Разликите в храните у нас и на запад – малки и не масови

Не става въпрос за вредни храни, смята Порожанов
1 юни 2017 09:45,
81
Разликите в храните у нас и на запад – малки и не масови
Снимка: Reuters, архив

Разликите в качеството на храните, предлагани в България и на Запад, не са масови, обясни земеделският министър Румен Порожанов.

"Те са в определени продукти по отношение на съдържанието на етикета на идентичен продукт. Например, процентът на какаото в шоколада, който е по-нисък при нас. Също така замяна на захарта с фруктоза. Има установяване и на различен физико-химичен състав на самия продукт от гледна точка на това, което е обявено", каза той пред Нова тв.

Още по темата

Порожанов направи уточнението, че не става въпрос за вредни за здравето храни.

"Иззели сме 31 продукта от три големи вериги у нас, както и от Германия и Австрия. Става въпрос за шоколадови изделия, млечни и месни продукти, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. Изследват се в две лаборатории, а анализът ще бъде на три етапа. Първият е сравнителният анализ на информацията на етикетите. Ще се изследват типа и плътността на продуктите, както и физико-химичния им анализ, тоест съдържанието", поясни земеделският министър.

"Трябва да се обединим с останалите страни-членки и да сезираме комисаря за защита на потребителите на ниво ЕС от гледна точка да има еднакви стандарти на продуктите, които се предлагат", коментира Румен Порожанов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
15
 
! Отговори
Срочно конфискация преди 6 години
Предлагам срочно конфискация на цялата продукциа на MIlka в БЪлгария..Всичко да се съхранява в херметизирани складове да не би да отровят гризачи и други.
28
2
 
7
 
! Отговори
WArning тровят преди 6 години
Sled oplakwaneto за шоколади MIlka se оказа че имат специални съставки обезпечаващи ликвидация на БЪлгарите в БЪлгария без никакви протести..Кротко тихо .. ония от горе крадат и прахосват милиарди месечно тия отдолу си кютат и гледат СЕИРИ>
27
0
 
23
 
! Отговори
не ти е виновен преди 6 години
Западния свят. А продажните политици наши. Всяка частна компания преследва максимална печалба. Но не на всякъде им разрешават да си правят каквото си искат. Ако не беха дигнали глас чехите, наште щеха да си траят. Както и до сега. Щото им е платено. Дори сега се опитват да ни излъжат че нема проблемМного са алчни и нагли!
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да повярвам, че има толкова продажни длъжностни лица! Да продават здравето на собствения си народ! Тея трябва да се линчуват със фруктоза в коремите до смърт! Да им я наливат с тръби както се гушат френските гъски за хайвер! 20 дена да им го правят това стига и праправнуците им да се раждат с диабет и да измират от тумори на по 35!
25
1
 
24
 
! Отговори
Бай ви хуй преди 6 години
Вие не разбирате ли че всичко товаq става с тайно съглашение между нашата полит върхушка и представители на западният свят? Нашия затова го галят папи по главата, затова изобщо той е премиер... или мислите, че на запад не го знаят що за стока е? Лъжете се! Знаят го но това е цената, да внасяме *** им, а той да си царува спокойно... всичко е интерес, но техен, не наш на народа! Имаме специалисти , такива стоки няма как да влязат ако предварително всичко не е договорено!!! Всичко!!!! Народе
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Алкока-кола напоследък има същия вкус като кафявото лимонадено нещо с пъстър етикет от 40 стотинки, изглежда е изгорял китайския чип на машината за смесване, газиране и разреждане, но щом експертната комисия се кълне, че в Германия предлагат същото, значи - съгласяваме се.
23
0
 
21
 
! Отговори
Не съм се и съмнявал преди 6 години
че продажниците наши ше скокнат да замазват положениетоИмало по малко какао в шоколада- е кво от това, много сме се пък разглезили- какао в шоколада ни се приискалоНе е захар а фрруктоза- обикновенно царевична. Кой не знае колко е полезна царевичната фруктоза. Нали задължително всеко дете требва да изпива сутрин по една чаша от нея.Обаче опаковките същите а цените и по високиДано Вишеградската четворка свърши работа. Че наште нагляри нема..
22
2
 
10
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
ами то и на Евровизия - Германия, Франция и Австрия някъде там и Италия от 42 страни най- малко гласуваха за нас /проверете / - това трябва да е ясен сигнал за отношението им ...при положение, че сме втори в конкурса за храната да не говорим .... ми то отдавна се знае че нашата кока кола не е със захар, а със царевичен сироп което разбира се влияе и на вкуса ...да не говорим за качеството - кво и да си приказваме ... на нас се гледа като на ония с помощите, дето може да им се спре кранчето
21
0
 
30
 
! Отговори
Ал преди 6 години
МакДоналдс отначало, когато дойдоха в България всичко имаше различен вкус. Няколко месеца по-късно хлебчета станаха с вкус на кифла, а соса с вкус на заводска лютеница. КитКат разликата е изумителна от начало, като го пуснаха и сега (нищо общо прилича на вафла вече и не купувам). Милка огромна разлика с тази в чужбина. Кока-кола също изумителна разлика, най-вече заради замяната на захар с глюкоза, което гермаците никога не биха го позволили и биха ги наказали направят ли го.А праховете за пране?
20
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
доверието ми в тоя е точно 0 %
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АзТочно така е, бъркаш само за едно нещо.Повечето хора тук са със заплати под 1 000 лв, за пенсионерите пък да не говорим.
18
0
 
21
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Не само по качествени,но и по евтини там за краварката в левия ъгъл плащам 1,20 евро тук 3,49 мляко прясно по 0.99 цента по евтините са по 0,49 цента литара тука по 2 лева при заплата 1000 лева тук 1000 евро там разликата в покупателната способност е убийствена на Лидл тяхната марка шоколади е по 0,49 цента тука по 1,20 лева
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резултатите още не са обявени, но нашият вече се нагзи и обяви, че разликите били съвсем малки и не вредни за здравето...Както и предполагах :)
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема не е в липсата на закони, ред и организация. Проблема е в липсата на некорумпирани национално отговорни политици. Проблема е в наличието на твърде много евроатлантизъм. Проблема е в липсата на българизъм. Разкарайте всички фирми, предлагащи различни продукти. Разкарайте и техните дъщерни дружества. И майчните им дружества. И партньорите им. Наложете им санкции. Те толкова санкции ни наложиха, че не ни остана икономика. Дали заслучават да стъпят на нашия пазар някога?
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ам, да бе. Малко ли хора предвидиха тоя резултат? Аз на някъв измисленяк ли да вярвам или на това, което виждам, помирисвам и вкусвам? Що ми приказват глупости? *** вземат да замерят примерно кръвните параметри след ядене на едните и полсе след ядене на друггите продукти. Ще останат потресени. А ако земат и статистиките за раковите заболявания в едните и другите държави, смятай може и война да има...
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските хранителни стоки са превърнати в уникален единствен по рода си ***. Май не се дължи сао на западна европа. Ние си правим да е така, само прочетет изказването на тоя.........
13
0
 
26
 
! Отговори
Маджо преди 6 години
Аз пия минерална вода Евиан и имам наблюдение за цената:1.5 литраГермания 0.90?Холандия 0.86?Швеция 1.00 ?Великобритания 1.05 £България - 3.84 BGN КауфландНаправете си проверка по брошурите на LIDL например. Седмичните цени в различните държави и припадайте. Друг е въпроса , че едни и същи продукти са произведени за различни Европи . На две или повече скорости и това ясно е написано на етикетите на продуктите.11844
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LocustСпоред мен, над 90% от това, което може да се купи в нашите магазини за хранителни стоки, би трябвало да се предлага най-много на четвъртината от сегашната си цена. Дори и тогава ще е скъпо, с оглед на качеството!
11
0
 
20
 
! Отговори
Тъжни истини преди 6 години
Замяната на захарта с фруктоза - това силно променя вкусовите качества на сладкишите.По-рано много харесвах някои видове наши вафли,сега ми се повдига от тях.В шоколадите, предлагани на българския пазар, процентът на съдържащото се в тях какао бил по-нисък - затова повечето от тях нямат вкус и аромат на истински шоколад!Прясното мляко с масленост под 3.6% изобщо няма вкус на мляко.Изобщо не коментирам шунката, направена не от месо, а от някаква каша от смлени месни отпадъци и "подобрители"
10
0
 
20
 
! Отговори
Locust преди 6 години
До Тошо. Къде я видя тази ниска цена? В България храната е доста скъпа и не само на база заплати. Скъпа и боклучава.