Заплатите ни – 4 пъти по-ниски от европейските. А производителността ни?

Имаме едно от най-високите нива на доходно неравенство
Обновена: 6 юни 2017 15:03 | 6 юни 2017 14:45,
169
Заплатите ни – 4 пъти по-ниски от европейските. А производителността ни?
Снимка: Dnes.bg

Средната работана заплата в България е близо четири пъти по-ниска от тази за ЕС, междувременно доходите ни са два пъти по-ниски от нивата, на които трябва да бъдат при нашата производителност на труда.  Това показват данните на гoдишния дoĸлaд на Института за икономически изследвания при БАН, който отчита резултата от 10 години членство на страната ни в ЕС.

Според него България продължава да е с най-ниското средно месечно възнаграждение – 406 евро, при средно 1508 евро за целия ЕС. Българите получаваме и най-ниската минимална заплата в ЕС - 235 евро, при 1498 евро в Германия, според данни на Евростат за 2016 г. Данните показват още, че България има и едно от най-високите нива на доходно неравенство, което допълнително изостря проблема с бедността, сочи "Труд".

Още по темата

Според икономистите нарастването на реалната работна заплата у нас, все още изостава от брутния вътрешен продукт на страната, като показателят на човек от населението е 47% от средното за ЕС.
 
"В cpaвнeниe c ocтaнaлитe дъpжaви oт Изтoчнa Eвpoпa, пpиcъeдинили ce ĸъм EС пpeди нac, c изĸлючeниe нa ниcĸитe бюджeтни дeфицити и пyбличeн дълг, иĸoнoмичecĸитe и финaнcoви пoĸaзaтeли нa cтpaнaта ни ca нaй-нeзaдoвoлитeлни", коментира проф. Иван Ангелов, член на авторския колектив, изготвил доклада.

Бедните и средните слоеве в България са натоварени с по-големи данъци, отколкото в другите страни-членки, пише още в доклада. Приносът на богатите в консолидирания бюджет на страната ни е 18,5% от общите приходи, при средно равнище 32,4% за ЕС. С изключение на Хърватия и Унгария, ние сме под равнището на приноса на богатите и в останалите източноевропейски страни. 

"След приемането ни в Европейския съюз преди десет години се откриха възможности българите, работещите в чужбина, да пращат пари за семействата си у нас. През 2016 г. тази сума достигна 1,7 млрд. лева", допълни проф. Ангелов.
 
По думите му страната е понесла загуби и пропуснала възможности от членството в ЕС. "Бяхме принудени да изключим преждевременно ядрени блокове в АЕЦ "Козлодуй" и да правим големи разходи за заместващи мощности. Това ни струваше 12 млрд. евро", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да но ние продължаваме да лижем зад...ници за тези заплати и младите също, защото не всички успяват да замината и така.........
118
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :141Статистиката е изкривена с огромната сива икономика и вкл. емигранти
117
0
 
21
 
! Отговори
до 139 преди 6 години
Те не се и опитват. В момента туристическия сектор пробва кадри от 3 я свят, догодина от 4я, автоголът сами си го вкарват( ще обхване всички сектори). Толкова са ограничени и прости повечето, че избиват комплексите си по- всякакъв начин с/у всеки
116
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересното в тази статистика е, че са сравнени заплатите, т.е. хората, които работят, а всъщото време се сравнява и брутния вътрешен продукт на страната, като показател на човек от населението. А колко хора от това население работи? Може би около 50%.Производителността у нас не е толкова ниска, колкото се опитват да ни представят.
115
1
 
11
 
! Отговори
WtF преди 6 години
Те вШвеция вземат по големи заплати и от немските си колеги на същата позиция в цеха и там ги плашат с евтини китайци ама си пазят държавица та , за тука е ясно .... искаш качество плащаш .
114
0
 
37
 
! Отговори
.i. преди 6 години
Няма по-алчно същество от българския работодател.Обаче освен алчен същият накрая ще се окаже и много глупав....Недостигът на читави кадри става катастрофален.Ха да видим как ще принудят децата ни които заминаха да учат и работят в Зап.Европа и Америка да се върнат обратно???
113
0
 
19
 
! Отговори
Беден преди 6 години
Предлагам на богатите да се въведе висок данък, колкото по-богат, толкова по-висок данък да плащат и така да им се взимат парите и да се преразпределят и да се дават на бедните, за да можем и ние бедните да се облажим малко от парите на богатите.
112
0
 
38
 
! Отговори
до 134 преди 6 години
В близко време ,изборът Ви ще бъде само от работливи,, шведи" ,които нямат търпимост и ще поставят пишман,, работодателите" на мястото им.
111
12
 
0
 
! Отговори
Бизнесмем преди 6 години
До Хах ахахах хаКорпоративния данък е плосък в целия свят, бизнеса плаща плосък данък за печалбите навсякъде, никога и никъде в света няма и няма да има стъпаловиден данък печалба. Стъпаловидния данък е само за заплатите и за работещите - от тези с по-високи заплати се взима и се преразпределя на тези с по ниски, това бизнеса не го засяга, да преразпределя дуржавата както си иска и да води социална политика.
110
20
 
3
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До Хах ахахах хаАбе ходете тогава да работите държавна работе бе, щом защо работите на ниски заплати, напуснете и ходете да работите на държавна работа, кой ви вързал, пишете заявления за напускане и почвайте на държавна работа, много ви здраве...
109
1
 
31
 
! Отговори
Правилото преди 6 години
Тук правилото е, че от по-високи заплати следва по-висока производителност на труда, а не обратното, както твърдят мутрите-работодатели. Казано по друг начин човешкият труд трябва да стане много скъп за мутрите, за да започнат да внедряват високопроизводителни технологии на работа.
108
0
 
15
 
! Отговори
Хах ахахах ха преди 6 години
До Бизнесмен По-долу е написано да има държавна и добре платена работа да има конкуренция между частният сектор и държавните предприятия това едно второ ако си богат бизнесмен да не плащаш 10 процента данък а 50 процента.
107
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесмензаради такива б.клуци като тебе б.лгаристан изчезва
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бизнесмендама що въобще си правиш "труда" да даваш някаква си заплата , забравяш , че на държавица та и трябват данъци и данъкоплатци или еврофондове обаче и двете вече липсват или как беше другарки и другари дайте да дадем пари за армия ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесмензаради такава *** като тебе булгария страна
104
0
 
29
 
! Отговори
... преди 6 години
Български работодател да питаш за производителност! Значи съм чувал, че имало такива от етноса дето даже разбирали от теорията на относителноста, но бг работодател да разбира от происводителност! Та защо го казвам понеже преди работех в БГ за БГ фирма, но после реших, че ще работя като контрактор в чужбина еми да кажа, че не намирам разлика в това което правех тука и в чужбина, но за сметка на това заплащането в чужбина е в ПЪТИ ПОВЕЧЕ! Явно нещо мое и аз да бъркам ама до тогава няма бачкам тук!
103
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато пият по време на работа няма да се пияници държавни служители що за система е махаите тия прогнили институции 16;30, служител подчертавам които зе да се заяжда се бе напил дефакто какъв пример даваш на поколението бе *** обещавам ти другия път като се заядеш да ти пратя нещо което цял живот ще помниш
102
23
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До Хах ахахах хаАбе правете каквото искате бе, напускайте, оставайте в родината, правете каквото искате. Щом са ви ниски заплатите не работете, в Германия ходете както заплашвате, сега пък не искате в Германия да ходите искте в родината да стоите, стойте си в родинате и не работете, никой за нищо не ви принуждава бе, защо ревете че са ви ниски заплаитите, не работете за ниски заплати, търсете си работотодатели които дават високи заплати бе, какво ревете само.
101
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак ще кажа б.лгаристан загива и краи няма спасение за тази жалка територия
100
0
 
1
 
! Отговори
до 117 преди 6 години
Не се обяснявам, а констатирам факти, които очевидно ти липсват ,дори от обща култура