Психолог: Децата на България - умни, но объркани и без подкрепа

Основните страхове: Да не изостанат материално от връстниците си
1 юни 2017 07:00, Елка Василева
54
Психолог: Децата на България - умни, но объркани и без подкрепа
Снимка: архив, Булфото

Българските деца днес са умни и интелигенти, но объркани и без подкрепа, коментира за БТА доц. Михаил Околийски, експерт в СЗО, по повод на днешния празник.

Децата на родители, живеещи в страна в дъното на световни класации по щастие, също толкова не са щастливи, допълни Околийски.

Основните страхове на днешните деца са свързани с това да не изостанат материално от връстниците си. За разлика от децата в Западна Европа българчетата непрекъснато сравняват дрехите си, кварталите, в които живеят, колите на семейството, почивките, причина, за което са родителските сравнения.

Друг страх за българските деца е свързан с невъзможността да създават хармонични и трайни приятелства, основани на взаимно доверие.

Българското дете тъгува по загуби, разпад на семейство и връзки, но нито училището, нито родителите, нито обществото като цяло могат да му помогнат да я преодолее, коментира експертът.

Децата ни не знаят как да влизат и излизат от влюбване. Влюбват се и смятат, че това е за цял живот, докато връстниците им от Западна Европа още от ранна възраст са научени, че нито една връзка по време на съзряването не е трайна.

Новите страхове на децата на късния преход са свързани с отговорността на самостоятелните решения за разлика от децата и родителите на социализма, за решаването на чиито проблеми се грижеше държавата, коментира експертът.

Липсата на достатъчно специалисти, които да работят с децата, както и неспособността на българските родители да общуват с децата е причина за нарастващата агресия в училище, както и за отключването на депресии и падането на възрастта за опити за самоубийства.

В Дания например в рамките на десет години са обхванали почти изцяло училищата със специалисти, които помагат на децата да преодоляват загубата на родител, близък приятел. В България това не се разглежда като проблем и децата са оставени да разчитат на умения на роднини, за да се справят със скръбта по близки.

Децата и сега, и преди са радостни от това да играят, да имат приятели, да пътуват и постигат успехи в значими за тях неща, коментира още експертът.

Българското дете се различава от европейското с нездравословния си начин на живот, който се изразява в ранните опити за тютюнопушене, употреба на алкохол, сексуални контакти.

Намалената физическа активност, консумирането на нездравословни храни и напитки, водещи до затлъстяването, е сред другите отличителна черти на нашите деца от европейчетата.

Сред основните проблеми в съвременно образование на България според експерта е липсата на сексуално обучение в училище. Националният център за обществено здраве и анализи по проект, финансиран от норвежкия финансов механизъм, е разработил наръчници за психично и сексуално здраве за ученици в 9 - 11 клас. От регионалните здравни инспекции вече са обучени преподаващи материята, но към момента все още не е масово обучението в българските училища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: деца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
47, ВПЕЧАТЛИ МЕ! РАБОТЯ НАД 35 ГОДИНИ КАТО ТЕТКА, НО ОТ ЕДНА ГОДИНА НЯМА ОДЗ ТА ТА СЕ ПИТАМ ДАЛИ НЕ СИ БИЛА В НЕКОЙ МОЛ ПА ДА СИ ГО ВЗЕЛА ЗА ОДЗ ПАРДОН ЗА ДГ. ДЕЦАТА ПРИЛИЧАТ НА РОДИТЕЛИТЕ СИ, ЕДВА ЛИ ТВОЕТО Е ПО РАЗЛИЧНО СЪТВОРЕНО И КАТО ЧЕТА МОДЕЛА НЯМА ДА Е КАЧЕСТВЕНО НЕ ЧАКАЙТЕ ЧУДЕСА ОТ ЗАБАВАЧКИТЕ- ДЕЦАТА ИДВАТ БЕЗ ДА УМЕЯТ ДА ГОВОРЯТ, НЕ ЗНАЯТ ЕДНА ПЕСНИЧКА, НЕ СИ ЗНАЯТ ИМЕНАТА, НЕ СИ ПОЗНАВАТ ДРЕХИТЕ, НЕ УМЕЯТ ДА СЕ ХРАНЯТ, ДА СЕ ОБЛИЧАТ И СЪБЛИЧАТ, НЕ УМЕЯТ ДА СИ МИЯТ РЪЦЕТЕ, А ТОАЛЕТ..
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то просто децата ни намразват, заради реалността, която създаваме. Единствения положителен изход за тях е само да си тръгнат
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата навсякъде са умни. Човек става това, което го научиш да бъде. Така че, да се сърдим на себе си.
37
1
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Ако някога излезе, ще дойде друг който да граби, няма да процъфтим! Гадно племе сме, това е!
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера бях на родителска среща в ОДЗ. Отчета на тьотките незнайно защо наричани падагожки беше копи-пейст от 1972 г. Доколкото успях да схвана брътвежите им, те имат за цел детската градина да е като казарма - децата да влизат различно умни, но да излизат еднакво глупави. Нескрито беше недоволството, че не им се получава напълно. Оплакваха се, че децата "не ги отразявали" и проявявали характер.Основно зубрят инфантилни стихчета и изрязват хартиени роклички.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
безпътица и безизходица- това е положението , накарахме собствените ни деца да се чувстват излишни в тази държава... просто няма какво да правят...
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моето дете беше 3 години във Виена, завърши бакалавър, сега завършва магистратура в Брюксел. Спасявайте се поединично, възможно най-бързо! В тиквената псевдодържава всичко приключва!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наште ги възпитаваме с "Матрицата" трудно си намериха приятелчета, които също харесват филма.и АЛФ))"Теория на големия взрив"У нас телевизора са пуска само за да се гледа опреден филм, който сме си избрали, нищо друго!Книги- Пътеводителят, Властелина.самотни са в клас, но се опитваме да им помогнем да не потънат в блатото на меркантилността.Виждам как ги боли, но знам, че трябва да издържат...
32
0
 
13
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
Принципно не съм от хората, които така "патриотически" си хвалят страната. На мнение съм, че като народ сме бая скапппан материал, който не може да се справи със сегашната обстановка на световната сцена. Обаче все мисля, че имаме добър ген относно умения и интелект. НО... обществото ни е такова, че тоя ген се погубва още в ранна детска възраст... просто не съумяваме да си оправим собствените баргии и все си търсим друг да ни е виновен
31
2
 
2
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Че навремето гледахме ТВ1000 и се образовахме сексуално
30
0
 
13
 
! Отговори
Трол Горянин преди 6 години
Може на някой да не му аресва но добре че ни набутаха в ЕС и още сме с валутен борд , защото с тези политици , щяхме да емигрираме в Сомалия и Конго в търсене на по-добър живот - така поне малко от малко ги запират
29
4
 
1
 
! Отговори
РАстрел за виновните преди 6 години
Внучка на съседи шампионка по математика от международен ранг е вече повредена нелечимо от видео терористичната педофилска техника в училищата.Няма девет години..Новост са обемно проникващи скенери ползвани за монтаж и центровка на био импланти в телата на децата.ФБР да арестува престъпниците от София .Крадат милиарди и плащат на Interpol i Olaf..
28
4
 
1
 
! Отговори
Затворете училищата преди 6 години
Затворете училищата до пълно обезопасяване и демонтаж на НАГЛО ПРЕСТЪПНАТА ВИДЕО ТЕХНИКА.
27
6
 
1
 
! Отговори
арести за министри преди 6 години
Тази година платих курс в гимназия за да направя нормална обстойна проверка .Оказа се че педофили и масови убиици са вкарали тежко терористични оръжия за масово поразяване във всяка класна ставя във всяка тоалетна и коридор.Децата са облъчвани с мощни камери обезпечаващи обемно прецакване и трайно повреждане на всеки поименно.Камерите имат високоплътни извънземени холограмни скенери монтирани. Успяха да ни увредят в рамките на 20 минути тежко нелечимо..Всички деца бяха вече увредени ,,
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сред основните проблеми в съвременно образование на България според експерта е липсата на сексуално обучение в училище.==========Тоя е антихрист.
25
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държава в упадък с деградирало народ без никакви морални устои и духовни ценности. Какво да очакваме от децата. Кой да ги възпита?
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закономерно е при родители,които са объркани и нямат сигурност-децата са техни отражения!...Вижте ни обществото- деградирало и изгубило надежди,тоталният срив на морал и ценности,какви деца може да възпита това общество !?За формирането на личността е важна средата,семейството,училището.... а в тези поколения ще видим собствения си провал!
23
3
 
9
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
много са си добре децата: умни, красиви, изповядват европейските ценности. Малките са си с прогресивно мислене, чудесна компютърна и езикова грамотност, изграждат се като личности с цел! Това, че някой не ги разбира - говори за тяхната нищета и тоталната липса на прагматичност. По-голямата част са приети във водещи световни университети, 1-2 години преди да завършат гимназии! Вие там разните "по-ражлични" соц. елементи - НЕ ПОГУБВАЙТЕ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ, втълпявайки им робско-стаддно мислене
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Флатландия)Всички сте отсечки или най-много триъгълници-тъпоъгълни или равнобедрениD , но сега има сфери и се объркАхте.D
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е отчетливо първото поколение на родители - чалгари, поне в мнозинството си. Или сте забравили какво беше през 90-те? Тези, които тогава бяха 17-18 годишни - сега са майки и бащи.