"Газпром" - част от проучване на газовата ни инфраструктура

Износът на руски газ за България ежегодно расте
Обновена: 3 юни 2017 23:52 | 3 юни 2017 17:05, Веселина Йорданова
53
"Газпром" - част от проучване на газовата ни инфраструктура
Петкова и Милер подписват Пътната карта. Снимка: Министерство на енергетиката

Пътна карта за проучване на развитието на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС, подписаха енергийният ни министър Теменужка Петкова и председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер.

Двамата обсъдиха перспективите за развитие на сътрудничеството в газовата сфера в рамките на Петербургския международен икономически форум, съобщиха от енергийното министерство.

В разговора е отчетен ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България от 2013 година насам.

Положителната динамика се запазва и през 2017 година. От 1 януари до 31 май обемът на доставките е нараснал с 14,5% в сравнение с първите пет месеца на 2016 година.

Отбелязано е било ползотворното сътрудничество между "Булгартрансгаз" ЕАД и ПАО "Газпром" по отношение на транзита на природен газ през България за трети страни.

По време на срещата особено внимание е било отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива.

Алексей Милер е информирал Теменужка Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток".

Той е изразил увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България.

Министър Петкова го е информирала за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИКОЙ НЕ НИ КАРА НАСИЛА ДА КУПУВАМЕ ГАЗ ОТ РУСИЯ.НАЛИ БОКО СКЛЮЧИ ДОГОВОР С АЗЕРБАЙДЖАН, с ТУРКМЕНИСТАН, ХОДИ ЧАК В ИРАН (мислеше, че там са глупави и веднага ще се втурнат да му купуват реактора)ТА ЕТО КОЛКО МНОГО ДОСТАВЧИЦИ ИМА, ПЪК ТЕМЕНУЖКА КАТО СЕ ЛЕПНАЛА ЗА ГАЗПРОМ...
44
0
 
2
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
И какво? Аз за това ли гласувах за Тименужка- да подписва за ТУРСКИ ПОТОК, А НЕ ЗА НАШИЯ ЮЖЕН ПОТОК?Мани,тов са хора ***-заедно с шефа им.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DAITE DA PREBIEM BACE OTI RUCHAXME JABETATA A GOVEDA?
42
2
 
2
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Освен диверсификация на доставките на газ за България, Русия има нужда от диверсификация на износа. Факт! А турски поток нещо не е толкова лесен проект колкото си мислеше Путин през 2014. Защото Турция има достъп и до Азерски и други потоци.Пак ще се стигне до Болгарски. А ние не трябва да отстъпваме от нашите интереси.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България продължава да се занимава със слугинаж.
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хъбът Борисов е ясно, че ще е за руска газ, ама на баце не му позволиха и хъбче да си направи. Щото е много независим политик. Иначе му позволяват да краде независимо. Дори му осигуряват еврофондове да има откъде да краде, че то в България от тея демократи нищо не остана за прилапване. Сега газта ще минава през турско и баце може да се запише в книгата на най - върлите убийци на българския народ заедно с османлиите и чумата. И лостов де. И злокачествените заболявания.
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами и на термопомпа да минеш, от чии земи мислиш, че ще извличаш топлото? Първо, тока за термопомпата е 120% руски. Второ, тея земи са ти ПОДАРЕНИ от Русия. Във руско - турската освободителна война са участвали под 10 000 българи, като над 8 000 от тях са били само етнически българи от земите в Украйна и Молдова. Тоест, почти няма българи дето да са воювали за свободата ни. И в тоя дневен ред, няколко измекари се плюнчат тука срещу тоя, дето им е дал земята и правото да я нарекат БЪлгария. ***?
38
2
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Браво и на коментиралия с 1 !!!!! Кратко, ясно, даже и за феновете на Баце и Сорос.
37
1
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен34 Поздрави за точния коментар!!!!
36
3
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Честито на печелившите! Обявен е официалният край на Южен поток.Няма хъбове, няма тинтири-минтири. Има Турски поток, и оттам-в Гърция-Италия.Все страни членки на ЕС.Значи, през нас не може да минавапотока, и да ни плащат, а трябва Турция-Гърция?Честито, Баце, честито, Плевнелиев!!! Големи сте и двамата, а и както мислехте и се надявахте-България е НЕЗАОБИКОЛИМА. А хванете се сега за палците, и чакайте газ от Анкара, след 2020 година!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМА ЛИ ТАКОВА ПОЛОЖЕНИЕ "Вземи и не плащай"
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ПРЕЗ ТЕЗИ ГАЗОВИ ИНТЕРКОНЕКТОРИ КАКЪВ ПО НАРОДНОСТ ГАЗ ЩЕ ТЕЧЕ?
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Теменужка какво подписва в Петербург? Питала ли е Брюксел?
32
2
 
1
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Анонимен С Русия може да се търгува, но на равноправни начала, т.е. като сме си оплели кошницата, т.е. докарали сме газ и от други източници и Газпром да не може да ни изнудва с разни измислени условия като "вземи или плати", смешни транзитни такси и други щуротии. Пак закъсняхме с 10 години с газовите интерконектори и подписваме неизвестни заробващи Пътни карти.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТО НЯМА ЮП, ЩЕ ИМА ТП. ОТ ТАМ ЩЕ СИ ВЗЕМАМЕ ГАЗА. ТО И БЕЗ ТОВА НА ТАМ ОТИВАТ НЕЩАТА, ЧЕ ВСИЧКО ОТ ТАМ ЩЕ ВЗЕМАМЕ.НА СВЕЩЕННА ПРОСТОТИЯ МИ НАМИРИСВА, АМА НЕЙСЕ...
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОПЕТКОВ, КАК Е ОПЕТКОВА?Знаем, знаем, че с американския газ ще сме по-добре. Ама още не са направили атлантическия поток.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в Черно море май няма газ, за съжаление. А хъбът "Борисов" за какво ще се използва, само неговият създател знае.
28
3
 
2
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Анонимен Невежи анонимнико, поне не дрънкай като празна тенекия и си плюй в пазвата да не ти се случи пак ЮП. От него щеше да има нула полза за България и пълни джобове за путинофилите, заробването ни с руски газ до безкрай. Добре, че има европейски норми, че се откачихме. Загубихме само стотина милиона, халал да им са. Свещена простотия, така ще нарека смешния ти хленч по ЮП.
27
1
 
4
 
! Отговори
ЗАРАДИ ГЕРБ преди 6 години
НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕМ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР НА БАЛКАНИТЕЩЯХМЕ ДА ПЕЧЕЛИМ ЛУДИ ПАРИ ЗА НЯМА НИЩО.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да допълня. Аз затова не съм на термопомпа, щото е скъпо и не е лесно.Ама оня патриот,дето ми я предлага термопомпата, понеже мрази руските работи, сигурно и колата си я кара с американски бензин.