Евро или лев? Внимателно, полека... Да не обеднеем съвсем!

Dnes.bg попита: Да побързаме ли с въвеждането на еврото?
9 юни 2017 13:45,
196
Евро или лев? Внимателно, полека... Да не обеднеем съвсем!
Снимка: архив Reuters

Десетилетие след присъединяването ни към Европейския съюз у нас се заговори и за следващата стъпка - влизането в чакалнята на Еврозоната.

Финансовият министър даде заявка, че България ще иска подкрепа от европейските политици за присъединяването си към Механизма на обменните курсове II (ERM II).

Още по темата

И веднага почна дискусията: Да се присъединяваме ли или да си останем с нашата си валута?

Двете страни имат стабилни доводи. Подръжниците недвусмислено питат: Ако Европа е на две скорости, то не предпочитаме ли да сме в по-високата?

Противниците обаче яростно напомнят, че доходите ни не са измерими с европейските и че не сме готови.

Затова решихме да се допитаме и до вас, нашите читатели. В редовната анкета на Dnes.bg се включиха 2268 души, които ни отговориха на въпроса: "Да бързаме ли с приемането на еврото, както ни призоваха от ЕС?".

35% са категорични - въвеждането на еврото ще доведе до обедняване на обикновения човек.

23% пък не са придричиви за валутата, а настояват, че трябва да се работи за получаването на по-високи доходи. Без значение в лева или в евро.

Малко под 20% са на мнение, че бъдещето е в тази валута и няма какво да се бавим, а трябва да побързаме с присъединяването към Еврозоната.

Какво обаче ще означава влизането в нея? Е, 8% са категорични - времето ни да влезем ще дойде, но първо трябва да обясним на хората какви ще са резултатите.

Точно 8% са на мнение, че не трябва да прибързваме, а да видим накъде ще тръгне Еврозоната и тогава да решим - ще си купуваме ли баничка с евромонети.

А 7% предлагат и един друг вариант - да има референдум! Е, нямаме особен опит с референдумите, но пък си е пряка демокрация, нали така?!

Топката е в ръцете на политиците. Дали ще побързат или ще прояват политическо далновидно търпение предстои да разберем. Едно е ясно - ако имаме бъдеще в ЕС, имаме бъдеще и в Еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
12
 
7
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
А колкото до рублата, ами ако ни продават газ и нефт срещу рубли,защо не?Още си спомням онези времена когато имаше курс лев-златна рубла и нафтата беше 0.08лв.(осем стотинки) за литър а билетчето за градският транспорт беше 0.06лв.(шест стотинки) при средна заплата 280-300 лева.
142
11
 
32
 
! Отговори
Против съм преди 6 години
Аз съм против въвеждането на еврото.
141
0
 
13
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
А относно Еврозоната,гледайте в тубата,самопризнанията на Джон Пърсан,един икономически убиец,бивш служител на МВФ и специален пратеник на ЦРУ по икономическите и воените въпроси на САЩ.Там той сам признава,че системата вече се е издухала и много скоро ще се самоизяде (самунищожи) ако не се промени в посока нъм средната класа или поне гладът на Планетата Земя не изчезне.Бедните,казватой,стават все по-бедни а богатите все по богати а единици съвсем ненужно,свръх богати(корпократи)което убива
140
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно на малоумното стадо не му минава през "ума",че по-страшното от завишените цени е окончателното ликвидиране на мижавите останки от държава и цялата социална и здравна дейност изчезват,с което и остатъците от стадото!Всичко,при почти несъществуващата ни "икономика",ще мине на директно управление на ЕЦБ,което ще доведе и до окончателното изчезване на българската народност,от собствената и територия,КОЕТО Е И ЦЕЛТА НА ЕВРОЦИОНИСТИТЕ!Ама пък и на стадото хептен не му пука от нищо!
139
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както знаете нашите търговци веднага ще си приспособят цените към еврото. Например сега хляба от 400 грама струва 1 лв. 20 ст. Ха сега се сетете колко ще струват тези 400 грама хляб след въвеждане на еврото? Сигурно някои вече го пресметнаха че ще трябва да е 60 цента и са прави но търговците незнаят да смятат на дребно а направо ще го закръглят на 1 евро и 20 цента. Е кой ще е прееваният в случаят!?
138
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕС обедняваме и намаляваме и без друго. И с евро и с лев България няма бъдеще в ЕС, мизерията постоянно расте, а сега и на втора скорост ни сложиха официално сме задния двор.
137
7
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ РУБЛАТА ! ЕВТИНА ВАЛУТА ,ДОРИ ВМЕСТО ТАПЕТИ МОЖЕ ДА ЗАЛЕПИТЕ НА СТЕНАТА РУБЛИ ,ЩЕ ВИ ИЗЛЯЗАТ МНОГО ПО-ЕВТИНИ ОТ ТАПЕТИТЕ !
136
3
 
10
 
! Отговори
42 преди 6 години
МЕЖДУ ДРУГОТО НАПОСЛЕДЪК РУБЛАТА Е НАЙ- СТАБИЛНА, КОЙТО НАБЛЮДАВА ПОСТОЯННО СЕ ВИЖДА. ОТ МЕСЕЦИ КУРСЪТ Е 56 РУБЛИ ЗА ДОЛАР И НЕ ПОМРЪДВА. А УЖ РУСИЯ ЩЕШЕ ДА ПОТЪВА ПОД УДАРИТЕ НА САНКЦИИТЕ.
135
0
 
0
 
! Отговори
Друг Ангел преди 6 години
До опетков Прочетете внимателно споразумението от 2006 г. между финансовите министри и шефовете на ЦБанки на тогавашните страни членки за ERM 2 . Има едни +/- 15 % защитавани от централната банка на страната за установяване на "справедлив" курс и така нататък . Хубавото е,че след тези нива ЕЦБ "помага".....Та след това коментирайте!
134
2
 
4
 
! Отговори
Кебапчета преди 6 години
В каква валута сте фалирали в евро или лева
133
2
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
То ако преди 1989 сме имали държава нямаше Луканов и Виденов да я фалират толкова скоропостижно! Преди слушахме Кремъл, сега Брюксел, само на кремълските блюдолизци и червените предатели им е кофти от тази разлика!
132
6
 
7
 
! Отговори
Stamat преди 6 години
Dale4 ot EVRO i ES!
131
11
 
15
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Аз съм за Еврото!А относно цените и сега всеки търговец може да ви пусне хляб на 2лв и сирене на 15лв ,но никой няма да ги купи и търговеца ще трябва да си коригира цените или го чака фалит.В Литва след въвеждането на еврото инфлацията е била 0,2-0,3% което е толкова нищожно че едва ли някой ще го усети
130
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е че пак ще прекарате народа.
129
2
 
24
 
! Отговори
До 147 преди 6 години
По принцип е така, но малко неща в България се подчиняват на логически анализ. От самата психологическа промяна не е изключено много нагли търговци само да сменят BGN с EUR в ценовата си листа без да пипат сумата. Те и сега потребителските цени се вдигат с по 10% на година заради алчни крайни търговци.
128
22
 
13
 
! Отговори
Язе, Тизе и Онизе. преди 6 години
Не съм нито комунист, нито имам някакви "спомени от хубавото време". Така, по онея времена, на всяка банкнота беше написано " Банкнотата е обезпечена с всички активи на бенката" . И онези пари, реално, бяха по- силни от сегашния лев. Днешният лев е...един беззъб лев, съществуващ единствено заради поддържащият го борд. Махнем ли борда- загиваме за седмица. Въведем ли еврото, ще бъде много трудно, но България ще живее. Такава е истината. Аз съм твърдо ЗА въвеждане на еврото.
127
15
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
При положение, че сме във валутен борд към еврото ,няма основание въвеждането на евро да се отрази в цените с повече от 1 евроцент. Колкото до отпадането на валутния борд без въвеждане на еврото, това определено ще се отрази на инфлацията и на покупателната ни способност към по-лошо.Въвеждането на еврото от друга страна би облекчило външните инвестиции и евентуално би оказало натиск върху банковия картел за лихвите и таксите, които в момента са неоснователно високи.Няма смисъл от бавене, доларът сега е евтин!
126
3
 
29
 
! Отговори
опетков преди 6 години
Въвеждането на еврото в България след борда би било само една формалност, защото отдавна сме изпитали на гърба си недъзите на фиксирания курс при една недоразвита икономика, АКО имахме компетентни, неподкупни и мислещи за народа политици и финансисти. Ако имахме кадърни политици отдавна трябваше да сме излезли от борда и с една овладяна инфлация да се развиваме с много по-бързи темпове. Като си знаем некадърните политици, алчните финансисти по-добре е да си кютаме с лева и борда.
125
4
 
31
 
! Отговори
Евро ли ? преди 6 години
Много трябва да се внимава с това евро, Италия още имат проблеми дане говорим за спекулациите коите ще последват.
124
6
 
26
 
! Отговори
1 преди 6 години
Каква е ползата от въвеждането на еврото ?