Радев: През 1876 г. храбростта на малцина дари свободата ни!

Президентът присъства на честванията във Враца за 2 юни
1 юни 2017 22:25, Анисия Иванова
22
Радев: През 1876 г. храбростта на малцина дари свободата ни!

"Саможертвата на героите от 1876 г. ще се окаже първата решителна стъпка към независимостта. Храбростта на малцина ще изкупи слабостта на всички останали. Те няма да доживеят свободата, но ще я дарят на другите“. Това заяви президентът Румен Радев на тържествената заря-проверка по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България във Враца, цитиран от прессекретариата на президенството.

"Само шепа хора ще последват четата след Дунава. "Свестните у нас считат за луди“, пише по-рано Ботев. Това е най-горчивото му прозрение“, каза още президентът.

Радев отбеляза и приноса на творчеството на големия поет и революционер Христо Ботев към богатството на българското наследство и изграждането на националното самосъзнание на народа ни.

"За 28 години той написва двадесет стихотворения, в които е заключена цялата българска съдба: участта на роба, буйството на хъша, бунта и жаждата за свобода и справедливост“, заяви президентът.

В словото си президентът Румен Радев призова народът ни да отдаде почит пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и да не забравя тези, които някога посрещнахме като „луди“, и на които днес дължим свободата си“.

По-рано държавният глава посети Ботевград, където поднесе цветя пред паметника на революционера, поет и публицист Христо Ботев.

"Повече от 80 години Ботевград издига за свой патрон една от най-ярките личности в българската история. Личност, останала безсмъртен символ на най-скъпата човешка ценност – свободата“ заяви Румен Радев по време на тържествената церемония в града.

Президентът поздрави ботевградчани и им пожела да носят Ботевото име с гордост и с вяра в България.


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
дядо Пенс преди 1 година
А днес алчността на политическата класа ни направи роби на Европа ! Факт...
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дааа, през 1876 храбростта на малцина доведе до Освобождението.
Днес мишкуването на мнозина е доведе до демографска катастрофа, чудовищна престъпност на всички обществени нива, безпросветност и безперс пективност.
Защото все още не сме загряли, че Свободата е отговорност, а не слободия!
9
4
 
3
 
! Отговори
вън вън вън преди 1 година
ПсевдоПатриотите-Фашистите-Обединените ***-крадци ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН от управлението на Европейска и Демократична БЪЛГАРИЯ......СРАМ,ПОЗОР,ГНУС,ОТВРАТ е завръщането на фашизма и нацисзма в БЪЛГАРИЯ......
8
4
 
4
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Или в темичката са "налазили" жаагали-провокатори, или наистина сме се изродили дотам - даже на празника да се гаврим с паметта на дедите ни умирали за да пребъдем!
Пигмеи пишат - и не осъзнават, че се рат в собственото си гнездо! Посерковци , които биха се попикали ако ятаган лъсне пред мутричките им плюят народа си от постаментите си изградени от собствените им безполезни ***!
7
4
 
6
 
! Отговори
Циник до защо преди 1 година
В този свят за всеки българин ден - много бих искал да ти обясня от каква талигарска ма*стия произлизаш, но се боя, че ще ме цензурират!
Бих ти разбил квадратната главица с определено удоволствие...ех мечти! Неблагодарния ви джинс ей заради биоотпадъци като теб ще бъде винаги - турски!
И нека пак ми обясняват - колко добре сте се интегрирали - ти гну*сно нищожество с липсващ перкуциум!
Ботев е един от най-великите българи, и човеци раждан някога! Слава, и дълбоко преклонение - всички вам - паднали
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нещо за това, че в освобождението са взели участие под 10 000 българи, като по - голямата част са били от териториите на днешна Украйна и Молдова спомена ли президента? Или го е срам да изтъква очевадните факти, че не сме способни сами да защитаваме собствената си независимостр и да се бием за нея благодарение на мижавите си лидери?
5
1
 
6
 
! Отговори
ODESSA преди 1 година
Поп Кръстю не е бил предателят. Величка Хъшнова. Никога не ще оперните нашите души. Децата които сте крали, рано, или иначе, ще се обърнат, срещу вас.
4
1
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
до 8
Не чакай нито от депутат, Нито от Тиквата, или от Президента такова признание.
А оня дето е дядо на Андрей Луканов?......
К'во да кажем дето предаде Апостола на турската уродлива паплач?

П.С. Не е поп Кръстю( така ни заблуждаваха навремето в учебниците по история, защото и бай Тошо го е знаел това, а Андрейчо Луканов да предадеш заради дядо му си е леко некомфортно.
3
1
 
16
 
! Отговори
Геноцид преди 1 година
След 141 години уж уж уж след " освобождението" Българския народ е в Робство и Геноцид благодарение на българските национални предатели и мекерета....от историята се знае че Българската държава и народа му страда от векове насам от продажниците ни.....
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а през 1944 предателите излязоха от шумата и до днешен се множат!
1
16
 
6
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Защо няма паметник-мемориал на геройски загиналите славните Османски солдати за освобождението на България от врага.трябва да има паметници в градовете където са се водили епични битки,и да има къде да се поднесат цветя и венци...героите никога не умират