След 10 г. в ЕС България си остана двойкаджията на Европа

Не само не сме догонили останалите, ами нещата в някои области се влошили
169
След 10 г. в ЕС България си остана двойкаджията на Европа
Снимка: Булфото, архив

"Без никакво съмнение членството в ЕС донесе много ползи за страната – както в икономически, така и в политически план. Въпреки че по редица показатели България заема последното място в рамките на съюза, самият факт на членството е основание за национална гордост". Това става ясно от Годишния доклад за икономическото развитие и политики на България на Института за икономически изследвания при БАН, пише в "Сега“.

Още по темата

Самодоволството от този факт обаче е крайно неуместно и именно поради тази причина се налага една трезва оценка.

Постигнатите успехи трябва да бъдат оценени по достойнство, но много по-важно е да се види в кои области изоставаме, защо изоставаме, и какво може и следва да се направи, се посочва още в доклада.

Специалният фокус в него е посветен на пътя на страната ни към ЕС и равносметката от първите 10 години членство в ЕС.

Икономиката е силно инерционна система и следва свой собствен ход на развитие, който не може лесно и бързо да бъде повлиян от външни шокове, дори и ако са силно позитивни. В тази връзка трябва обезателно да се направи уговорката, че анализът на икономическото развитие през последното десетилетие, в което България е пълноправен член на ЕС, невинаги и не задължително трябва бъде обвързван със самото членство. От тази гледна точка критичните изводи в една или друга област на икономическото развитие не трябва автоматично да се възприемат като недостатъци, породени от членството в ЕС.

По същия начин не следва да се приписват постигнатите успехи (колкото и да са скромни) на същото това членство.
Икономическите и финансови показатели на България в сравнение с останалите държави от Източна Европа са най-незадоволителни след 10 години членство в Европейския съюз.

Различията в степента на развитие между България и новите страни-членки не само не намаляха, но в редица области отбелязаха сериозно влошаване. В този смисъл равносметката от първите десет години на членство в ЕС е противоречива.

Очакванията на българите за по-добър живот след 2007 г. не се сбъднаха в задоволителна степен. Сега общността е на прага на значими промени, които ще очертаят бъдещето на ЕС за следващите десетилетия, показва още Годишният доклад за икономическото развитие и политики на България, фокусиран върху темата за пътя на страната ни към ЕС и равносметката от първите 10 години членство в ЕС.

Въпреки критиките и провалените очаквания, основният извод в доклада е, че присъединяването ни към ЕС е безалтернативно и трябва да бъде запазено.

Когато говорим за ползите, трябва да говорим и за цената, която сме платили. Големите очаквания за рязко подобрение за живота след присъединяването не се потвърдиха.

Причините за това са много, коментира проф. Иван Ангелов от Института за икономически изследвания при БАН.
Според него България е спечелила от присъединяването по отношение на възможностите за прилагане на европейските закони и правила за ускорено догонващо икономическо развитие.

Повече са били и възможностите за получаване на трансфери от българите в чужбина, като за миналата година те са достигнали 1,7 млрд. евро. Открили са се и възможности за пътуване, работа и образование в Европа, става ясно от доклада. Към ползите следва да се причисли и изграденото по-голямо доверие към страната ни като цяло.

По отношение на разходите, произтичащи от членството ни в съюза, проф. Ангелов припомни голямата тежест на преждевременното извеждане от експлоатация на ядрените блокове на АЕЦ "Козлодуй“. Изчисленията на икономиста са, че цената, която плащаме от спирането на блоковете на централата, е между 10 и 12 млрд. евро.

В разходите следва да се калкулира и солидната годишна членска вноска, която за 2016 г. достигна 1 млрд. лева, както и ограничаването на националния ни суверенитет.

Плащаме за мигрантите между 600 и 1000 лева на човек на месец, а средната пенсия у нас е 330 лева.
Добре че на мигрантите не им харесва тук и си тръгват бързо, коментира проф. Ангелов.

По думите му участието ни в единния европейски пазар също трупа негативи за България, тъй като икономиката ни е с ниска конкурентоспособност, което се отразява негативно както на производството, така и на потреблението на домакинствата. Анализът в доклада сочи, че само при три от важните продукти сме запазили или дори леко увеличили производството – електроенергия, пшеница и царевица. Останалите, сред които електрокари, мотокари, цветни телевизори и др., регистрират драстичен спад.

Ангелов все пак обясни, че това не се дължи на заговор, а на това, че през 2007 г. България не е била готова още за свободния пазар. Преждевременното откриване на нашите граници за внос и износ, преди да сме станали конкурентоспособни, доведе до огромни загуби. Решението бе в налагане на протекционистични мерки в интерес на родните производители, но за България тази мярка не бе позволена. По този начин ниската конкурентоспособност в комбинация с отварянето на границите за търговия в съответствие с политиката на ЕС и на Световната търговска организация се явяват най-голямата пречка пред българската икономика, сочат изводите от доклада.

Приказките, че свободната търговия била изгодна и за бедни, и за богати, не е вярна. Тя е изгодна за еднакво конкурентни страни, защото една наша фирма на 10-15 години не може да се конкурира с чуждестранна, която съществува от 100 години, коментира професорът.

Според него членството ни в ЕС довело и до рязко намаление на потреблението и днес българинът консумирал в пъти по малко месо, яйца и прясно мляко. Освен това страната ни страдала много и от изтичането на мозъци.


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
I N D J E преди 1 година
"Една малка грешка, от социалистическите страни, пред нас бях ГДР на 22-ро и Чехословакия на 23-то място, България бе на 27 място, а Южна Корея и Сингапур на 34 и 35 място, по индекс на човешкото развитие на ООН."

Да, така е, благодаря за поправката. Само, че тогава Чехословакия е била на 25 място, а ГДР на 21-во, но това са технически подробности. Те не променят фактът КАКВО СМЕ СЕГА, в какво се е превърнала България, дори и само да вземем актуалния ни индекс :(
120
0
 
0
 
! Отговори
I N D J E преди 1 година
"В този соц. рай нямаше тоалетна хартия. На 27мо място сме били отзад напред"

Да ти напомня ли, че в столицата на ЕС Брюксел изобразиха същата тази "просперираща" и нова България като клоака! Така, че точно с0р0содите да ми говорят за тоалетни хартии е малко нелепо
119
0
 
0
 
! Отговори
I N D J E преди 1 година
"В този соц. рай нямаше тоалетна хартия. На 27мо място сме били отзад напред"

При соца НР България беше космическа и високоиндустриализирана страна, а той за тоалетни книги седнал да ми пише. Понякога се чудя дали сами си вярвате на нелепиците. По-скоро ти не си живял тогава, с0р0соидно шутче
118
0
 
1
 
! Отговори
ш6кш6 преди 1 година
До I N D J E
Една малка грешка, от социалистическите страни, пред нас бях ГДР на 22-ро и Чехословакия на 23-то място, България бе на 27 място, а Южна Корея и Сингапур на 34 и 35 място, по индекс на човешкото развитие на ООН.
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До I N D J E

В този соц. рай нямаше тоалетна хартия. На 27мо място сме били отзад напред.

Много е нагло млади кремълски тролове да говорят за време през което не са живели.
116
0
 
2
 
! Отговори
I N D J E преди 1 година
Така, че ако искате да се похвалите с "постиженията" на демокрацията, трябва да поемете отговорност и за нейните провали и престъпления. Иначе си е малко лицемерно.
115
0
 
1
 
! Отговори
I N D J E преди 1 година
До пенсионер

Ми не е вярно това, което говориш, пуберче. Никой не бяга от Родината си "от хубаво". Има си обективни причини за това. Факт е, че българите се сринаха демографски след 1989 г. Факт е, че не ти или аз, а ООН постави "затворът" на комунистическа България на 27 място сред най-развитите страни. Много е удобно да обвинявате комунистите за всички грехове на света, но доста неправдоподобно. Те и комунягите като теб за всичко им бяхя виновни царистите...
114
1
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До I N D J E 141 Тези 2мл. българи 45г. чакат да се отворят границите и хукнаха като обезумели от затвора.
113
2
 
2
 
! Отговори
I N D J E преди 1 година
До един българин

Кой пише лъжи е повече от ясно. Този, който пише общи приказки. Факти така не се оборват, особено когато те идват от световната икономическа комисия на ООН. А и всеки, който е живял по времето на соца, добре знае,че почивките и ваканциите за всяко бг семейство не бяха просто мечта,както е сега,а реалност. Да не говорим за безплатното здравеопазване и редица др социални придобивки. Сигурен съм,че си някой олигавен пубер. А защо 2 млн. Българи избягаха от "раят" на некомунистите?
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО 136 МНОГО ЛЪЖЕШ.
В СОЦА. ПЪТУВАХ МНОГО / 0Т 1980Г./ ЩОТО БЕХ ГОЛЯМ ВРЪЗКАР.
НАЙ БЕДНА БЕ НРБЪЛГАРИЯ. ДОРИ ЮГОСЛАВЯНИТЕ МИ СЕ ЧУДЕХА КАК РУСНАЦИТЕ СА МЕ ПУСНАЛИ .В АЛБАНИЯ НЕ ЗНАМ. В РУМЪНИЯ ИМАХА НЯКОЙ ОГРАНИЧЕНИЯ НО РУСНАЦИТЕ НЕ ИМ БЯХА СТЪПИЛИ НА ГЛАВАТА. И БЯХА БЕЗ ДЪЛГОВЕ СТОЕШЕ КИТАЙ ЗАД ТЯХ И САЩ.
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо вярно в написаното няма. Питайте Павлова и Борисов.
110
4
 
5
 
! Отговори
I N D J E преди 1 година
Невинаги сме били на опашката и на последното място. Хората трябва да знаят истината, а историците да не ги е страх да я кажат. В социалистическия лагер НР България бе на 2 място по стандарт на живот след ГДР! След нас бяха всички останали - Унгария, Чехия, Полша... А официалния иконом. доклад на ООН постави България на 27 място сред най-развитите страни на света!!! Фантастическа страна. Всяка бг семейство можеше спокойно да си позволи 2 почивки в годината, на море например. А сега това е лукс
109
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
"Плащаме за мигрантите между 600 и 1000 лева на човек на месец, а средната пенсия у нас е 330 лева." Освен че е неморално но е абсолютно престъпление срещу нацията!! "Безкръвен" геноцид!
Това престъпление нищо не го оправдава, нито еврофондове, нито прегръдки с Меркел!!
108
0
 
9
 
! Отговори
Варан преди 1 година
От тези 10г.почти 7г.Ни управлява партията на Бойко.Б. В страната цари пълна анархия,бедност, корупция и липса на желание от власт​имащите да направят нещо положително за обикновените хора.Ако продължим да ги траем България бавно ще загине.
107
2
 
5
 
! Отговори
I N D J E преди 1 година
Освен, че българите бягат от Родината, страната си с.ган.изира и турцизира.. малко хора обръщат внимание на демографския фактор и значение, а журналистите направо го прикриват... И разпадът на Римската империя е започнал отвътре! Преди 89-та Гърция бе 7 млн., сега гони 10 млн. Тогава БГ бе 9 млн. с увелечаващ се прираст, докато не дойде "светлото бъдеще" или печалното настояще. С този темп българите ще бъдат малцинство в собствената си държава само след 40-50 години! Хубаво нещо е демокрацията.
106
1
 
7
 
! Отговори
I N D J E преди 1 година
Евроатлантическият път на България... е път за Анадола!
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пркажените пак сме последни.
Муахахахахахахааа
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На крив народ, ЕС му пречи.
Как другите се оправиха и са куде пред нас?
Пак сме по-долни и от най-долните.
103
6
 
2
 
! Отговори
позитано 20 преди 1 година
До Анонимен 114 Как да не сме мръднали и милиметър бе, ти къде живеешз По 13 000 коли се регистрират на ден в КАТ София.И в областните градове вече няма къде да спреш.В големите търговски вериги не можеш да се разминеш от народ. Пълнат количките като не виждали 45г.Новите блокови жилища нямат преброявоне.Нови магистрали , Курортите пълни с народ.Сляб ли си? Засраме се.Дори ме е страх да си помисля за мизерията на социализма, да не би да се върне.
102
0
 
1
 
! Отговори
Котки преди 1 година
Като чета тия коментари как тия били калинки, ония били калинки... Стига сте обиждали калинките, какво имате толкова против тях, много полезни и симпатични буболечки са. За разлика от държавниците, на които ги оприличавате, те си имат доста солидна функция в природата.