Туристи от цял свят гостуваха на Празника на розата в Казанлък

От гигантски балон наблюдаваха града и Розовата долина
4 юни 2017 20:00, Анисия Иванова
14
Туристи от цял свят гостуваха на Празника на розата в Казанлък

С аромат на рози, с песни и танци премина последният ден от Празника на розата в Казанлък.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова облече народна носия и поведе гостите си към розобера с атрактивно влакче. На него се качиха гости от побратимени градове, министрите Боил Банов и Лиляна Павлова, зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева. С тях беше и легендарният музикант Джон Лоутън, който започва да снима филм за Долината на розите. Гости на празника бяха областният управител Гергана Микова, депутати, кметове.

В побратимения на Казанлък японски град Фукуяма има засадени вече 1 милион рози и това го превръща в място, което всички трябва да посетят. За това разказаха тази сутрин по време на среща с кмета на Казанлък представители на японската делегация от града на розите в Страната на изгряващото слънце. Тя е една от деветте официални делегации, които са на посещение за кулминационните дни от тазгодишния фестивал на розата в града, по покана на местната управа.

Пъстрият празник в розовите градини днес наблюдаваха туристи от Япония, Китай, Южна Корея, Индия, Франция, Русия, Алжир, Турция.

Министерството на културата отделя с един милион лева повече през тази година средства за теренни проучвания, реставрация и консервация в цялата страна, и част от тези средства са за Долината на тракийските царе, обяви министър Боил Банов.

Той сподели, че е потомък на стар казанлъшки род, с който се гордее така, както и с уникалния празник на розата, съхранил духа и традицията на българите повече от век.

Хиляди артисти, танцьори, певци, ученици и граждани се включиха в традиционно шествие, което премина по-късно през центъра на града. Начело застана Цветелина Илиева, която беше избрана за Царица Роза 2017.

За първи път гостите на Празника на розата имаха възможност да наблюдават Казанлък и Розовата долина и от гигантски балон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се отглеждат рози у нас е измислено от османците, те донасят маслодайна роза по нашите земи. Има данни, че добиването на розово масло е изобретено от арабите, които са изобретили процеса дестилация.В Турция и Китай се отглеждат много рози точно за розово масло. Отровите в китайските почви и води са причина тяхното масло да не е търсено в Европа.
9
1
 
18
 
! Отговори
Гледач на рози преди 6 години
Първите български заможни хора )18-19 век, тръгват от търговията с розово масло. Нищо не е наложено от социализма. Единствената друга държава, която се опитва с розите е Турция, но там природата не позволява да се отглежда точно такъв клас. Маслодайността им е 3,5 пъти по ниска. Това е може би една от малкото култури в която имаме монопол. Само тая година почна малко зле с изкупната цена, но върви към оправяне. Миналата годна 1 кг стигна 7000 евро, просто търсенето е огромно.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Японците наистина ценят стойностните неща. По-рано инвестираха в LB и сега продават кисело мляко и в някои азиатски страни. Още през 90-те включиха протобиотиците към жизненонеобходимите хранителни вещества. А ние както казва Христо Стоичков: "От рая правиме пустиня".
7
2
 
11
 
! Отговори
Коментатор преди 6 години
И Днес БГ имат нужда от гюл.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименEau de Cologne (о де колон) е от френски и наистина значи Кьолнска вода, ама бай ти *** не е бил роден тогава....
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И малко информация от присъствал:1. Билет за вход 20 лева. Ако искаш. Дава ти право да си напълниш малка кошничка (колкото 2 шепи) с рози.2. Уникална тълпа.3. Супер *** английски (повечето гости бяха чужденци).4. Затваряне на пътя за Шипка и обикаляне през селата.Изобщо фалш за чужденци. С тази организация българи направо не трябва да ходят там.
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАЙ *** Е ПРОДАВАЛ МАСЛО ОТ РОЗИ В КЬОЛН. И ОТ ТАМ ИДВА ОДЕКЛОН .МНОГО ПО РАНО ОТ СОЦИАЛИЭМА.
3
40
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е много по-известна с киселото си мляко отколкото с розите ... Това е наложено от руснаците след като са дошли да ни помагат. Нарочно заличаване на старите ценности и създаване на нови. Определено не сме единствената и най-уникална страна произвеждаща рози и продукти от рози. Миризмата на комунизма.
2
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО НЕ БЕШЕ СОЦИАЛИЗМА ДА НАПРАВИ РОЗИ НЯМАШЕ ДА ИМА ТАКЪВ ПРАЗНИК.
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Красива снимка за един красив празник.