Животът на българския ром – предначертан. Децата – в дяволски кръг

"България е прекрасна страна, но е изправена пред големи предизвикателства"
2 юни 2017 19:15,
158
Животът на българския ром – предначертан. Децата – в дяволски кръг
Снимка: Reuters, архив

"Бившата комунистическа страна България от десет години е член на ЕС. Въпреки това в Германия се знае твърде малко за положението в тази черноморска държава. Безработица, бедност, наркотици и организирана престъпност – всичко това принуждава много българи да търсят късмета си в чужбина", пише германският сайт Kath.net и посочва, че Католическата църква подкрепя онези българи, които остават. Сайтът публикува интервю с Флориан Рипка, заместник-директор на благотворителната организация "Църквата помага в беда", който наскоро беше в България.

Гледка, която ти къса сърцето!

Запитан за впечатленията си, Рипка казва: "България е прекрасна страна с богата култура, но е изправена пред големи предизвикателства. Докато бях там често се питах дали онези хора, които са недоволни от пристигащите в Германия българи, ще продължат с упреците, ако поне веднъж с очите си видят колко тежко е положението в самата страна. И до днес в покрайнините на българските градове човек може да види разпадащи се панелни блокове. Гледка, която ти къса сърцето! Днес средната работна заплата там е едва 400 евро. Комунистическата епоха е оставила след себе си още много препятствия: наркотици, корупция, организирана престъпност, мафиотски структури".

Флориан Рипка изтъква, че католиците в България са по-малко от един процент, защото българите по традиция са източноправославни.

"Католическата църква не получава никаква политическа подкрепа в тази страна, а и изобщо не желае да се замесва в политиката, защото там корупцията е видима на всички равнища", казва той. Рипка обяснява, че ябълка на раздора е връщането на църковната собственост, която беше национализирана по времето на комунизма.

"Изглежда, че държавата без проблеми е върнала собствеността на Православната църква, но когато става дума за Католическата, този процес тъпче на място. Непрекъснато се налагат и ограничения, когато католиците поискат техни имоти да бъдат признати за църковни. Така например католическите пасторства не могат да получат данъчни облекчения, а мои събеседници ми разказаха, че дори е замислен закон за забрана на всякаква църковна помощ от чужбина, която не е насочена към БПЦ", добавя Рипка. Той подчертава, че Католическата църква се бори срещу тези планове и разчита на подкрепа от ЕС.

В интервюто за Kath.net заместник-директорът на благотворителната организация "Църквата помага в беда" казва още, че в България и до днес се виждат раните от преследванията срещу християните по време на комунистическия режим.

"В София, например, се срещнах с католически монахини, които били натикани да живеят в една барака до черквата – без тоалетна. Кармелитките пък 40 години живели на тавана на черквата си, защото държавата им взела манастира. 40 години! Спомените за мъчениците от онази епоха все още са живи. Специално място сред тях заема блаженият Евгений Босилков", споделя още той.

Рипка разказва, че през Втората световна война Босилков спасява много български евреи. През 1947 година той става архиерей на Никопол, тоест – на цяла Северна България, а през 1952 година комунистите го арестуват заради непреклонната му християнска вяра и след кратък процес го разстрелват. Рипка казва още, че от онези преследвания са останали дълготрайни следи - много малко хора работят като проповедници или в различните ордени.

"По време на комунизма цяло едно поколение беше изолирано от вярата. А там, където няма корени, трудно расте нещо ново", подчертава Рипка.

Той разказва още, че въпреки това в България е срещнал проповедници, монаси и вярващи, които дават всичко от себе си за оцеляването на вярата.

"Там усетих такава силна и радостна вяра, каквато в Германия ми лиспва. Хората от ордените поемат много активна отговорност за обществото. Посетих един женски манастир в София, където има медицинска амбулатория. Тя е достъпна безплатно за всички - независимо от вярата им, независимо дали са социално слаби, бежанци или роми", казва още той.

С ромите трябва да се работи интензивно

Флориан Рипка изтъква, че огромно поле за дейност е тъкмо работата с етническата група на ромите, цитира Дойче веле.

"Много българи ги презират и ги обругават като "цигани". Самите роми обикновено живеят в изолирани квартали. Житейският път на един ром изглежда предначертан, както ми разказа отец Мартин Жилек, който работи в Казанлък. Децата обикновено не получават нито училищно, нито професионално образование, женят се на по 14 години и много от тях раждат по много деца. Държавата плаща по десет евро детски надбавки месечно на дете и голяма част от ромите живеят единствено от тези пари.

Отец Мартин и другите братя редовно посещават ромските квартали и говорят с родителите. Най-напред предлагат децата им да използват футболното игрище на църквата, където после получават и първите си познания за вярата. Впрочем, тъкмо в момента започват да изграждат един голям център с училище, черква и манастир точно срещу едно огромно ромско селище. В този център децата трябва да намерят изход от дяволския кръг на изолацията", заяви заместник-директорът на благотворителната организация "Църквата помага в беда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до Надя! наде, на всяка статия ли коментираш? Отвратително е името ти да виси постоянно по сайтовете!
17
1
 
7
 
! Отговори
АTAKICT преди 6 години
До анонименПО--ДОБРЕ ДА ИГРАЕ НОЖА----ПОЧИСТВАТ НИВАТА И --КРАИ
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
18 атакисте пак пишеш под анонимен но ме накефи коментара ти. стилът ти на писане не може да се обърка
15
1
 
25
 
! Отговори
Гиньо Кологов преди 6 години
Въпросният господин да отиде в Словакия и да види условията ,в които живеят ромите-затворени в резервати,в землянки,без течаща вода,образование и медицинска помощ...
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Malko info za romite v curkvite v BG.300 registrirani zakonni curkvi s obshto 60 000 romi chlenove v curkvite toest redovni posetiteli.Tam e integraciyata.Tam te se stremiat da budat izucheni,vuzpitani i nyama niama drug nachin za integraciyata im vuv vsichki sferi v BG.Tam uchat bulgarski ezik i samo tezi romi govoryat po malko razvaleno,zashtoto i propovedite im sa na bulgarski ezik.
13
1
 
26
 
! Отговори
Гринго и Софка преди 6 години
Когато прехвалените роми ограбват бият осакатяват и убиват немощни старци ние ли сме виновни ?
12
1
 
21
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Венцислава защо ги защитаваш индиянците? Който иска може да промени предначертаното, да св хване и завърши, да си намери работа и да говори нормален български език, да си плаща таксите и да живее като всички останали...Може, но нали е по лесно да седиш на пейката по цял ден вместо да пишеш домашни работи, по лесно е да не се работи вместо да ставаш в 6 сутринта и да се прибираш в 8.Всичко може когато един има желание, нищо не е предначертано пред никого.
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моят род като не е бил набожен мннооого преди комунизма в България( говорим за 1850-та... )що се е съхранил досега? Кажи, ве, католическа мастийо, Рипка?Това не означава, че съм атеист. Парадокс ще кажат някои. Не, жена ми е вярваща, нейният род са вярващи в Христос.Ако не уважавам вярващите нямаше да се оженя за нея. АЗ СЪМ БЪЛГАРИН, ТЯ СЪЩО! ТОВА Е ВАЖНОТО!НОСЯ БЪЛГАРСКО ИМЕ И НЕ СЪМ ОБРЯЗАН!А, И МРАЗЯ ДО ДЪНОТО НА ДУШАТА СИ ПОТУРЧЕНИТЕ БЪЛГАРИ!
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И животът на българите живеещи близо до джиновете е предначертан, денонощтна музика, побои и кражби. Дяволски кръг наистина
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Католическата църква не познава нито ромите, а още по-малко - местните обичаи и убеждения. Строежът на каквото и да било в помощ на този етнос, точно срещу гетото, обрича възникването на бъдещи кражби и посегателства. Ромите в голямата си част разбират от полза и келепир. В нашия край така ги направиха евангелисти. Дойдоха още 90те години проповедници с помощи и материални стимули, и като резултат местните роми дори си правят труда да четат библейски пасажи. Ключовата дума е "четат".
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПитащТи внимавай каво питаш. И питането е наказуемо.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До байхейсЩом мислиш така няма спасение за всички. Преди да пишеш нещо мисли. какъв е изходът. Най-лесно е да се правят първосигнални заключения
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ako car Kaloyan ne beshe priel katolicizma,evropa shteshe da ni smaje.Kaloyan pravi tozi hod i spasyava BG ot gibel,ako ste nayasno s tova.Taka che niama za kakvo katolicite da sa ni loshite.A za mongolite,koi kakvoto see,tova shte june.
5
4
 
22
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
. Мдаа...значи комунистическата система ги е оставила тези прекрасни неща,а демокрацията се бори вече 30години с това наследство и не може,да ги унищожи тези пороци и таз престъпност!...хахаа..абе въобще супер истории супер истини хахааа..Да,ей ся преди малко чух и рекламата по Дискавъри на филма за Асад който създал Идил..мдаа..
4
1
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Моля ви сложете им по една спирала-след 2-то дете.Така сте се решат страшно много проблеми.По-лесен и евтин начин едва ли има.
3
25
 
13
 
! Отговори
Западноевропеец преди 6 години
До 1Написаното е ВЯРНО, но вие, русофилите не можете да го осъзнаете с *** си глави, които могат да възпроизвеждат само една единствена глyповата мисъл - "Русия е велика!".
2
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите сме православни, Инквизицията няма почва при нас. Римляните сами са направили избора да не учат и да живеят заедно в гета. Пари им даваме прекалено много дори, една римлянка с няколко чавета взема повече от работеща българска майка. Дискриминация има само към българите, които плащат данъци, а не получават нищо!
1
8
 
41
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Комунистическата епоха е оставила след себе си още много препятствия: наркотици, корупция, организирана престъпност, мафиотски структури".Да се смееш ли да ревеш ли!!???