С табелки към светлото бъдеще – ретро социалистически повей

Една компилация от иконичните за соца табелки
5 юни 2017 21:15,
129

Да преизпълним плана, да станем ударници!

Разбира се, прекрасно е да помогнеш на другаря си. Само че на работното място при социализма другарят изоставаше не толкова поради немощ, колкото поради нежелание. "Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че им работя" - тази максима много точно обяснява защо трудещите се не желаеха да се трудят.

Снимка: Deutsche Welle

Какво е социализмът без своите лозунги и култови табелки?

Периодът от 1944 до 1989 г. остави някои иконични в съзнанието на българина слогани (да използваме модерната дума) и табелки.

Дали част от тях са били наистина са съществували или са плод на някой шегаджия - ще оставим да спекулирате.

Вижте ги обаче в галерията!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
5
 
! Отговори
Жо преди 6 години
В БОЛНИЦАТА-"Да не оставим нито един болен да умре без лекарска помощ"
103
3
 
7
 
! Отговори
Webley revolver преди 6 години
Ако социалистическия човек се е провалил, какво да кажем за "демократичния"? Озлобен, оскотял, обеднял. Затова ли тръгнахме към промяна? За банани и дънки? За да си загубим държавата.
102
1
 
6
 
! Отговори
Крис преди 6 години
Повечето послания наистина са смислени и резултатите бяха на лице. Тук ми се иска да акцентирам върху авторът "гражданин", който вероятно има комплекс от селския си произход, защото почти навсякъде споменава -селяните, селяните, селяните. Разбира се градските чада са били чисти, спретнати и с бани, а "селянинът", той горкият никога не е виждал баня. Що се отнася до градската баня- всички ние, които смятаме , че сме много чисти и хигиенични, отидете на турска баня да видите какво ще падна от вас
101
0
 
16
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
"Хвърлянето по пода е признак за низка култура"...Къде тук списващата Павлова видя правописна грешка? Под низка култура се има предвид НИЗОСТ а не ниска и висока, но от къде това да го знаят "експертите" филолози от редакционната ви колегия?!
100
8
 
7
 
! Отговори
/./ преди 6 години
До номер2Ти като беше дете и безгрижно играеше навън, гладен ли беше? Гол и бос ли ходи? На лекар като отидеше и те лекуваха безплатно, в училище те учеха както трябва.Сега твоите деца ходят гладни, защото бачкаш за 500 лева и се чудиш как да вържеш двата края. Децата ти са голи и боси, неграмотни и като са болни си остават болни, защото нямаш пари да платиш на лекар. Та питам те аз - твоето детство ли беше по хубаво или това на децата ти?
99
0
 
3
 
! Отговори
Август Вагнер преди 6 години
*** - защо не триеш тези груби и цинични коментари по-долу ? Да не си сменил хапчетата днес ? Някакви разпенени пубери се псуват на майка а ти не ги триеш ?
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от първични хора(комунисти), първични мисли!
97
0
 
8
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 6 години
България е капиталистическа страна в Европейския Съюз и в НАТО. Точка по въпроса.
96
12
 
12
 
! Отговори
номер2 преди 6 години
Табели от мрачното комунистическо минало, от най-тежкото робство на българина! И все още има ***, ***, ***, ***, които с *** поглед въздишат за робството! Глад, мизелия, престъпност, обезличаване на човеците, управление на простака, това беше по време на комунистическото робство и терор!
95
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** квичащи как искат комунизма само като чуят Северна Корея и стават най-запалените капиталистичиба, ***
94
3
 
9
 
! Отговори
ПРЕДПРИЕМАЧ преди 6 години
Бойко Борисов ще преживява на морето с 700-900 лв/денонощие - гладния и седнал на тртоара просещ човечец трябва да проси 10 години за спечели тези парици..... Тъжна картина която провокира чувсво за жестоко отмъщение .....!
93
7
 
10
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
До година 1989 в държавата се създаваше и градеше. След това дойде ред на грабене и съсипване на всичко. Каквито и просташки демагогии да се разиграват сега, не може да се прикрие тази истина. Но както се казва ".... на този свят всичко се заплаща - в часовете, в които се чувстваш, бог заплащаш с тези, в които си нищожество...". Съсипана и ограбена икономическа инфраструктура, просташка сервилност, неграмотност и т.н...... - в името на т.н. американска демокрация.
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите на автора два пъти по-*** от коментираното
91
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
соц носталгиците - чиба в Северна Корея. Там е същото каквото е било в България преди 89та. Имат даже и лозунги.
90
7
 
11
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Харесвате я или не, ето ви истината: по времето на соца България беше развита икономически държава, със завидно производство на най-различни индустрии (ако щете хранително-вкусова, енергетика - нашите енергетици строяха мощности в цял свят, включително с Западни страни като Испания и Австрия, информационни технологии - не случайно българските програмисти и днес са едни от най-търсените в Силиконовата Долина и буквално в целия цивилизован свят). Болшинството от народа живееше добре и сигурно!
89
4
 
12
 
! Отговори
Колето преди 6 години
Каквито и щуротии по Дойче Веле Хаберлер да пишете, истината е една - по времето на комунизма до 10.11.1989г. българина живееше (макар и с някои известни лишения) спокоен, сит и мирен, задоволен от материални блага живот, радваше се на едно от най-добрите здравеопазвания в света, напълно безплатно, или в най-лошия случай срещу едно агне и дамаджана ракия...или кутия шоколадови бонбони. Децата му учеха без пари, а образованието беше едно от най-добрите в света! Не случайно го признаха на Запад!
88
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !При доктора се чукаше с крак мой човек. Ръцете бяха заети с армагани за да си свърши лекаря работата. Като обичайно се чакаше доста. Мизерия, допотопни технологии и подкупи беше здравеопазването. Соца с две думи - с връзки. Порадни тоталния дефицит всичко се постигаше 'с връзки'.
87
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой каквото ще да казва, носталгията по социализма е напълно оправдана.Между другото, още не сме навлязли напълно в капитализма защото над 90% от хората живеят в жилища построени от соца и това е единствения факт, който запазва мира в България. Представете си какво ще стане ако някой собственик на фирма те изгони от работа само за да се направи на тежкар и ти трябва със семейството си да отидеш на улицата следващия месец - тези масови убийства в САЩ ще ни изглеждат като детска игра.
86
10
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Ех, де да можеше да се върна във времето на тези табели !Сигурност, спокойствие, работа за всеки ..Няма бежанци, няма тероризъм, няма бедни хора просещи по улиците.Хлябът - топъл и мек сутрин на фурната ... ухае вкусно.Сиренето от мляко, саламът от месо ! На входа на болницата няма скенер за пръстови отпечатъци. Просто чукаш и влизаш при доктора. А, докторите от добър по-добър.А, прегледът и лечението БЕЗПЛАТНИ ...Златни години за народа ни !Просперитет и благоденствие.Сигурен живот !
85
3
 
5
 
! Отговори
До 97 преди 6 години
Да, абсолютно е вярно, че трудът е средство (а понякога и смисъл) за живот... Но защо трябва евроатлантизмът да е в основата на всичко зло? Населението на планетата почти се е утроило от времената на възхвалявания ранен "соц"... Конкуренцията между индивидите е огромна и ще става все по-зле, ако продължаваме да се размножаваме със същите темпове. В крайна сметка машините ще ни отнемат работата и няма да се налага да ходим по интервюта... Соц, демокрация, няма значение..