Йотова: Българите не разбират "брюкселския" език!

Гласуващите на евроизбори намаляват не само у нас
42
Йотова: Българите не разбират "брюкселския" език!
Снимка: БТА, архив

Няма добра комуникация между европейските институции и гражданите, смята вицепрезидентът Илияна Йотова, която днес откри в София дискусия на тема: "Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?".

Йотова отбеляза, че от 1979 г. - момента, в който се провеждат евроизбори, досега с около 20% са намалели гласовете на европейските граждани, които са участвали във вота. Тази тенденция се забелязва и в България и делът на гласуващите на евроизборите също намалява от 2007 г. насам. Йотова постави въпроса защо европейските граждани не се интересуват от темата за европейските институции и намалява интересът им към гласуването, предаде БТА.

Според нея една от причините е тежката комуникация между институциите и европейските граждани.
Т. нар. брюкселски език е неразбираем, хората често казват, че не разбират защо се взема едно или друго решение, защо се води една или друга политика, смята Йотова. По думите й е малко и информацията, която идва от европейските институции как конкретна политика ще повлияе върху живота на хората, върху семействата им.

Ако в следващите години не се направи нещо в тази посока, тази пропаст ще се задълбочава, предупреди тя.
Йотова беше категорична, че въпреки всички трудности, България има огромната чест, отговорност, права и задължения да бъде част от европейското семейство, и отбеляза, че съвременните предизвикателства са такива, че нито една държава не може са се справи с тях сама.

Според нея трябва да се избавим от схващането, че в ЕП се вземат решения, които трябва да изпълняваме в България. В европейските институции се правят политики и от нашите представители там, с гласовете на евродепутатите ни се вземат важни решения, обясни Йотова.

Евродепутатът Андрей Ковачев посочи, че не трябва да се ограничава ЕС до темата за еврофондовете. Споделяме общи ценности с европейските страни и народи и това е основната идея - че сме обединени, че искаме да живеем в свободен и демократичен свят, отбеляза той.

Евродепутатът Илхан Кючюк коментира, че отдавна Европа не е Европа на нациите, не е и на регионите, а става територия на свободното гражданско общество. Големите предизвикателства не могат да да бъдат решени, ако не обединим усилия, ако не разберем, че големите предизвикателства на нашето съвремие не са локални, не могат да бъдат местни, а са глобални, отбеляза Кючюк. Той призова младите хора да гласуват, не само на евроизборите, но и на всички видове избори.

Евродепутатът Момчил Неков обърна внимание на образованието и знанията и заяви, че е мит мнението, че щом един българин има мобилен телефон, той е и дигитално грамотен. Неков посъветва младите хора да различават фактите от мненията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз го разбирам брюкселския език, само глупости и учтиви псувни има в него.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази лелка да обясни в Брюксел как се обират мандри единственото от което разбира.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таз неграмотна жена ли ще ми казва от какво разбирам, дойде време чиновниците дето им плащаме заплати да разбират повече от нас.