Чиновници унищожават киселото ни мляко, правят го йогурт?

Предлагат различна микробиология и опаковки
8 юни 2017 10:52, Елка Василева
123
Чиновници унищожават киселото ни мляко, правят го йогурт?
Снимка: архив, Булфото

Българският институт по стандартизация (БИС) точи ножа на киселото ни мляко. Очаква се на 16 юни чиновниците от въпросния институт да разрешат две промени, които ще превърнат уникалния с лечебно-диетичните си качества български продукт в йогурт, пише "Труд".

Първата промяна в БДС за киселото мляко е за опаковките. Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция.

В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг (потребителите могат да проверят лесно дали е спазен стандартът, като погледнат дъното на пластмасовите опаковки – на тях трябва да има знак PS).

Експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките. От гръцката компания настояват да отпадне изискването за материала.

Това означава, че се развързват ръцете на производителите да използват всякакъв вид опаковки, без оглед на това дали те ще съответстват на киселинността и останалите качества на продукта "българско кисело мляко".

Второто предложение е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко.

Предложението е внесено от шефката на Дирекция "Политики по агрохранителната верига" на земеделското министерство Лора Пастухова-Джупарова, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и фирма "Вамид 2002" ООД.

Проверка на "Труд" установи, че Пастухова е действала зад гърба на земеделския министър Румен Порожанов. Тя обяснила, че за разреждането на бактериите решение все още не е взето и на 16 юни ще стане ясна съдбата на внесеното предложение.

От БАБХ отрекоха да са внасяли подобно предложение. Същото направи и собственикът на "Вамид 2002" Васил Николов. Вчера той изпрати декларация до института по стандартизация, в която посочва, че не се е подписвал под искане за изменения в БДС за киселото мляко.

Депутатът от БСП Румен Николов депозира въпрос към земеделския министър Румен Порожанов за съдбата на българското кисело мляко.


123
Още по темата: Кисело млякойогурт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
На ви сега ГЕРБ!!! преди 1 година
Нали искахте ГЕРБ. Получихте ги! Ей тази паплач ще унищожи България. А къде са *** патриотари. Продажни кучета са всички. И не се заблуждавайте! От 80-те години няма на българския пазар НАТУРАЛНО Българско кисело мляко. Сега обаче няма да има дори Българско кисело мляко. Белена дрянова пръчица (10 см) забодена в мравуняк за 24 часа. Това ви е закваската. Не си харчете парите за фалшиви закваски. Ах, че продажни свини имаме в парламента!
105
0
 
3
 
! Отговори
Я преди 1 година
Който пипне хляба и киселото мляко, получава жълти павета по тиквата ! А пък да не ви казвам каква балтия ни чака с влизането в ЕРМ 2 - два варианта са : или нов фиксиран курс , или досегашния курс, съчетан обаче с около 25% спад на жизнения стандарт, и това ще продължи около 10 години !
104
0
 
3
 
! Отговори
Бай Колю преди 1 година
Лошото е,че и БДС за "българин" вече е сменен. Няма ги вече ония дивите дето вярно са избирали свободата си пред смъртта.
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 111

Има магазини в центъра на София, в които се продава кисело мляко от манастири - с оригинална българска закваска. Струва около лев кофичката. А и ако ходите на екскурзия до някои манастири и там си правят истинско кисело мляко. Потърсете ги. А и от познати - поразпитайте. Е, ще трябва малко време да си подквасите мляко, но то е дори увлекателно и може да си направите за цяла седмица. Много хора го правят, дано великият финансист "Влади" не им сложи данък, ха, ха, и на туршиите
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, до кога ще търпим продажни управници да унищожават българското, за да купуваме и се храним със западни отрови, за въвеждането на които нашите честни чиновници са трупали милионите си от комисионни или просто подкупи. Къде са българските сортове зеленчуци, къде са доматите "Идеал", "Биволско сърце", простичкият и устойчив селски домат и пипер, гроздето "Болгар", Димят" и други, златна и червена българска "превъзходна", а даваме луди пари за дървените полски ябълки и гръцко безвкусно грозде.
101
0
 
12
 
! Отговори
Павел преди 1 година
До Ганьо Балкански Че аз никога не съм купувал Данон. Как да ги бойкотирам? ;-)
100
0
 
8
 
! Отговори
k40 преди 1 година
на новите/стари/ управници,нещо много им се насъбра за кратко време,че не ми се мисли накъде ще избие народната любов.
99
0
 
15
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Цяла държава унищожиха,та едно кисело мляко ли...
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
купувайте кисело мляко и кашкавал "Родопчанка"....най-истинските млечни продукти,миришещи на мляко...уникален вкус(истински)...от Родопите
97
6
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 1 година
В момента в който се отказахме от БДС, беше ясно какво ще последва...
Не искам да споря с никого, но някога моите баби и дядовци казваха угурт и слагаха на масата прекрасно кисело мляко. Сигурно и названието има значение за българското кисело мляко, но съдържанието ми се види по-важно. Факт е, че угурт вече няма по магазините. Правете си сами, след като „превъртите“ няколко пъти закваската, ще се получи нещо близко до киселото мляко(угурт)!!!!
96
1
 
18
 
! Отговори
#КОЙ преди 1 година
Експериментите продължават. На никой за нищо да не му пука. Най-вече на четвъртата власт!
95
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как шефката на Дирекция "Политики по агрохранителната верига"г-жа Лора Пастухова-Джупарова предаде БГ киселото мляко на гръдските протежета на групировката "Данон"?
Е ли е г-жа Лора Пастухова-Джупарова главния микробиолог на млечната промишленост в БГ?
От кога в нашия език има думата "йогурт" и какво се подразбира под този продукт?
94
1
 
51
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 1 година
Призовавам да бойкотираме продуктите на данон!
93
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахаааа, данончовците. Ами момчета, толкоз ви беше, от мене повече кьорав лев няма да видите.
92
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дитер Шулц e новият Генерален Директор на Данон България и Гърция...

Та толкова за "гръцката" компания, която всъщност е френска...
91
0
 
46
 
! Отговори
МЛЕКАРЯ преди 1 година
АБЕ ХОРА КЪВ ЙОГУРТ кви 5 лева!!! Някаква си ФИРМА ЩЕ КАЗВА какъв да е СТАНДАРТА!!!! АБЕ тия ХОРА за кви *** ни СМЯТАТ!!!! ПРЕДСТАВЯТЕ ли си ЛОРЧЕТО и ДРУГИ по ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА в БАБХ ,колко ПАРА се РАЗДАЛО и КОЛКО хора са се УЯЛИ!!!!????
Е––––гати ДЪРЖАВАТА!!!!
90
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данон е еврейска фамилия и нямат нищо общо с Франция. Фирмата Данон е собственост на евреи.
89
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Първата промяна в БДС за киселото мляко е за опаковките. Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция"

Кажете името на тая нагла компания, за да не си купувам никога от бок лука й.
"ФАГЕ" ли се казва?
88
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Д-р Лора Пастухова-Джупарова, директор на дирекция „Политики по агрохранителната верига” в Министерство на земеделието и храните....."
Какви са тия измислени дирекции с директори и разни други длъжностички... И като си помисля , че на всички тях ние им плащаме заплатите.....
87
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То българското мляко отдавна не е млякото от преди демокрацията. Първо няма суровина, второ - НЯМА Я бактерията Бацилус булгарикус, а има СТРЕПТОКОКУС ТЕРМОФИЛУС !!!! И това по БДС. Да не говорим за другите химии и боклуци, които са жива отрова и разболяват хората и скъсяват живота им. Това е държавна политика, не забравяйте! Защо тя позволява това да се случва ли? Плащаш осигуровки и не дочакваш пенсия, познато ли е вече или има още за да не се вярва в това?