Заради заплати 25 миньори на 350 метра под земята 28 часа

Прокуратурата се е самосезирала заради мина "Оброчище"
Обновена: 2 юни 2017 21:23 | 2 юни 2017 20:50, Камелия Цветанова
4
Заради заплати 25 миньори на 350 метра под земята 28 часа
Снимка: Булфото, архив

Повече от 28 часа продължава стачката на миньорите от мангановата мина "Оброчище". Двадесет и пет работници се намират на 350 метра под земята и отказват да напуснат галериите.

До подновяването на стачката се е стигнало, след като миньорите не са получили възнагражденията си за месец април, нито ваучертите си за храна за месец април и, по думите им, нищо от подписаните на 5 април клаузи в Колективния трудов договор не се спазва от страна на концесионера "Евроманган" АД. Не е възобновен и организираният транспорт за работниците и те се налага да пътуват на собствени разноски. Условията им на труд също не са подобрени.

Още по темата

Ръководството е свикало среща с миньорите и представители на техния синдикат "Защита" на 8 юни и отказва да преговаря с протестиращите преди това.

Миньорите се категорични, че няма да напуснат галериите. Според тях нищо няма да се промени, докато концесионерът не бъде сменен.

Междувременно главният окръжен прокурор Пламен Николов съобщи, че местната прокуратура се е самосезирала по случая с мангановата мина и е поискала справка от Морската администрация във Варна за количествата изнесен манган за последните 10 години.

Според Николов именно справката ще покаже разминавания в декларираните количества изнесена манганова руда и това ще даде основание за продължаване на работата по случая. Жалба до прокуратурата е подала и ИА "Главна инспекция по труда" срещу представляващия дружеството "Евроманган" заради системния отказа от съдействие на контролните органи.

Пред БНР директорът на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова обясни, че техните служители следят дали в подземната галерия се спазват условията за безопасност.

От вчера заплатите за април и ваучерите за храна са изискуеми. Инспекцията по труда ще предприеме действия, съобщи тя.

"Административно-наказателна отговорност на представителя на работодателя и отново да предпишем в много кратки срокове това да бъде изпълнено. Работодателят е информирал, че смята да плати заплатите на 8 юни. Хората под земята са добре. Осигурена е храна и вода, на достатъчно укрепено място са и са предприети всички необходими мерки, за да преживеят по-дълго под земята", каза Румяна Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Оброчищегладна стачка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Videoyoutube преди 6 години
Tova e laja.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е подигравка с народа, не стига смешните заплати, ами и не ги изплащат, не стига,че не ги изплащат, ами няма и наказание за престъпниците, осъдили на глад и мизерия семействата на миньорите
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА Е ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЗА 80% ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. В ЕВРОПА ЖИВЕЯТ САМО ПОЛИТИЦИТЕ ,ДОРИ НАШИТЕ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ СА МНОГО ПО-БОГАТИ И ЗАБОГАТЯВАТ С ВИСОКИ ТЕМПОВЕ ТАКИВА КАКВИТО ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ ВАЖАТ. НАШИТЕ СА ТОЛКОВА ВСЕЯДНИ, ТОЛКОВА АЛЧНИ ЧЕ НЯМАТ НАСИТА И КАК ДА ОСТАНАТ ПАРИ ЗА ДРУГИ КАТО ТЕ ИЗРИВАТ БЮДЖЕТА ЗА СОБСТВЕНИ ЗАПЛАТА И БЕЗБРОЙ ГЛЕЗОТИИ......
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е да се криминализира неизплащането на работните заплати от 240 те хрантутници в парламента!Иначе имам усещането,че в близко бъдеще,ще почувстват народната любов и те и бизнъсмъните! :-) :-)