Министър Вълчев: Без нелегални средства за заснемане в клас!

Близостта до училище е основен критерий за 1 клас, смята той
6 юни 2017 19:08, Анисия Иванова
15
Министър Вълчев: Без нелегални средства за заснемане в клас!
Снимка: МОН

Недопустимо е да се използват нерегламентирани средства за заснемане в класните стаи, заяви образователният министър Красимир Вълчев след среща с представители на родителски организации и синдикати. Според него доверието е ключов фактор в съвременната образователна система и "ние трябва да работим за това да увеличим доверието към учителя", каза той.

В срещата участваха представители на над 14 институции, неправителствени организации, работодатели и синдикати.

Осъждаме всички случаи на агресия както към децата, така и към учителите, посочи министърът, цитиран от пресцентъра на МОН.

Председателят на СБУ Янка Такева подчерта, че е направила няколко предложения на срещата. "Ясно и категорично всички участници в срещата да се противопоставим на нерегламентираните средства за подслушване и видеонаблюдение. Съжалявам, че това не беше прието", каза синдикалният лидер.

Още по темата

От родителските организации също изразиха подкрепа за учителите и се обявиха против камерите в клас.

Министърът коментира и приема в първи клас по повод това, че родители са подали жалба до прокуратурата, след като деца, живеещи наблизо до столичното 51-во училище, са останали извън първото класиране. Според тях много от бащите и майките на приетите деца са сменили адреса си малко преди подаването на документите за приема.

Миналата година в наредба беше заложено изискването за приема в първи клас основен критерий да бъде близостта до училището, каза Вълчев. "Считаме, че тази политика е безспорна и тя трябва да се запази, ученикът и неговите родители трябва да имат възможност да изберат най-близкото училище и да имат предимствен достъп до него", заяви той.

Дискусионен е въпросът дали системата да бъде единна - дали да е на национално или на общинско ниво, като много повече аргументи има да е на ниво община, посочи образователният министър.

Той коментира, че е важно как е направено районирането за приема на първокласници в училищата и добави, че ако "се стъпи на административните райони, това не винаги е най-добрият вариант". Личното ми мнение е, че една такава система трябва "да стъпва" на райони с адреси, които са най-близки за съответното училище, но това изисква техническо време за реализация, коментира министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
nina преди 6 години
Ами, сложете ЛЕГАЛНИ такива!
13
0
 
6
 
! Отговори
DK преди 6 години
КАК ПЪК един път не сложиха министър някой училищен директор с голям опит и желязна дисциплина ,та нещо да се променивсички тия такеви кастреви а и тоя дето се вижда ,че не е влизал в час а е седял по бюра и се чуди как да се хареса на всички и да си запази местенцетоза съжаление учителите използват хаоса и те не са това ,което бяхажалко за хубавите децатази куневица опропасти 5 клас с нейните промени по никое времетова и *** не го правеха
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и нашето първолаче го приеха в съседния квартал, защото 73-то не взема обикновени деца явно, само специални, които могат да даряват пари, та сега тичаме като луди сутрин, вечер, а да се прибере само... абсурд
11
4
 
1
 
! Отговори
До "лелката &qu преди 6 години
Познавах някой ,който имаше частна детска градина и беше сложил камери в всяка стая ,защото родителите можеха и ЖЕЛАЕХА да наблюдават децата си по всяко време !И собственика и родителите бяха щастливи с този факт !Годината беше '99 и ,разбираемо не беше в Бг !
10
0
 
4
 
! Отговори
родител преди 6 години
ей тази янка такева и нея няма кой да я замени.абонирана до живот за тази длъжност....махнете и учителите както затваряте училищата в провинцията/всичко без софия/, а то при тази раждаемост ще стане по естествен път.споко нема да са нужни училища.
9
2
 
10
 
! Отговори
azz преди 6 години
До Анонимен Аз съм една " лелка ", която 36 седмици по минимум 5 часа работи пред камера и прави всичко необходимо, за да образова децата. Но много от вас ще останат изненадани от това, какво правят децата през това толкова важно за бъдещето им време, макар и пред камера! А ако кадрите станат обществено достояние, родителите първи ще се обявите за правото им да не бъдат снимани / защото ще ви хване срам от видяното/.
8
1
 
4
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 6 години
Скрити катаджии с камери на пътя може,а в час неможе.Що така бе Миме?Защото от камери в класната стая пари в бюджета не влизат.ФЪК.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минисърът е дългогодишен служител и главен секретар на МОН.Той сега ЩЕ търси отговор на въпроси, чието решение НЕ Е търсил изобщо ДОСЕГА, защото е смятал, че това не е важно.Защо ЧАК сега е речил, че ЩЕ търси решение.
6
0
 
3
 
! Отговори
55 преди 6 години
Г-н Министър,не може да се спре прогреса!IT технологиите навлизат навсякъде,но могат да се приемат определени правила,които обаче да не поставят училището във времето на хаджи Генчо!
5
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Оправете си бройката и-кратко в подзаглавието.
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Училището е обществено място / не е частна собственост нали / така че самите деца могат да снимат постоянно какви ги вършат учителите
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата имат право да снимат в час всичко на видео
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Камерите и доверието са съвсем различни неща !Едното и другото няма нищо общо !!Ако един учител или ученик си вършат задълженията и спазват правилата в учебното заведение ,на кой ще му пука ,че има камери !!???
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страх ли ви е от това,което ще излезе в час?Родителите си скъсват ...да изкарат пари за децата си,а някаква "лелка"ще обижда,ще удря и ще нервничи по детето ми,ще я съсипят...