Заплатите ни – 4 пъти по-ниски от европейските. А производителността ни?

Имаме едно от най-високите нива на доходно неравенство
Обновена: 6 юни 2017 15:03 | 6 юни 2017 14:45,
169
Заплатите ни – 4 пъти по-ниски от европейските. А производителността ни?
Снимка: Dnes.bg

Средната работана заплата в България е близо четири пъти по-ниска от тази за ЕС, междувременно доходите ни са два пъти по-ниски от нивата, на които трябва да бъдат при нашата производителност на труда.  Това показват данните на гoдишния дoĸлaд на Института за икономически изследвания при БАН, който отчита резултата от 10 години членство на страната ни в ЕС.

Според него България продължава да е с най-ниското средно месечно възнаграждение – 406 евро, при средно 1508 евро за целия ЕС. Българите получаваме и най-ниската минимална заплата в ЕС - 235 евро, при 1498 евро в Германия, според данни на Евростат за 2016 г. Данните показват още, че България има и едно от най-високите нива на доходно неравенство, което допълнително изостря проблема с бедността, сочи "Труд".

Още по темата

Според икономистите нарастването на реалната работна заплата у нас, все още изостава от брутния вътрешен продукт на страната, като показателят на човек от населението е 47% от средното за ЕС.
 
"В cpaвнeниe c ocтaнaлитe дъpжaви oт Изтoчнa Eвpoпa, пpиcъeдинили ce ĸъм EС пpeди нac, c изĸлючeниe нa ниcĸитe бюджeтни дeфицити и пyбличeн дълг, иĸoнoмичecĸитe и финaнcoви пoĸaзaтeли нa cтpaнaта ни ca нaй-нeзaдoвoлитeлни", коментира проф. Иван Ангелов, член на авторския колектив, изготвил доклада.

Бедните и средните слоеве в България са натоварени с по-големи данъци, отколкото в другите страни-членки, пише още в доклада. Приносът на богатите в консолидирания бюджет на страната ни е 18,5% от общите приходи, при средно равнище 32,4% за ЕС. С изключение на Хърватия и Унгария, ние сме под равнището на приноса на богатите и в останалите източноевропейски страни. 

"След приемането ни в Европейския съюз преди десет години се откриха възможности българите, работещите в чужбина, да пращат пари за семействата си у нас. През 2016 г. тази сума достигна 1,7 млрд. лева", допълни проф. Ангелов.
 
По думите му страната е понесла загуби и пропуснала възможности от членството в ЕС. "Бяхме принудени да изключим преждевременно ядрени блокове в АЕЦ "Козлодуй" и да правим големи разходи за заместващи мощности. Това ни струваше 12 млрд. евро", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
21
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До АнонименМу хубаво бе, напускайте, аз не се оплаквам, вие се оплаквате. При мен треперят да не ги уволня, не се оплаквам, има дастатъчно кандидати за работа и чакат даже, а вие напускайте, много ви здраве, ходете другаде на високи заплати, кой ви спира.
78
2
 
3
 
! Отговори
до 81 преди 6 години
Цял живот съм бил стругар. И тогава и сега.
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
очаквам следващата статия на Домуса и кръга около него с реването за липсата на кадри :)
76
0
 
3
 
! Отговори
Plankton Weed преди 6 години
За заплатата ли пиататеееееееее? Ами Виждал съм но няма.Кой обича да си дава паричките бе братко мили?
75
14
 
3
 
! Отговори
Капиталист преди 6 години
Минималната заплата може да се внигне, ние ще орежем по високите, няма проблем. Ние капиталистите прелагаме обаче и нещо по сициално - стъпаловиден данък за работниците - който взима 1000 лева 20%, 1500 - 30%, над 1800 лв 50% данък - така е на запад при капитализма. От тези които работят за повече се взима и се дава на тези които работят за по малко. А не да товарят капитала с такси и данъци. Проблемът със заплатите е проблем на работещите, стъпаловидния данък преразпределя справедливо!
74
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесменми те напуснаха бе ***, точно заради такива червени пишман бизнесмени като теб, ай ся чакайте индици да Ви дойдат по моерето за работа и ревете че немате кадри
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тази производителност на стоки. Вече сме в информационното общество, а не в индустриалното. Услугите и интелектуалните продукти заемат равно място с реалните в напредналите общества. Малта и Люксембург например не произвеждат никакви материални стоки, освен сувенири, но въпреки това си живеят в пъти по-добре от индустриалните държави.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 50Тогава ще внасяме хляб от ЕС на 1 евро и хлебаря ще си помисли на колко ще го продава и или ще спуска кепенците. Не бъдете късогледи - те и сега цените са ни като в Европата, но заплатите са "гола мътна вода" от дъното!
71
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
80% от частния бизнес е в сивата икономика. И при равни други условия ,производителността ще добие други измерения. Като секнат и еврофондовете 21/22г , картинката ще е плачевна
70
16
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
А вие защо работите за ниски заплати бе? Не работете, защо работите! Като виждате, че произвеждате продукт за милиони и вместо с печалбата от този продукт да ви плащат 5 хил лева заплата, вместо това ви плащат 500 лева що работите. А аз си купувам ягуари и БМВта и имам три 19 годишни любовници. Не работете, напуснете, да фалират бизнесмните, махйате се, трошете си глават другаде, ходете в Германиа, прав ви път и много сполука и високи заплати, що работите за 500 лева, а не напуснете?
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе щом се налага да внасяме молдовци и украинци за летния сезон по морето не е чак толкова зле при нас. Ниски са заплатите, но и стандарта на живот е нисък. Купете си бутилка водка за 5 евро в чужбина. Или дайте 200 евро за двустаен апартамент във Варна изцпло самостоятелен широк център.
68
0
 
0
 
! Отговори
Гошко преди 6 години
Искам само да google-нете кой е най-големият износвач в ЕВРО Зоната и кой дърпа най-много за нея.
67
2
 
6
 
! Отговори
pomne6t преди 6 години
До Анонимен 69Че ти какъв си бил за да вземаш 380 лв. Военен с голям чин, висше ченге или партийна номенклатура.Аз като обикновен инженер в производството вземах 160-170 лв.За нищо не стигаха.
66
0
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Българите сме станали голеееми злобари. Що не се стегнем като японци, или поне като германци и да станем по-отговорни... Не може...Пречи ни чалгаджийщината...... Ми тогава кво искаме!
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е проблема не е държавата или ЕС . Проблема са алчните ни бизнесмени!!!
64
5
 
18
 
! Отговори
до 60 преди 6 години
Заведенията са пълни, защото има много безработни, които киснат на едно кафе цял ден. А защо на запад през деня кафенетата са празни. Само пенсионери и някой турист ще видиш вътре.
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ние говорим единствено за мин. заплати, пенсии и други социални помощи."Без силна социална политика една държава е загубена, особено псевдо-държави с високи нива на корупция и непотизъм, като България.
62
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За производителност трябват технологии и инвестиции. Запада никога няма да го допусне, за ЕС ние по дизайн сме депо за евтина работна ръка и пазар за техни стоки, а не производители конкуренти, те сми си произвеждат предостатъчно и качествено. Вече 10 г. ни използват и си играят игрички с нас - това го заяви в прав текст дори Борисов. Бъдещето на България е с Русия в Евразийския икономически съюз - там са суровините на света, там са нашите пазари, там е даже и нашият етнокултурен код.
61
6
 
30
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Ако работника днес изкара 50 лв, работодателя му взима половината. Но ако работодателя има 1000 работника, днес ще изкара 25 000, а работника ще си остане смизерните 25 лв. Където има алчност, там няма няма справедливост. А по алчни от наште работодатели няма.
60
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Производителността ни не зависи от нас, а от псевдобизнесмените -мутри.