С табелки към светлото бъдеще – ретро социалистически повей

Една компилация от иконичните за соца табелки
5 юни 2017 21:15,
129

Едни копаят, други строят. Накрая нищо не излезе.

"Ретро-музеят" във Варна е събрал стотици абсурдни табелки от годините на НРБ. Те онагледяват наивния опит да се създаде "нов човек", стартирал в СССР и по-късно провалил се в цяла Източна Европа. Табелките, които понякога преследват несъмнено правилни цели, фокусират пропагандния си патос най-вече върху труда, хигиената и безопасността.

Снимка: Deutsche Welle

Какво е социализмът без своите лозунги и култови табелки?

Периодът от 1944 до 1989 г. остави някои иконични в съзнанието на българина слогани (да използваме модерната дума) и табелки.

Дали част от тях са били наистина са съществували или са плод на някой шегаджия - ще оставим да спекулирате.

Вижте ги обаче в галерията!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
5
 
! Отговори
Жо преди 6 години
В БОЛНИЦАТА-"Да не оставим нито един болен да умре без лекарска помощ"
103
3
 
7
 
! Отговори
Webley revolver преди 6 години
Ако социалистическия човек се е провалил, какво да кажем за "демократичния"? Озлобен, оскотял, обеднял. Затова ли тръгнахме към промяна? За банани и дънки? За да си загубим държавата.
102
1
 
6
 
! Отговори
Крис преди 6 години
Повечето послания наистина са смислени и резултатите бяха на лице. Тук ми се иска да акцентирам върху авторът "гражданин", който вероятно има комплекс от селския си произход, защото почти навсякъде споменава -селяните, селяните, селяните. Разбира се градските чада са били чисти, спретнати и с бани, а "селянинът", той горкият никога не е виждал баня. Що се отнася до градската баня- всички ние, които смятаме , че сме много чисти и хигиенични, отидете на турска баня да видите какво ще падна от вас
101
0
 
16
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
"Хвърлянето по пода е признак за низка култура"...Къде тук списващата Павлова видя правописна грешка? Под низка култура се има предвид НИЗОСТ а не ниска и висока, но от къде това да го знаят "експертите" филолози от редакционната ви колегия?!
100
8
 
7
 
! Отговори
/./ преди 6 години
До номер2Ти като беше дете и безгрижно играеше навън, гладен ли беше? Гол и бос ли ходи? На лекар като отидеше и те лекуваха безплатно, в училище те учеха както трябва.Сега твоите деца ходят гладни, защото бачкаш за 500 лева и се чудиш как да вържеш двата края. Децата ти са голи и боси, неграмотни и като са болни си остават болни, защото нямаш пари да платиш на лекар. Та питам те аз - твоето детство ли беше по хубаво или това на децата ти?
99
0
 
3
 
! Отговори
Август Вагнер преди 6 години
*** - защо не триеш тези груби и цинични коментари по-долу ? Да не си сменил хапчетата днес ? Някакви разпенени пубери се псуват на майка а ти не ги триеш ?
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от първични хора(комунисти), първични мисли!
97
0
 
8
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 6 години
България е капиталистическа страна в Европейския Съюз и в НАТО. Точка по въпроса.
96
12
 
12
 
! Отговори
номер2 преди 6 години
Табели от мрачното комунистическо минало, от най-тежкото робство на българина! И все още има ***, ***, ***, ***, които с *** поглед въздишат за робството! Глад, мизелия, престъпност, обезличаване на човеците, управление на простака, това беше по време на комунистическото робство и терор!
95
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** квичащи как искат комунизма само като чуят Северна Корея и стават най-запалените капиталистичиба, ***
94
3
 
9
 
! Отговори
ПРЕДПРИЕМАЧ преди 6 години
Бойко Борисов ще преживява на морето с 700-900 лв/денонощие - гладния и седнал на тртоара просещ човечец трябва да проси 10 години за спечели тези парици..... Тъжна картина която провокира чувсво за жестоко отмъщение .....!
93
7
 
10
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
До година 1989 в държавата се създаваше и градеше. След това дойде ред на грабене и съсипване на всичко. Каквито и просташки демагогии да се разиграват сега, не може да се прикрие тази истина. Но както се казва ".... на този свят всичко се заплаща - в часовете, в които се чувстваш, бог заплащаш с тези, в които си нищожество...". Съсипана и ограбена икономическа инфраструктура, просташка сервилност, неграмотност и т.н...... - в името на т.н. американска демокрация.
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите на автора два пъти по-*** от коментираното
91
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
соц носталгиците - чиба в Северна Корея. Там е същото каквото е било в България преди 89та. Имат даже и лозунги.
90
7
 
11
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Харесвате я или не, ето ви истината: по времето на соца България беше развита икономически държава, със завидно производство на най-различни индустрии (ако щете хранително-вкусова, енергетика - нашите енергетици строяха мощности в цял свят, включително с Западни страни като Испания и Австрия, информационни технологии - не случайно българските програмисти и днес са едни от най-търсените в Силиконовата Долина и буквално в целия цивилизован свят). Болшинството от народа живееше добре и сигурно!
89
4
 
12
 
! Отговори
Колето преди 6 години
Каквито и щуротии по Дойче Веле Хаберлер да пишете, истината е една - по времето на комунизма до 10.11.1989г. българина живееше (макар и с някои известни лишения) спокоен, сит и мирен, задоволен от материални блага живот, радваше се на едно от най-добрите здравеопазвания в света, напълно безплатно, или в най-лошия случай срещу едно агне и дамаджана ракия...или кутия шоколадови бонбони. Децата му учеха без пари, а образованието беше едно от най-добрите в света! Не случайно го признаха на Запад!
88
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !При доктора се чукаше с крак мой човек. Ръцете бяха заети с армагани за да си свърши лекаря работата. Като обичайно се чакаше доста. Мизерия, допотопни технологии и подкупи беше здравеопазването. Соца с две думи - с връзки. Порадни тоталния дефицит всичко се постигаше 'с връзки'.
87
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой каквото ще да казва, носталгията по социализма е напълно оправдана.Между другото, още не сме навлязли напълно в капитализма защото над 90% от хората живеят в жилища построени от соца и това е единствения факт, който запазва мира в България. Представете си какво ще стане ако някой собственик на фирма те изгони от работа само за да се направи на тежкар и ти трябва със семейството си да отидеш на улицата следващия месец - тези масови убийства в САЩ ще ни изглеждат като детска игра.
86
10
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Ех, де да можеше да се върна във времето на тези табели !Сигурност, спокойствие, работа за всеки ..Няма бежанци, няма тероризъм, няма бедни хора просещи по улиците.Хлябът - топъл и мек сутрин на фурната ... ухае вкусно.Сиренето от мляко, саламът от месо ! На входа на болницата няма скенер за пръстови отпечатъци. Просто чукаш и влизаш при доктора. А, докторите от добър по-добър.А, прегледът и лечението БЕЗПЛАТНИ ...Златни години за народа ни !Просперитет и благоденствие.Сигурен живот !
85
3
 
5
 
! Отговори
До 97 преди 6 години
Да, абсолютно е вярно, че трудът е средство (а понякога и смисъл) за живот... Но защо трябва евроатлантизмът да е в основата на всичко зло? Населението на планетата почти се е утроило от времената на възхвалявания ранен "соц"... Конкуренцията между индивидите е огромна и ще става все по-зле, ако продължаваме да се размножаваме със същите темпове. В крайна сметка машините ще ни отнемат работата и няма да се налага да ходим по интервюта... Соц, демокрация, няма значение..