Щастливите у нас: Млади, с образование и добри доходи

Тревожността на българите обаче е висока, според проучване
60
Щастливите у нас: Млади, с образование и добри доходи
Снимка: архив, БулФото

Българинът - оптимист е на възраст 18-35 г. с висше или полувисше образование. Живее без брак, семеен е или живеещ на семейни начала в домакинство със собствени доходи, с едно или две деца.

Дяловете на жените и мъжете оптимисти са равни, според проучване на Института за политика, проведено със собствени средства.

Изследването е проведено от Института за политика и Института за изучаване на човека и населението сред 1200 души в 44 населени места от 10-21 април.

Нивото на оптимизъм е сравнително високо – 3,42 по 5-степенна скала. При подобно изследване преди близо 25 г. (през 1993 г.) оптимистите са били 2,67 по същата скала.

39% от анкетираните казват, че понякога са щастливи. 52% обаче заявяват, че почти винаги и често преживяват щастливи моменти. Резултатът е изненадващ поне що се отнася до масовото мнение, че българите не се възприемаме като щастлив народ, смятат изследователите.

Хората, които по-често изпитват щастие, се самоопределят като привърженици на център-дясното. Това са по-млади хора с висше образование и по-високи нива на доходите. На другия полюс са тези, които се идентифицират в център-лявото. Те са основно над 60-годишна възраст, с по-нисък доход и по-ниско образование. Т.е. факторите възраст, образование и доходи влияят върху личната интерпретация на състоянието на щастие.

Средната стойност на тревожността на българите е малко по-висока от средната – 2,3 по 4-степенна скала. Участниците в изследването заявяват, че понякога и често преживяват в състояние на тревожност. Хората с по-високо образование са по-малко тревожни и отбелязват по-ниски резултати по скалата. По-тревожни са хората, преживели развод, раздяла, загуба на съпруг или съпруга.

Макар и по-малка в сравнение с нивата на оптимизъм, удовлетвореността от живота също отбелязва умерени резултати – 2,89 по 5-степенна скала. Пикът на житейската удовлетвореност е при 46-55-годишните. Самотата е един от факторите, които понижават усещането за удовлетворение.

Тя обаче не е свързана с наличието или липсата на деца. Отново върху това състояние влияят степента на образование и сигурността – например броят източниците на доход в домакинството, посочват от института.

Като цяло щастието, удовлетвореността, тревожността и оптимизмът се движат в положителния дял на скалите. Ясно се очертават по-негативни нагласи у хората с леви политически предпочитания, което може да се обясни с поколенческото различие (по-възрастни, с по-ниско образование и по-ниски доходи).

При изследването на Института, представено през май, е регистрирана висока степен на отчужденост от институциите и партиите. Ако към това добавим индексите за самооценка от сегашното проучване, можем да направим извода, че отчуждението е защитен механизъм, посочват анализаторите.

Чрез затварянето в личния свят, хората преодоляват разочарованието от срещнатата несправедливост и необяснимите взаимоотношения във властта и така предпазват психичното си здраве в нормалните стойности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
До футоролог ли си.. преди 6 години
Живея на запад.Имам постоянна работа във фабрика и ползвам всички възможни привилегии които се полагат на местните работници-платен годишен отпуск,осигоровки за пенсия,здравно осигоряване,всеки месец право на 2-а дена платено от работодателя отсъстие от работа ако ми се налага,безплатен достъп и ползване на басейн и фитнес зала в града,безплатен обяд и напитки и кафе и т.н.Заплатата ми сега е 10 пъти по-голяма от тази която взимах в България/средностатистическата за страна заплата.Май ми е зле😀
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 30Като си качествен учител, защо не знаеш, че 'не искам' се пише отделно.Май ще излезе, че не си хич качествен. :(
29
11
 
8
 
! Отговори
Бензинджия преди 6 години
Очакван резултат. Неграмотните соц продукти е нормално да не са удовлетворени и щастливи като се налага да работя и не могат да крадат. Аз нямам познат които да не е щастлив. Но почти всички са недоволни, че все още има с.е.л.я.ц.и които спират по градинки и тротоари, които си хвърлят *** навсякъде, които не си вършат добре работата и т.н. естествено и са с голямо самочувствие. Още 20-тина години и като заминат повечето соц военни, работници и лоши лелки, нещата ще се пооправят.
28
4
 
0
 
! Отговори
Буко Овски преди 6 години
Успеха е клише.
27
14
 
6
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Социализма води до бедност, нищета и като цяло вреди на здравето.Аз ако бях социалистка щях да се самоубия.
26
10
 
6
 
! Отговори
пфф преди 6 години
Ами естестевено че ще сте нещастни - като не сте постигнали нищо в живота. Успехът действа като наркотик. Опиянява те и те прави щастлив.
25
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това от коя американска агенция го преписахте?Идете в някой провинциален град, например Видин, и вижте как "щастливо" живеят младите там. Без работа, без пари, висят по кафенетата.Който е късметлия ходи я по Италия, я по Испания да гледа стари баби.Такъв е младият българин. Само София прави изключение, но то не е особено голямо.
24
0
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
3латко,а ти ли заслужаваш?
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На оня свят ще ги носят, комплексарите
22
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алооо "програмистити" и "айтитата", като не останат лекари при които да се лекувате, учители и персонал в детските градини, където да учат децата ви, за чий х ще са ви тия пари?
21
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изводът е - *** са нeщacтници XAXAXAXA
20
3
 
38
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Ами аз съм учител. Качествен учител. Върша работата си добре, за да мога, поне малко и каквото зависи от мен, да науча децата да не се оставят да им промиват мозъците, а да задават въпросът: ЗАЩО.И неискам да съм програмист, защото намирам моята работа за много по-полезна в обществен план.Да ти кажа ли каква е заплатата ми?:(
19
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не струвате и капка руска кров, болгарски ***.Защо не ви изклали турци за пет века?
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До pontiНай-често гепаджии настанени на довплство и хранилка, калинки на високи позици пренесени от прованса и бързащи да налапат повече защото не се знае кога баце ще ърли оставка отново!
17
21
 
14
 
! Отговори
Хм? преди 6 години
В сферата на информационните технологии заплатите ЗАПОЧВАТ от 1500 лв. В много от случаите програмисти (можещи) започват на по 3000 лв. За старши позиции заплатите са между 5000-12000 лв. И това е само в ИТ. И много други примери за заплати на професионалисти.За вас, за които ако имаш пари значи си мафиот, значи не сте пробвали какво е да се работи. Роптаете, ама като отидете на работа гледате само как да се скатаете. И дето се вика, ние се правим че работим, те се правят че ни плащат... Ха
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако всичко ти е наред, безбожно богат си, караш най-хубавата кола, живееш в дворец, нямаш проблеми с данъчните, имаш най-красивите жени, всички ти се усмихват на улицата, всички са ти приятели.... Вече е твърде късно! Трябвало е да спреш наркотиците по-рано. Потърси лекарска професионална помощ!
15
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поколението на Интернет е в десетки пъти по-интелигентно от вас. Няма база за сравнение. Преди него сте глуповати и тесногръди. Да можете да сеете картофи и домат ама до там . Начумерини и съмнителни , като цяло песимисти. Нищо особено, не сте само драсканици ви големи.
14
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То поколението на казармата са нещастни и депресирани хора. Сега младите живеят , както искат, а не както им каже властта. Това е разликата в щастието и мъката . Не парите палячовци
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това от умерените оптимисти ли са или от радикалните?
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ Е ТАЙНА, ЧЕ БОГАТИТЕ СЪЩО ПЛАЧАТ!ГОРЧИВО!