Заплатите ни – 4 пъти по-ниски от европейските. А производителността ни?

Имаме едно от най-високите нива на доходно неравенство
Обновена: 6 юни 2017 15:03 | 6 юни 2017 14:45,
169
Заплатите ни – 4 пъти по-ниски от европейските. А производителността ни?
Снимка: Dnes.bg

Средната работана заплата в България е близо четири пъти по-ниска от тази за ЕС, междувременно доходите ни са два пъти по-ниски от нивата, на които трябва да бъдат при нашата производителност на труда.  Това показват данните на гoдишния дoĸлaд на Института за икономически изследвания при БАН, който отчита резултата от 10 години членство на страната ни в ЕС.

Според него България продължава да е с най-ниското средно месечно възнаграждение – 406 евро, при средно 1508 евро за целия ЕС. Българите получаваме и най-ниската минимална заплата в ЕС - 235 евро, при 1498 евро в Германия, според данни на Евростат за 2016 г. Данните показват още, че България има и едно от най-високите нива на доходно неравенство, което допълнително изостря проблема с бедността, сочи "Труд".

Още по темата

Според икономистите нарастването на реалната работна заплата у нас, все още изостава от брутния вътрешен продукт на страната, като показателят на човек от населението е 47% от средното за ЕС.
 
"В cpaвнeниe c ocтaнaлитe дъpжaви oт Изтoчнa Eвpoпa, пpиcъeдинили ce ĸъм EС пpeди нac, c изĸлючeниe нa ниcĸитe бюджeтни дeфицити и пyбличeн дълг, иĸoнoмичecĸитe и финaнcoви пoĸaзaтeли нa cтpaнaта ни ca нaй-нeзaдoвoлитeлни", коментира проф. Иван Ангелов, член на авторския колектив, изготвил доклада.

Бедните и средните слоеве в България са натоварени с по-големи данъци, отколкото в другите страни-членки, пише още в доклада. Приносът на богатите в консолидирания бюджет на страната ни е 18,5% от общите приходи, при средно равнище 32,4% за ЕС. С изключение на Хърватия и Унгария, ние сме под равнището на приноса на богатите и в останалите източноевропейски страни. 

"След приемането ни в Европейския съюз преди десет години се откриха възможности българите, работещите в чужбина, да пращат пари за семействата си у нас. През 2016 г. тази сума достигна 1,7 млрд. лева", допълни проф. Ангелов.
 
По думите му страната е понесла загуби и пропуснала възможности от членството в ЕС. "Бяхме принудени да изключим преждевременно ядрени блокове в АЕЦ "Козлодуй" и да правим големи разходи за заместващи мощности. Това ни струваше 12 млрд. евро", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
9
 
! Отговори
до 66 преди 6 години
Абе с TEFL 100 точки английският ми е достатъчно добър за всеки университет на тази планета така че бива и за работно ниво.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българинЛустрация трябва, без лустрация няма демокрация :) просто е, и докато българина не го осъзнае това все ще си е на опашката
57
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на соца, края на 80-те вземах заплата 380 лв. Сега заплатата ми е 820 лв.Тогава билетче за градския транспорт беше 0.06 лв, сега е 1.60 лв.Храната за месец на семейството ми беше около 80 лв, сега същата е коло 600 лв.Парно отопление, ток и вода - бяха общо коло 25 лв. Сега само токът ми е около 80 лв, а парното по време на отоплителния сезон около 300 лв.Ходех два пъти годишно на почивка - на море и планина за по 2 седмици.Сега последно съм ходил на море през 2004 за 5 дни.
56
2
 
15
 
! Отговори
ист преди 6 години
Комунистическата върхушка , техните наследници и ДС окрадоха и си разпределиха държавните активи при преватизацията и фалирането на лева. Догато не ги изритаме тези престъпници, ще живеем лошо. Тяхната наглост е безгранична - противници са и на мизерната МРЗ.
55
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България в ЕС - изтърбушена от всякъде държава
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако имаше висока произодителност ( за което трянват огромни инвестиции) къде ще се продава приизведеното. Дори в България да се продава, това пак означава уволнения на запад в ЕС, защото всичко си внасяме от там, определини хора работят там и взимат заплати защото ние купуваме. Кой ще инвестира в България стотици милиарди ако не и трилиони за да имаме производителност като на запад?
53
2
 
4
 
! Отговори
WtF преди 6 години
Мутренско иска като гърците да тегли външни заеми спрямо раздутия бвп на държавата /София/ много ниско deja vu ама нещо няма да го бъде ха познайте защо ................... та свиквайте с дефицита на бели хора.
52
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не напишете каква е средната заплата в Русия, за да се повеселим заедно?
51
1
 
17
 
! Отговори
Експерт в прането преди 6 години
Хайде, ще ви отворя очите пак - Производителността е по ниска тук, тъй като голяма част от родния "Бизнес" укрива доходи. Така излиза , че е извършена голяма по обем работа (разходи) за малка произведена част (продукт) . Изводите си правете сами !
50
7
 
10
 
! Отговори
до 56 преди 6 години
Оооо много мрачно бе. За това в Кауфланд са пълни количките, на мола няма къде да паркираш и сигурно имаме най - много барчета и ресторанти на глава от населението в света, и всичките са пълни. Много сме бедни... Ти ако си некадърен говори за себе си, а не за всички.
49
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС ли ви е виновна, че сте мързеливи, прости и социалисти? Кутевска сбирщина...
48
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 години в ЕС - демографската криза, най-бързо измираща нация, села призраци, страховита бедност, вилнееща престъпност, мародерства над безпомощни стари хора, съсипано здравеопазване и образование.
47
3
 
4
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
Еми тя като стане 2000 лв и хлебаря ще взима 2000 лв. Тогава хляба ти няма да е 1 лв, а ще е 5. И кел файда.
46
6
 
7
 
! Отговори
бай Тодар от Правец преди 6 години
Как е, как е евроатлантизЪма, бришете ли се с тоалентна хартия, ручате ли го евроатлантическия банан, лапате ли го?
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропуснато е да се каже, че средната заплата е толкова колкото е във "велика" Русия.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
размера на заплатите няма нищо общо с производителноста, е китайците имат много висока производителност, но все още са далеч по-ниски заплати от запада, всичко е въпрос на пазара на труда
43
6
 
5
 
! Отговори
Виц-кавър версия преди 6 години
Джордж Сорос от Давос:Давам 1 млн. $ за 1 месец работа !Американеца: ОК, Сър !Китаеца: Аз ще работя вместо 1 месец - 1 година !Германеца: Приемам - нищо, че работя вече на две места !Руснака: Този месец имаме военни маневри, другия-чистим оръжието, а по-другия сме отпускари !Българина: А.а..а, ти искаш да ти станем роби !
42
12
 
3
 
! Отговори
Работник преди 6 години
Предлагам Бойко Борисов да издаде указ минималната заплата да стане 2000 лева, ако някой работодател откаже да плаща да му затварят фирмата!
41
0
 
4
 
! Отговори
маке преди 6 години
нема страшно другаре я веке не произвеждам нищо нооооооооооо кръкам кат за 5 бизнесмена
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ние сме ходили в чужбина и ние знам как е там. Толкова много мишоци срещнах в Англия дето като се върнат тука и говорят как там било толкова хубаво. Аз такава мизерия каквато видях в Англия никога не съм виждал. Повръщано, опикано, засрано навсякъде. Бял човек няма по улиците. Качеството на храната е ужасно.