Фолклорни ансамбли: Без кукерски маски на "София прайд"

Обявиха се в защита на символи на българската народна традиция
10 юни 2017 15:14, Елка Василева
41
Фолклорни ансамбли: Без кукерски маски на "София прайд"
Снимка: архив, Булфото

Фолклорни ансамбли, сред които "Гоце Делчев" и "Българе", два кукерски състава са изпратили протестни писма до ВМРО, Столична община и Министерство на културата, в които се обявяват против използването на кукерски маски и фолклорни символи по време на "София прайд". Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

"Категорично заявяваме, че сме против използването на кукерски маски и каквито и да било други български фолклорни символи по време на "София прайд". Самото отъждествяване на подобно шествие, което по своята същност противоречи на традиционните ценности и морал, характерни за България, е неприемливо и преминава границите на всякаква толерантност", се заявява в писмото на изпълнителите на Ансамбъл "Гоце Делчев".

"С огромно възмущение посрещаме факта, че ЛГБТ общността, подкрепена от приятелите си у нас, решава да посегне и употреби в своята стилистика доказалите се през вековете и запазени чрез фолклорното ни наследство символи на българската народна традиция, а именно - кукерските облекла и народните ни носии.

Категорично възразяваме тези емблеми на изконните български устои да бъдат използвани в контекст, интерпретиращ в нездрава посока техните обредни и естетически послания, крепили съществуването ни като народ. Имаме толерантно отношение към хората с нехетеросексуална ориентация, но сме крайно обезпокоени от намерението българското фолклорно наследство да бъде употребено в услуга на нетрадиционен за народопсихологията ни морал, който е и в разрез с основните християнски ценности", посочват от ансамбъл "Българе".

От движение "БГ патриот" също са изпратили писмо до Столична община, в което се обявяват за недопускане на провеждане на "София прайд" и изразяват възмущението си от намерението да се използват кукерски костюми.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ е опита си да се харесат на господарите си от Брюксел не се посвениха да посегнат и на българските традиции. Това е кощунство.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 32 Значи ти си бил болен мозък. Законодателната власт не е в ръцете на президента, а в ръцете на Парламента, *** смешен! Боже колко тъппанари има в тоя сайт! Само Парламента може да издаде закон против прайдовете, не Президента...идддиоооооооотттттттт))))
28
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Предлагам при въоръжен конфликт, гейтаците да ги пратим първи на фронта. Всеки който се опита да дезертира ще бъде разстрелян на място и на момента.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 28 ей, Оллигофрен Тиквата чрез ГРОБ и Патриотите могат веднага да гласуват закон против прайдове в нашата държава. Президента няма глас тук, оллигофрен!
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 26 ***, Тиквата само може да забрани прайда, не Генерала. Генерала няма правомощия затова. Разбра ли, бе Уррод неземен?
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гейовете упорито работят против моралните устои и националната сигурност на държавата. Aма нали са си дружки с презедента дайте да не ги закачаме. Не сме длъжни да ги гледаме и да им търпим простотиите президента да свика референдум писна ни. Зеления чорап да не стои там като диван-чапраз ами да вземе да свърши нещо или да си дава оставката
24
1
 
17
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Това с прайда ми се струва дива безсмислица. Безсмислена показност. Както бих защитил правата на всеки - така искам и моето право да смятам прайда за тъпоумен да бъде защитено. И да - кукерските маски там имат място толкова, колкото прайд дъгата има място на националистически фест.
23
3
 
8
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Ейййй тия софиянци съвсем се изпи.идастиха.Вече и манифестация си правят.
22
2
 
17
 
! Отговори
Лъвът преди 6 години
Меките китки не признават нито род, нито родина, нито традиции. Нахално протягат пипала и мърсят всичко, ама всичко.
21
2
 
20
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
Прайда започва в 19.30, но ние трябва да ги изпреварим поне 2 часа преди това и да ги чакаме на Паметника. Тръгвам. Този път и полицията няма да ви спаси! Много бой ще ядете гей извратеняци тази вечер!
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора като Фреди Меркюри ги уважават и харесват заради таланта. Тяхната сексуална ориентация няма значение. Хората които няма с какво да се похвалят освен тяхната сексуална ориентация правят така наречения "Прайд". Познайте колко ги хора ги харесват или уважават. (Щото сексуална ориентация е лична работа, а не повод за гордост)
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички сега пред паметника на Съветската армия и да защитим същността си, българи. Прайда започва след 30 минути ! Да ги натрошим!
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
17, 10+!
17
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, голяма работа! Чудо голямо, че сложили един човек с кукерска маса. То и стриптизьорките, облечени като Снежанка и монахини са против "морала", ама им се кефите, нали?
16
17
 
7
 
! Отговори
Габриела Ав. преди 6 години
До ХахахахахаМен ли визираш, бе, ***? Какво като съм лесбийка? По-малко българка ли ме прави това?
15
18
 
7
 
! Отговори
Хахахахаха преди 6 години
Добре, но в самия ансамбъл Гоце Делчев има танцьорки, които са лесбийки. С тях какво ще правим?
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хух, държавността бе унищожена от продажни комунисти- гейберисти и депесари.
13
18
 
7
 
! Отговори
miro преди 6 години
Ne che neshto, ama geiovete ne sa li bulgari? Ne obichat li i te stranata si? Govorite za tiah siakash sa ot mars i niamat nishto obshto s bulgarskata kultura!!!
12
5
 
34
 
! Отговори
Дедо Хух преди 6 години
Гей движението отдавна се използва за унищожение на народност и държавност и няма нищо общо със правата на хомосексуалните.
11
16
 
4
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Усещам гейфоба, прикрит гей Циника. Осъзнай се бе, ***! Не знаеш какво изпускаш! Вместо да се дрогираш и да се гърчиш в агония, ще викаш Ура, на Манафов на к...