Честни ли сме: А ако видим портфейл на улицата? Взимаме, връщаме...

Експеримент с изпуснато портмоне и реакциите на хората
7 юни 2017 12:07, Петя Славова
30

Ученици от Шумен намериха портфейл с голяма сума пари и го върнаха. Вътре е имало банкноти от 100, 200 и 500 евро, български левове и турски лири. Шестокласниците предали портфейла на собственика му и отказали предложеното им възнаграждение.

Доблестната постъпка на учениците провокира Bulgaria ON AIR да направи социален експеримент. Ще върнем ли намерено на улицата портмоне с пари и документи?

Репортерът Валерия Цветанова влезе в ролята на разсеяната гражданка, която изпуска своето портмоне.

Първият положителен пример бе млад мъж, който се спря и веднага информира за изпуснатото портмоне. При втория опит по-възрастен господин погледна портфейла, но го подмина.

Младо момиче пък реагира светкавично и извика, че портмонето е паднало на земята. Тя увери пред камерата ни, че е имала намерение веднага да догони момичето, което го е изпуснало и да й го предаде.

"Случвало се е в метрото да ми кажат, че ми е отворена чантата", сподели момичето за "България сутрин". Според нея хората са вглъбени в своето ежедневие и по тази причина невинаги се спират при подобни случаи.

Следващото момиче, станало част от експеримента ни, също се спря и веднага върна портфейла на репортера под прикритие.

Трима мъже последователно спряха другия репортер на Bulgaria ON AIR, който участва в експеримента Борислав Петров, за да му кажат, че е изпуснал своето портмоне.

Млада дама също го догони и призна, че и друг път й се е случвало да връща портмонета и пари на граждани. Съвестен възрастен господин бе поредният, който и за миг не се замисли да върне "изгубената" вещ.


 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Феликс преди 3 години
Българите могат да говорят цинично, но в душата си са порядъчни и добри.
23
6
 
2
 
! Отговори
varg преди 3 години
Аз намеря ли пари вземам ги и ако са много правя звукозаписно студио.
Откъде да знам тоя които ги е загубил дали са пък били негови дали ги е спечелил честно и т.н.Които може да си позволи да изгуби пари значи не му трябват.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът е прекрасен човек, па макар и малко гневен и огорчен...
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 22 Мнение,
Какъв Путин те гони в тази тема, бе соррос? Путин ви е кошмара, разбирам, но да сте чак толкова пияни от обяд, че да объркате темата...т'ва вече е иддиотско и жалко.
20
4
 
0
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Путин е прав , но веднага възниква въпроса защо тогава е необходима тази удрена напревара и въоръжаване , иницирано единствено от Путин.? Ако си мисли че така ще срине икономикота на Западо , по скоро ще стане обратното.
19
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
rabotex v Italiq edin na6 sanarodnik vze na zaem ot kolegite italianci po 50 euro ot vseki iz4ezna ,razbira se bez da varne parite i poznaite kak posle ni nari4axa italiancite i s kakvi obidni dumi
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ние на времето си правехме като деца социални експерименти: № 1 - портмоне, вързано с рибарско влакно. В 99% от случаите човекът първо се озърта на всички страни и тогава се навежда да вземе портмонето, пък ние дръп-дръп. Голям смях, ей! Разбира се, между нас и обекта на експериментиране винаги имаше стратегическо препятствие (ограда, например), нуждата от чието преодоляване отказваше съответния гражданин да предяви възраженията си от първа ръка. № 2-портмоне с жива жаба
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От семейството ми два три пъти са си губили портфейлите и винаги са ни откривали и са ги връщали.Да чукна на дърво. Горе долу с добра сума в портфейла. Аз лично никога не намирам каквото и да е било. Но както се шегуват с мен, за да забележа нещо, трябва да се спъна в него и дори да падна.
16
1
 
8
 
! Отговори
Социалист преди 3 години
я да го намерим, че го занесем у Позитаното ... за нова яхта за Нинова!
15
6
 
3
 
! Отговори
Димукрат преди 3 години
Я да намеря портмоне с пари...........ти чакай да ти го върна...........
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето варненското забавно предаване Тутурутка беше пуснало по едно варненско радио едно съобщение " Открих в морската градина портфейл с 200 долара и 500 лева и лична карта на Иван Асенов Христов с ЕГН 6003061045. Много ти благодаря, Иване!"
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 11 Ако от всички българи, само 1 % бяха ***, сега нямаше да сме на това положение, бе брат!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скалъпен и некадърен експеримент рядко се вижда...момичето е на 2 метра пред тази когато си изпуска портфейла но чува и вижда как то пада сред шума на колите по булеварда... жалки тъппанари, хептен за овце ни взехте.
11
4
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Ми повечето хора са в същност човеци. И живеят нормално по правилата. И пътните и законовите и човешките правила.

Обаче има един процент ***, дето всичко разваля. А техните деяния се разчуват най-бързо.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 4 Ми пенсията ти е върнал личната карта, щото от нея няма лична изгода. Я да беше оставил в портфейла 200 кинта и да видиш кога ще ти се обади някой.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брех, че то всички сме били ЧОВЕЦИ в тази държава, бе! Муахаххаха...да ви имам нагласения експеримент.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди седмица намерих дамска чанта оставена в количка на сред паркинг на Кауфланд. Нито човек, нито кола наоколо. Занесох я на информация и я дадох на охраната. На излизане от магазина разсеяната кака вече си я взела.
7
1
 
7
 
! Отговори
Оскотял преди 3 години
Как да го върна бре?! Като съдебен изпълнител ми описва имуществото за неплатено парно, без през животът си да съм имал парно изобщо! То и имуществото ми едно ... остави.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като историята за ония *** дето върна 1500 евра в някакъв хотел беше май и собственикът на портфейлът го бонифицирал количка за 1.20 лв?Ама после се размислил и си ги искал обратно ?
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са го направили в центъра на София. Да отидат в Люлин, в провинцията, или в някой друг варварски квартал и да видят как местните човеко-не-подобни ще тръгнат да връщат портмонета!