По френски модел: За културните паметници в частни ръце

Общините много често не откриват собствениците им
2 юни 2017 19:05, Екип на Bulgaria On Air
3

България решава проблемите с паметниците на културата по френски модел, предаде Bulgaria On Air. Оказва се, че страната ни не може да събере сумите по наложените санкции на небрежни собственици.
 
"Нашият закон в момента може да се оприличи по следния начин: ако собствениците на тези къщи са ученици, а държавата са учителите, ние непрекъснато ги държим в ъгъла наказани и понеже живеем в съвременна Европа не можем да ги бием, не можем да ги изгоним, просто ги държим наказани", коментира Боил Банов, министър на културата.
 
Ив Дож, автор на последния закон за опазване на историческите зони във Франция каза, че са задали параметрите и по тях са изработили документ за реставрация и опазване на културните и исторически ценности.

"Целта е не само да опазваме, но и да развиваме. Един исторически град трябва да има възможността да диша и да се развива. Това е един документ, който всички може да направите, достатъчно е просто да набележите кой квартал и какви обекти трябва да опазите", обясни той.
 
Оказва се, че общините често не могат да издирят собствениците, за да ги задължат да реставрират рушащи се къщи - паметници на културата.
 
"Наследниците са 28 или 29, едни живеят из цял свят и не можем да ги открием", обяснява Генчо Герданов, кмет на Копривщица.
 
Във Велико Търново са решили частично проблема чрез издаването на паспорти за всички сгради.

"Най- важното е паспортизация на всяка една сграда паметник на културата. Това е от създаването, до разрушаването да има паспорт със всички технически и строителни параметри", каза инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново.
 
Обмисля се да се отклоняват пари и от програмата за саниране и за културни обекти. А с това и създаването на фонд за подпомагане на собствениците на къщи – паметници на културата. Оказва се обаче, че парите от санкциите, които трябва да пълнят този фонд се събират трудно.
 
"Факт е че трябва да се прецезират тези актове, най-вече по линия на НС, за да има устойчивост на тези актове и на Закона за културното наследство", според  Николай Нанков, министър на регионалното развитие.
 
Според арх. Здравко Здравков механизмите за репресии са добри, но трябва да има и поощрения, за да започнат собствениците да инвестират в тези сгради.
 
Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Ние сме готови да прибегнем и до последната възможност, а именно учредяване на законова ипотека за сграда, която е много ценна, за която всички останали стъпки са извървени, за която включително и санкции има, но собствениците отново не предприемат нищо – да може общината за своя сметка, чрез подкрепата на Общинска банка да възстанови сградата и да си търси парите по съдебен ред“.
 
Политиците подписаха и харта за създаването на национална асоциация за развитието на историческите зони в България. Предвижда се създаването и на електронен регистър и дигитализиране на паметниците на културатa.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е толкова трудно? Собствениците се крият, не плащат данъци, чиято сума с лихвите и глобите може и да надмине стойността на "бараката". Е, прави се едно известие в Държавен вестник със срок към собствениците и предупреждение за отнемане на имота, ако не поемат ангажиментите си. И толкоз! Но трябва закон! Кой да го направи? Докато се разберат народните избранници, кой да амне имота и... мандатът свършил, а реликвата се сринала... Да бяха убедили Японеца да го опази, щеше, умно момче е!
1
0
 
6
 
! Отговори
лайк преди 6 години
Киро японеца ареса това!