- шефовете е, че не може транзакцията да мине през още един по веригата, та да цоцат! Ама с тея неща така не става, не е като да купуват гориво на 4 лв литъра ;)
10
3
 
15
 
! Отговори
Джигити ли??? преди 6 години
Джигит (множествено число джигити) е историческо прозвище, особено популярно в Кавказ. Думата е с тюркски произход[1] и може да се преведе като младеж, юнак, герой. Джигитът обикновено е конник, който се отличава с войнствен характер, отлична езда и умело боравене с оръжието.
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
З А К Р И В А Й тая ненужна хранилка! Само ги бива да констатират и да кибичат по храстите тия. Реална работа = 0!
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #7И ти ли като Теди страдаш, че сме отнели правото на дедите ти, да гориш вещици и да сееш цивилизация сред инките...
7
0
 
17
 
! Отговори
do 6 преди 6 години
Със сигурност ще е по евтино, но ако се даде на българска фирма да знаеш че пак няма да е на твоята и ще е на някой който камера е виждал само като снимат жена му в едни филми.След което по проект на пловдивските спирки - пари няма да има, техника също. Но договора ще е за него ;)
6
15
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Сърварите на МВР са защитени с код, разбира се! В никакъв случай не бива да допускаме англичаните да се доберат до този код!!! На тях това им е мечта от столетия, за да унищожат православните държави! Да бъдем патриоти и да не допускаме кодовете на МВР да попадат във вражески неправославни държави!!!
5
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами сигурен съм, че сумата ще е в пъти по-малка ако се избере българска фирма. Но ние божествим чуждите фирми. А те идват и наемат българи и прибират голяма разлика. Аз работя по този начин. Според министерствата българи не могат да вършат дадена работа, идват всякакви чужденци, взимат я, след това установяват, че не могат да я свършат, наемат ме мен за 20-30% от сумата и нещата приключват. Но аз не мога да взема подобен обект, защото нямам милиони оборот. Но през чужди фирми се краде лесно.
4
2
 
41
 
! Отговори
Юрист преди 6 години
Фишовете от тази камера се анулират от съда защото метода за измерване на скоростта не е регламентиран в Закона за движение по пътищата.
3
1
 
13
 
! Отговори
99 преди 6 години
Ето защо страна няма да се оправи... един много хубав пример. Иначе се блъскат по гърдите,че имало много война на оътищата.... Нали хазната трябва да се пълни с глоби а не с данъци... *** работа
2
3
 
11
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
До АтанасовЕла си в България, направи фирма за поддръжка с 40000 годишен оборот. КАТ ще ти ги плащат.
1
6
 
39
 
! Отговори
Атанасов преди 6 години
Много кратко, бих желал да изразя своето мнение. Аз работя във фирма тук в Англия която инсталира подобни камери потдръжката на такива съоражения тук е много скъпа, но всички които живеят в Англия знаят колко много камери има разположени по пътищата и колко са важни те за контрола на скоростта. Град с размрите на Варна има около 300 камери и те носят приходи и пасяват животи защото глобите се плащат и джигитите не са безстрашни както в България.