Защо депутатите не признаха жестомимичния език?

Патриотите и ГЕРБ не са наясно какъв закон отхвърлиха, смята Михаил Христов
7
Защо депутатите не признаха жестомимичния език?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Патриотите и ГЕРБ не са наясно какъв закон отхвърлиха при гласуването на жестомимичния език. Това мнение сподели в "Денят ON AIR" депутатът от гражданската квота на БСП Михаил Христов.

"Само в България и Люксембург жестомимичният език не е узаконен. Целта беше самият жестомимичен език да придобие своята правна форма", поясни той и добави, че с неузаконяването му възникват проблеми за преводачите, както и децата с увреден слух, а езикът не се преподава в училище.

"Когато по телевизията има преводачи на жестомимичен език, те на кой език говорят? На език, който се разбира от всички хора с увреден слух. Жестомимичният език е унифициран", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.

Михаил Христов отбеляза, че има още работа по законопроекта, но трябва основа, от която да се тръгне. Той посочи, че има предоставена обществена поръчка от Министерството на образованието да се намери чисто научната форма на езика.

"За пореден път се доказа, че егоцентризмът стои над националното желание за обединение и помощ на хората", каза още народният представител от БСП. Михаил Христов отново застъпи тезата, че думата "инвалид" трябва да отпадне от българския език.

"От английски тя означава невалиден, в тълковния речник - незаконен, недействителен", обясни той и добави, че чисто юридически думата трябва да се изключи от нормативните уредби и закони и да се замени с "хора с увреждания".

"Фалшиви ТЕЛК-ове не съществуват. Тези документи са подпечатани и подписани, друг въпрос е как човекът се е сдобил с този документ", каза още гостът в студиото на Владимир Сиркаров.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air


7
Още по темата: Bulgaria ON AIRМихаил Христов
Още от
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Edna ot tqh преди 8 месеца
До Ало Шопа, ти имал ли си работа с такива хора, ако си нямал много много не се обаждай като не знаеш как стоят нещата
3
6
 
2
 
! Отговори
Трак преди 8 месеца
Срамно е БСП да се възмощава.А иначе , как в най-простия до сега парламент , да се направи нещо с мислене.Сами си го избрахме
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото са тъпи, затова не го признаха.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Единственият език, който Тиквата, горе долу разбира.