Животът на българския ром – предначертан. Децата – в дяволски кръг

"България е прекрасна страна, но е изправена пред големи предизвикателства"
2 юни 2017 19:15,
158
Животът на българския ром – предначертан. Децата – в дяволски кръг
Снимка: Reuters, архив

"Бившата комунистическа страна България от десет години е член на ЕС. Въпреки това в Германия се знае твърде малко за положението в тази черноморска държава. Безработица, бедност, наркотици и организирана престъпност – всичко това принуждава много българи да търсят късмета си в чужбина", пише германският сайт Kath.net и посочва, че Католическата църква подкрепя онези българи, които остават. Сайтът публикува интервю с Флориан Рипка, заместник-директор на благотворителната организация "Църквата помага в беда", който наскоро беше в България.

Гледка, която ти къса сърцето!

Запитан за впечатленията си, Рипка казва: "България е прекрасна страна с богата култура, но е изправена пред големи предизвикателства. Докато бях там често се питах дали онези хора, които са недоволни от пристигащите в Германия българи, ще продължат с упреците, ако поне веднъж с очите си видят колко тежко е положението в самата страна. И до днес в покрайнините на българските градове човек може да види разпадащи се панелни блокове. Гледка, която ти къса сърцето! Днес средната работна заплата там е едва 400 евро. Комунистическата епоха е оставила след себе си още много препятствия: наркотици, корупция, организирана престъпност, мафиотски структури".

Флориан Рипка изтъква, че католиците в България са по-малко от един процент, защото българите по традиция са източноправославни.

"Католическата църква не получава никаква политическа подкрепа в тази страна, а и изобщо не желае да се замесва в политиката, защото там корупцията е видима на всички равнища", казва той. Рипка обяснява, че ябълка на раздора е връщането на църковната собственост, която беше национализирана по времето на комунизма.

"Изглежда, че държавата без проблеми е върнала собствеността на Православната църква, но когато става дума за Католическата, този процес тъпче на място. Непрекъснато се налагат и ограничения, когато католиците поискат техни имоти да бъдат признати за църковни. Така например католическите пасторства не могат да получат данъчни облекчения, а мои събеседници ми разказаха, че дори е замислен закон за забрана на всякаква църковна помощ от чужбина, която не е насочена към БПЦ", добавя Рипка. Той подчертава, че Католическата църква се бори срещу тези планове и разчита на подкрепа от ЕС.

В интервюто за Kath.net заместник-директорът на благотворителната организация "Църквата помага в беда" казва още, че в България и до днес се виждат раните от преследванията срещу християните по време на комунистическия режим.

"В София, например, се срещнах с католически монахини, които били натикани да живеят в една барака до черквата – без тоалетна. Кармелитките пък 40 години живели на тавана на черквата си, защото държавата им взела манастира. 40 години! Спомените за мъчениците от онази епоха все още са живи. Специално място сред тях заема блаженият Евгений Босилков", споделя още той.

Рипка разказва, че през Втората световна война Босилков спасява много български евреи. През 1947 година той става архиерей на Никопол, тоест – на цяла Северна България, а през 1952 година комунистите го арестуват заради непреклонната му християнска вяра и след кратък процес го разстрелват. Рипка казва още, че от онези преследвания са останали дълготрайни следи - много малко хора работят като проповедници или в различните ордени.

"По време на комунизма цяло едно поколение беше изолирано от вярата. А там, където няма корени, трудно расте нещо ново", подчертава Рипка.

Той разказва още, че въпреки това в България е срещнал проповедници, монаси и вярващи, които дават всичко от себе си за оцеляването на вярата.

"Там усетих такава силна и радостна вяра, каквато в Германия ми лиспва. Хората от ордените поемат много активна отговорност за обществото. Посетих един женски манастир в София, където има медицинска амбулатория. Тя е достъпна безплатно за всички - независимо от вярата им, независимо дали са социално слаби, бежанци или роми", казва още той.

С ромите трябва да се работи интензивно

Флориан Рипка изтъква, че огромно поле за дейност е тъкмо работата с етническата група на ромите, цитира Дойче веле.

"Много българи ги презират и ги обругават като "цигани". Самите роми обикновено живеят в изолирани квартали. Житейският път на един ром изглежда предначертан, както ми разказа отец Мартин Жилек, който работи в Казанлък. Децата обикновено не получават нито училищно, нито професионално образование, женят се на по 14 години и много от тях раждат по много деца. Държавата плаща по десет евро детски надбавки месечно на дете и голяма част от ромите живеят единствено от тези пари.

Отец Мартин и другите братя редовно посещават ромските квартали и говорят с родителите. Най-напред предлагат децата им да използват футболното игрище на църквата, където после получават и първите си познания за вярата. Впрочем, тъкмо в момента започват да изграждат един голям център с училище, черква и манастир точно срещу едно огромно ромско селище. В този център децата трябва да намерят изход от дяволския кръг на изолацията", заяви заместник-директорът на благотворителната организация "Църквата помага в беда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако обичаш някой ще го научиш как да си извади парите сам, а няма да му дадеш готови пари.... разбирате ли разликата...Аз съм програмист на 40 години и използвах интереса на децата ми към игри и таблети да им покажа какво се крие зад една игра.. дъщеря ми на 13 години и може да направи не лошо андроид приложение.... Не мисля че ако хвана 10-15 ромчета за 2-3 години няма да постигна същото, барабар с математиката ще ги науча...Децата са отворен свят. Но не останаха хора в България....
37
2
 
3
 
! Отговори
Циник до 63 преди 6 години
Представи си (ако изобщо е вярно) с темповете на чинчили...колко щяха да са се "мултиплицирали" до днес - 20 000 000
36
3
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
След като Хитлер интегрира 2,7 млн роми в концлагерите да ми се правите на херувимчета е най малкото циничноОмръзна ми престъпници срещу човечеството да ме учат на човеколюбие
35
1
 
18
 
! Отговори
Циник до 56 преди 6 години
Колега - това трябва да дойде ПЪРВО ОТ ТЯХ!И партия им спретнаха - никой не ги кара да са нечистоплътни, и крадливи! Съпругата ми е доктор на естествените науки - през една отпуска на Пловдивската джумая предупредила немец, че раницата му е отворена...изневиделица 2 *** н г а лки започнали да я преследват, кълнат , и заплашват...чак до централна поща!Ех защо не съм бил наблизо - щях да ги интегрирам с шутове, и тукати!
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми как няма да са изолирани -на 15 години с по 3-4 деца мъжо и по затворите за кражби изнасилвания и убийства а тя на магистралата олабва тираджийте.Децата къде?Версай,Белият Дом или в кревата на Парис Хилтън?Просто тоя етнос не желае да схване,че колкото повече деца прави толкова мизерията е по-голяма.Ама на тях не им дреме.Живеят ден за ден.Ами всеки си избира.Те така си обичат,традиция им е.Защо им развалят хубавото?
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
М***нгасарян 80% без документи за самоличност живеещи в ... събери чарк бараки.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен унгарското джипси ми хареса на евровизията. Важно е какво има в душата ти. Дайте им работа и смисъл на живота, дайте им надежда , дайте им вяра в хората около тях и няма да се хванат за мизерните детски. Става се човек, след като се роди желанието да станеш човек. По принцип с негативизъм нищо не се постига. С изолация не става...грешен път като всичко в България..грешка след грешка...По трудно е да подадеш ръка, лесно е да се изплюеш..
31
1
 
12
 
! Отговори
Отче Флориане! преди 6 години
Ромските деца не са изолирани, а са поощрявани да ходят на училище!С тази цел им се дават такива бонуси, за каквито етническите българчета не могат и да мечтаят. Това не е от днес, а още от социалистическо време. Въпреки това, ни Бог, ни Дявол, ни Закон може да накара повечето от тях да завършат поне основно образование.Лъжата и лицемерието са много тежък грях, отче. Така правите лоша услуга и на ромите, и на Католическата църква, и на света като цяло!
30
1
 
16
 
! Отговори
До Флориан Рипка преди 6 години
Дано чете тези коментар.Лъжата е грях, отче!Детските надбавки не са 10 евро?Над 90% от българчетата не получават детски надбавки,но от данъците, плащани от техните родители, се отчисляват щедри помощи за ромските "самотни" майки,живеещи на семейни начала с бащите на децата си!Ежемесечната сборната сума от тези помощи е два и половина пъти по-голяма от началната заплата на млад висшист в България! Но въпреки това ромите презират и мразят българитеДумата "ц..." е древно название на този етнос
29
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всеки има място под това слънце. Ако един ден реша да се оженя искам на моята сватба и ци..ки оркестър и ще се оженя с риза и потури ...може да не са инженери, но са с души тези хора - ако не ги изолираме и се образоват за много работи стават- даже и за учителки в детската градина. Аз имам приятел ром , с две деца, не говори техния език. Момчето е мениджър на голям магазин в Бургас. Жена му е ромка, много мила душа. Супер са си. Ние сме коне с капаци. Поне си го признайте....
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е доста съществен въпрос ... вижда се, че хората са на КОРЕННО ПРОТИВОПОЛОЖНО мнениеот какво дойдоха тези проблеми ?от Комунизма или от Демокрацията ?
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Комунистическата епоха е оставила след себе си още много препятствия: наркотици, корупция, организирана престъпност, мафиотски структури" поредната глупост, това дойде от "демокрацията" точно от такива, писали статията
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Днес средната работна заплата там е едва 400 евро. Комунистическата епоха е оставила след себе си още много препятствия: наркотици, корупция, организирана престъпност, мафиотски структури ""....................Долна капиталистическа пропаганда ... причината за всички беди в България е капитализма, а не комунизма, нали така другари ?
25
1
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Сорос , Брат , Даже Тръмп ти се угледа .германският сайт Kath.net - Дойче Веле в Интернет .
24
1
 
18
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Пресен случай - вчера в метрото U7 посока Industriehoff.Чета си ридъра, и чувам гюрултия - обръщам се - през половината вагон някакъв патладжанест ( приличаше на Шри Ланка..черен..ама не н и г ер) крещи на добре облечен немски пенсионер - Какво ме гледаш бе?! Познаваш ли ме?? !!! - Никой не посмя да се обади - станах - да му кажа да не крещи, и че всеки може да "гледа" както му е кеф...ама гибоноида слезе на спирката! Дотам стигнаха - открито се гаврят с тях в собствената им страна, и не смеят дагъкнат
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичкият ром произведен в България е менте - спирт и есенция. Не става българският ром.Виж ракията ни е трепач.
22
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говорете си каквото си искате, ама е гадно да се родиш ром в България.....ние не им даваме шанс защото и ние сме натиснати в земята и сме станали злобни, завистливи и лоши хора....и защо защо защо? Защото никой не възропта, никой не се възпротиви...ние просто избягахме...а предателите политици да не се радват, проклето им е семето, щастие няма в това да продадеш род и родина за сребърници.....
21
3
 
10
 
! Отговори
Ром преди 6 години
Нашите роми наистина повечето са тьпи алчни и прости! Но нека да не забравяме че и много Бьлгари са в вулгарни и необразовани и тнт! Чета статии все пак от там се информирам.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България стана един турско-ромски к****, както и ни го изрисуваха господата европейци. Мизерия морална и материална, комунизъм, свинщина, ***, мърсотия, маанета.
19
2
 
19
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Само заради това ви завиждам ( в България)Все още можете да кажете истината!В Германия стана невъзможно!***'син Рипке...през свободното си време шие мечета - католическа педофилия!