Слънчев бряг – хит за младежите ни и това лято

Румен Драганов: Очакваме над 5,2 млн. чужди туристи!
1 юни 2017 21:53, Анисия Иванова
6
Слънчев бряг – хит за младежите ни и това лято
Архив: Булфото

Слънчев бряг става хит за българските младежи и това лято, каза председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов за записванията за почивка през лятото.

"Семействата с деца предпочитат курорти, в които има добри условия за малки деца като Поморие, Приморско, Китен. По принцип Южното Черноморие се смята за много добро, тъй като става въпрос за сегментиране на плажната ивица, така че родителите да могат да бъдат близко до децата си и да ги наблюдават непрекъснато. В същото време в този възрастов период, между 8 и 14 години, много от родителите предпочитат курорта Албена, където се предлага All inclusive и за семействата с деца е много удобно", коментира Драганов в интервю пред "Фокус".

Вече има плажуващи по родното Черноморие. "Ако сега отидете на морето, ще видите, че улиците са доста оживени. От една страна това са туристи, които започнаха да пристигат в България още в края на месец април, а от друга - са хората, които имат втори дом. Особено руски, английски и немски туристи, които са довели свои близки, роднини и приятели. Сезонът отдавна започна. В това хубаво време много хора са около басейните, на плажа. Вечер се разхождат по централните алеи", коментира още Драганов.

По думите му по-възрастните туристи търсят повече спокойствие и тишина и предпочитат по-тихите курорти, парк-хотели по цялото Черноморие, вилните къщи за гости.

"Много от тях се насочват и към планинските курорти, които имат съвсем различен облик през лятото за разлика от зимата. Няма ги шумните дискотеки или многото младежи и могат да се насладят на тишината на природата, зеленината, горските плодове. Една определена част от българите търсят каменни къщи за гости или малки семейни хотели, както в Централния Балкан, така и в Източните Родопи, територията между Разлог и Гоце Делчев, включително и в западната част на страната, където има различни туристически атракции", допълни той.

Според прогнозата му чуждестранните туристи, които ще влязат в България през трите летни месеца, ще надхвърлят 5,2 млн.

"Най-натоварен ще бъде месец август, в който броят на чуждестранните посетители, ще надхвърли 2 млн. В същото време имаме около 3,8 млн. българи, които ще пътуват в същия този месец на територията на страната. Така че август месец ще бъде най-натовареният за туризма", коментира Драганов.

По думите му записванията към този момент вече надхвърлят 72% за летния сезон, което в сравнение с миналата година е ръст от близо 6%. Той уточни, че става въпрос за организирани пътувания с обща цена от чуждестранни и български туроператори.

Драганов посочи, че българите ще изберат родината за почивката си през лятото, тъй като в годишен план за 2017 г. се очакват около 17,5 млн. пътувания в страната.

"В чужбина ще излязат около 4,7 млн. българи. Българите най-често отиват в Гърция и Турция. В Гърция имаме около 780 000 в годишен план, в Турция – около 540 000. В същото време имаме и много пътувания в съседните страни - Македония, Румъния, Сърбия, както и към държавите от ЕС. Особено след появата на нискотарифните авиокомпании една част от полетите са пълни с българи. От януари месец ръстът на тези, които извършват пътувания, е в рамките на около 20% за всеки месец", каза още Драганов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бетономорието (Мутроморието, Ла*номорието,...) отдавна вече не се посещава от нормалните българи. Какъв хит, какви пет лева сънува този?
3
2
 
4
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Който неможе да си позволи истинска ПОЧИВКА, идва в Слънчев бряг. ФАКТ!!!!
2
0
 
4
 
! Отговори
Минах с автобус преди 6 години
Сбирщина от хотели, пълно с дрога и алкохол.Младежите ще се вузхищават на мутренските си идоли.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСНАЦИТЕ ИЗКУПУВАТ СТОТИЦИ АПАРТАМЕНТИ, ПОСЛЕ В ТЯХ НАСТАНЯВАТ ХИЛЯДИ ДРУГИ РУСНАЦИ, УЖ ГОСТИ. Не плащат данъци естествено и за три-четири години изплащат апартаментите.