Евро или лев? Внимателно, полека... Да не обеднеем съвсем!

Dnes.bg попита: Да побързаме ли с въвеждането на еврото?
9 юни 2017 13:45,
196
Евро или лев? Внимателно, полека... Да не обеднеем съвсем!
Снимка: архив Reuters

Десетилетие след присъединяването ни към Европейския съюз у нас се заговори и за следващата стъпка - влизането в чакалнята на Еврозоната.

Финансовият министър даде заявка, че България ще иска подкрепа от европейските политици за присъединяването си към Механизма на обменните курсове II (ERM II).

Още по темата

И веднага почна дискусията: Да се присъединяваме ли или да си останем с нашата си валута?

Двете страни имат стабилни доводи. Подръжниците недвусмислено питат: Ако Европа е на две скорости, то не предпочитаме ли да сме в по-високата?

Противниците обаче яростно напомнят, че доходите ни не са измерими с европейските и че не сме готови.

Затова решихме да се допитаме и до вас, нашите читатели. В редовната анкета на Dnes.bg се включиха 2268 души, които ни отговориха на въпроса: "Да бързаме ли с приемането на еврото, както ни призоваха от ЕС?".

35% са категорични - въвеждането на еврото ще доведе до обедняване на обикновения човек.

23% пък не са придричиви за валутата, а настояват, че трябва да се работи за получаването на по-високи доходи. Без значение в лева или в евро.

Малко под 20% са на мнение, че бъдещето е в тази валута и няма какво да се бавим, а трябва да побързаме с присъединяването към Еврозоната.

Какво обаче ще означава влизането в нея? Е, 8% са категорични - времето ни да влезем ще дойде, но първо трябва да обясним на хората какви ще са резултатите.

Точно 8% са на мнение, че не трябва да прибързваме, а да видим накъде ще тръгне Еврозоната и тогава да решим - ще си купуваме ли баничка с евромонети.

А 7% предлагат и един друг вариант - да има референдум! Е, нямаме особен опит с референдумите, но пък си е пряка демокрация, нали така?!

Топката е в ръцете на политиците. Дали ще побързат или ще прояват политическо далновидно търпение предстои да разберем. Едно е ясно - ако имаме бъдеще в ЕС, имаме бъдеще и в Еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СпекулантКогато всички спекулират от кого ще купуваш ? Дядо господ, ли? Да си виждал търговец който работи против себе си и не иска да извлече полза ? Мислиш ли че ще има адекватни регулатори на цените и ще се глобяват хиляди търговци? Това ще е масова практика и "евро = левче" е въпрос на време да започне да се възприема като нещо нормално.
82
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лева не съществува , имаме дубликат или ксеро копие на еврото ..
81
0
 
8
 
! Отговори
Германия преди 6 години
Кучето е заровено тук, в Германия. Тя печели изключително от слабо евро, което ако беше само нейна валута нямаше как да е на тази стойност. След като не може легално да го подбие повече покани държавите с най-слаби икономики да се присъединят, та да държат ниския курс. Отделно с този костелив орех във Вашингтон Германия е в паника.
80
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще обеднеят само бедните.Богатите не ги мислете.Техните пари одавна са в евро и в скъпи имоти и в офшорни сметки.А когато хляба и киселото мляко станат по едно евро,тогава народа ще се усети,че е трябвало да реагира преди да му забият поредния пирон в ковчега.Но ще бъде късно.
79
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евро да да да. Искаме евро дадада Искаме евро дадада!
78
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българин Ти не си Швеция ти си роб във Валутен Борд.
77
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България сега е валутния борд. Попша, Чехия и Унгария излязоха от валутния борд и дръпнаха, а ние не можем да дръпнеме защото сме във валутен борд. Ако искаме да дръпнеме като Полша, Чехия Унгария трябва да излезем от валутния борд.
76
0
 
11
 
! Отговори
До 79 преди 6 години
Те и сега ни лъжат, че годишната инфлация била 1-2%, а като излезеш да пазаруваш, на повечето потребителски стоки с лесно око се забелязва 10-15% инфлация. Който продава нещо дои все повече, а доходите са стагнирали от 2010.
75
3
 
1
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Евро или лев?Евро Еwro Eвро Ewro Евро Ewro да da да da да!
74
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки 2 човек в България има вишо по икомика.. и Нищо не сте научили.. Валутния Борд е робство - в Еропа само Босна е във валутен Борд.. държава която не може да се нарече държава..
73
1
 
2
 
! Отговори
omg преди 6 години
Ако си мислите, че в момента лева има някакво значение, значи не знаете какво представлява валутния борд.
72
2
 
2
 
! Отговори
Спекулант преди 6 години
До TPE3BEHАми вие що купувате бе, кой ви кара да купувате? Не купувайте от спекулантите които закръгляват нагоре, купувайте от чесните, а спекулантите като видят, че никой не им купува стоките, ще закръглят надолу - така е при пазарната икономика, невидимата ръка на пазара регулира всичко, пазарът е най-добрият регулатор. Капитализмът е най-съвършената система, никой не е измислил по-добра.
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унгария , Румъния , Чехия , Полша ние не сме в тяхното положение ние сме във Валутен Борд с 28 милиарда блокирани , без никакви права върху паричната маса.. Еврото е най-добрия вариант иначе ще бъдем принудени да излезнем от борда и тогава още по-лошо.. Румъния вдигна запалати на лекари на 2700евро ... Скоро в България ще остане само Валутния борд.
70
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Предлагама да излезем от валутния борд и БНБ да напечата нови пари да станат заплатите по 5 хил лева и събота и неделя по цял ден да си джиткаме в мола да си купуваме яки неща и новите айфони последен модел а през отпуската да почиваме на Малдивите или на френската ривиера.
69
6
 
4
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
Всичко друго ще е плюс ако въведем Еврото, по-ниски лихви на кредитите, няма да има валутен борд и родните фирми ще са по-конкурентно способни, ще има европейски банков надзор и червените гадове няма да могат да правят вече схемите с източването на банките...
68
2
 
7
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
Единствения недостатък от въвеждането на Еврото е, че спекулантите ще почнат да закръгляват цените към по-високо. Стоки от първа необходимост ще поскъпнат. Но за това не е виновна валутата, а хората които търгуват с нея. От нас като потребители, ще зависи дали ще позволим на спекулантите да вдигат цените и да ни се качват на главата.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дилема няма защото лева умря при въвеждането на Валутния Борд.. Дилема Евро или Лев не съществува..
66
1
 
8
 
! Отговори
75 преди 6 години
75, Дано си младичък, защото нищо не си разбрал за този живот. Единствената "трайно печеливша формула за просперитет" е кражбата и поробването на чужди народи. Всички империи са го правили и занапред ще го правят. Почети история, пък дано ти светнат фаровете.
65
2
 
10
 
! Отговори
:) преди 6 години
"Подръжниците недвусмислено питат: Ако Европа е на две скорости, то не предпочитаме ли да сме в по-високата?"Ако във втората скорост са тези извън Еврозоната, значи Швеция, Великобритания, Чехия и Унгария ще се в нея, а ние българите ще сме в първата. Ще пукна от смях :) Норвегия и Швейцария не са членки на ЕС (де юре), но и да бяха пак нямаше да приемат еврото. Умните и независими нации не искат да предадат и валутата си в ръцете на чужденците.
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 56 Да ти кажаАко това, че Пешо от петия етаж не се къпе за теб е оправдание да си прокиш ок ! Двайсетина крони за евро, супер, щото си мислят, че с инфлация ще хрантутят електората. Те и византийците си мислеха, че със заеми става, ама пуснаха въздух.Финансова дисциплина и високтехнологични производства ! Друга трайно печеливша формула за просперитет не е измислена.