По-различното майчинство. От кога осиновителят е родител?

Осиновителите искат промени в регламента за плащане на майчинството
1 юни 2017 18:00, Екип на Bulgaria On Air
8
По-различното майчинство. От кога осиновителят е родител?
Снимка: архив Reuters

На 1 юни обръщаме поглед и към едни по-специални малчугани и техните родители - осиновените деца. С какви трудности се сблъскват родителите, решили да осиновят дете?

От днес у нас влязоха в сили в трудовото и осигурително законодателство, които засягат хората, които имат правото да ползват отпуск поради бременност, раждане и осиновяване.

Доскоро у нас осиновителите нямаха право да ползват отпуск по майчинство, а трябваше или да напуснат работа или да вземат неплатен отпуск, за да бъдат с детето си. Съгласно закона отпускът по майчинство започва не от момента, в който детето става част от новото сис емейство, а на база на възрастта му.

С други думи - ако осиновеното дете е над 5-годишна възраст родителят няма право на майчинство. Ако детето е между 2 и 5 години законът позволява обезщетение за 365 дни.

"За мен е абсолютно логично отпуската по майчинство да се ползва от деня на влизане в сила на съдебното решение за осиновяване на детето. Т.е. от този ден да се счита една година, за да може една майка в този период да си ползва 90% от майчинството, да свиква с детенцето и детенцето със семейството", разказва Радина Велчева, осиновител на две деца.

Тя сподели, че най-много случаи на разсиновяване са регистрирани именно при деца над 5-годишна възраст, заради по-големия период, който детето е прекарало в институция.

И двете деца на Радина влизат в новия си дом около месец преди да навършат една година. Заради отглеждането на дъщеря си Радина временно спира да работи. Бавните процедури по изготвянето на цялата належаща документация за осиновяването на второто ѝ дете, възпрепятстват тя да получи майчински, полагащи се до първата му година.

"Повечето осиновители - ние всички сме работещи хора. Средната ни възраст е над 40. За нас е изключително важно много бързо да се случи така, че да можем адекватно да отглеждаме децата си и съответно единият от нас да работи. Много семейства са така и най-малкото ти идва на ума да започнеш да пишеш жалби или да се оплакващ пред институции", пояснява Радина.

За разлика от нея друга майка в сходна ситуация подава жалба в Комисията за защита от дискриминация.

Желязка Иванова от Българска асоциация "Осиновени и осиновители" осиновява момченцето си през октомври 2014 година. Детето е предадено 10 дни преди да навърши една година, а Желязка ползва право на майчински - 90% от брутната ѝ заплата, до изтичането на тези десет дни. След това получава, както е по закон, минимално обезщетение за възраст на деца между една и две години, което възлиза на 340 лева месечно.

Желязка също апелира за промяна в регламента, по който се отпускат обезщетенията при осиновяване.

"В края на миналата година организацията ни е подала сигнал, че именно децата са дискриминирани със закон, който регламентира майчинство при осиновяване между две и петгодишна възраст. Това, което ние искаме да се постигне, е да се приеме целеви отпуск при осиновяването - т.е. родителят да има право на този отпуск от деня, в който детето си е вкъщи", обяснява Желязка.

По думите ѝ за 2016 година има около 110 осиновители, които са ползвали майчинство за деца между 2 и 5-годишна възраст, а осиновяванията са около 600.

"Това означава, че останалите не попадат в тази възрастова група", изчислява тя.

Жалбата на Желязка е била приета и тя очаква да разбере дали ще бъде насрочено дело за разглеждане на нейния случай.

Позициите на социалното министерство и НОИ относно сегашния регламент са идентични – евентуални промени зависят от това дали ще има законодателна инициатива от страна на парламента. А институциите само прилагат политиките.

Дали наистина ще има промяна – времето ще покаже. Дотогава осиновителите ще продължават да обичат и да се грижат за децата си. Така, както са го правили и досега.

Автор: Мария Аладжова, Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да нее като оня комшия де ме коментира това което не съм явно това вече е насадено от неговия колега ми милене аз казваш тишо инструктор ли е а нее тогава не ме занимаваите с вашти работи щото ще зема да стана ами тогава на такива като вас ше ви пари на подметките защо ли щото а си го знаете вие
6
1
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Според член 151(1) от Наказателния Кодекс наказателна отговорност се носи при съвкупление с лице, ненавършило 14 години.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от днес, да, но ОТКОГА е само една дума, не две. откога, докога, оттогава, дотогава и т. н. Ако се учи от правилния учебник а не от бг-те медии. Но тях никой не ги учи, щото не възприемат и това си е. А пълният член им пречи. ЕС обаче вече извади оценка: ългария е първа по неграмотност в Европа. И по бедност. Двете неща имат връзка, но на кого тук му пука бе, Уили! Давай бири и чалгата да свири. Напред, Българийо, майко мила, Родино наша !
4
3
 
1
 
! Отговори
секс играч преди 6 години
Това не се води педофилия, а любов!
3
3
 
2
 
! Отговори
56 преди 6 години
Веднага дискриминация, а точките които дават голям бонус за грaдина и училище не ги броим?
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До секс играча затвор за педофилия ? ще ти е хубаво ли,"татко" ?
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами и 10 годишно да е детето,нали трябва да свикне с новите родители. да им дадат поне година отпуск,иначе това дете кога ще ги вижда : родителите на работа,то от институцията,пак в градина,пак в институция. пък и държавата достатъчно е спестила от майчински до времето на осиновяването. едно умно решение,дано го приемат.