Всеобщо целуване! Как България щеше да стане 16-а съветска република

Единствено опасенията на Хрушчов осуетяват плана
10 юни 2017 14:16, Елка Василева
558
Всеобщо целуване! Как България щеше да стане 16-а съветска република
Тодор Живков. Снимка: архив, Reuters

Управлението на Тодор Живков е пример за лична преданост и сляпо подчинение на Кремъл. Той е бил готов да превърне България в шестнайсета съветска република и за малко да успее да извърши това огромно национално предателство, пише Дойче Веле.

В края на 1963 година пленум на ЦК на БКП в София взема „историческото“ решение за „всестранно сближаване и пълна интеграция“ на НРБ като шестнайсета република в състава на СССР. На този форум Живков с безпримерен цинизъм обяснява на членовете на Политбюро, че народът разбирал суверенитета така: "да има ядене, да живее” и че предлаганото поглъщане на НРБ от СССР нямало да бъде „от ден до пладне, а навеки”.

Статистиката на потреблението е сред главните козове на Живков за каузата му да предаде страната си на Кремъл. Диктаторът от Правец уведомява съпартийците си, че в СССР ежегодното потребление на месо на глава от населението е 65 кг, а в НРБ то е едва 35 кг.

Ето защо след „сливането“ трапезата на българите логично щяла да стане неизмеримо по-богата. За сравнение: свободните граждани на древен Рим в края II век от н.е. са получавали абсолютно безплатно всяка седмица по 2,2 кг месо - от 10 до 23 пъти повече от дажбите на редовите строители на комунизма в съветския лагер.

В обстановката на непрестанни възторжени възгласи и аплодисменти над 200 членове и кандидат-членове на ЦК на БКП гласуват единодушно, без нито един „въздържал се“, за зачеркването на дори формалната независимост на България от Големия брат.

Единствено опасенията на Никита Хрушчов, че с поглъщането Кремъл ще загуби още един глас в международните организации, както и гневът му, че „хитреците в София“ са намислили как да отчупят безплатно от и без това сиромашкия къшей на съветските поданици, осуетяват подготвяната от Живков и обкръжението му държавна измяна.

Краят на втория напън на БКП да унищожи България като самостоятелна държава (след провала на почти завършеното с Бледския договор от 1947 г. между Димитров и Тито приковаване към Югославия) идва с преврата срещу Хрушчов през октомври 1964 година.

Редица български историци смятат, че страхът на Живков да се окаже в немилост пред новия си господар Брежнев и да последва съдбата на изхвърлените протежета на Хрушчов в съветския лагер предопределя продължаването на курса към национално предателство на БКП - чак до смъртта на съветския самодържец през 1982 година.

Според покойния проф. Пламен Цветков точно страхът да не бъде брутално сменен кара Живков да се сниши пред Брежнев с „маньовъра“ за „всестранното сближаване” от 1973 г., което води до окончателното превръщане на „Държавна сигурност” във филиал на КГБ и до ускорена русификация на цялата образователна система в НРБ.

Прелюдията към националното предателство

Проф. Цветков търси мотивите за националното предателство на Живков и свитата му не само в желанието на диктатора да укрепи семейно-клановата си диктатура след налагането му от Москва за партиен, а по-късно и за държавен ръководител.

„Макар и да е първият „домашен” комунист начело на страната, подчинението на Живков спрямо всичко руско и съветско е дори по-силно, отколкото при предходниците му, тъй като то е едва ли не подсъзнателно. Твърде характерно в тази връзка е свидетелството на писателя-дисидент Георги Марков. Той описва как в частни разговори Живков се е оплаквал, че Леонид Брежнев го е „драл” заради някое негово необмислено или по-скоро недобре съгласувано действие. Живков инстинктивно е възприемал съветския вожд за свое началство, а не за човек, който поне теоретично му е равен по ранг“, пише Цветков.

Всъщност, прелюдията към позора от 1963 година датира от времето на окупацията на България от Червената армия. Скоро след обявяването на война на неутрална България Москва заповядва да бъдат конфискувани най-модерните и печеливши 192 индустриални предприятия на страната като „военни трофеи“ за СССР, защото в тях били инвестирани германски и отчасти унгарски частни капитали.

Става въпрос за флагманите на бързо развиващата се до войната национална индустрия, сред които личат имената на основния производител на цимент в страната „Гранитоид“, на дружеството за производство и износ на концентрати на цветни метали „Пирин“, на главния производител на въглища и електрическа енергия „Вулкан“ и много други.

След окончателното унищожаване на българската демокрация Съветският съюз нарежда на марионетките си в София да изкупят обратно „трофейните“ предприятия. В края на 50-те години НРБ е заплатило на съветските господари докрай цената на собствените си предприятия - като бившия „Пирин“, наричан вече „Горубсо“.

След като прибират парите, Съветите решават да „подарят“ на братския български народ заграбеното и двойно платено имущество. „Подаръкът“ е връчен тържествено от Хрушчов по време на посещението му в София през 1958 г.

Но още през април 1959-та 26 тона златни запаси на БНБ отлитат безвъзвратно за Москва с обяснението, че така щели да бъдат надеждно съхранявани, защото сградата на БНБ не можела да издържи на атомна бомбардировка. Скоро след това голяма част от златото е изкупено на безценица срещу рубли от съветската централна банка, а част от него е разпродадено на международни търгове.

Нито цент от сделките не се връща в НРБ. Причината е, че страната преживява първия си фалит, след като е наводнена с допотопно съветско промишлено оборудване, което няма как да плати в условията на унищожената от национализацията икономика и наложените ѝ огромни конфискации и контрибуции от безмилостните „братушки“.

 Дългото сбогуване с „шестнайсетата република“

По думите на проф. Цветков Тодор Живков далеч не е единственото нищожество в съветска Източна Европа. Но той несъмнено е единственият, поел официално курс към унищожаването на онова, което е останало от българската държава, превръщайки я и формално в „съветска република”.

В обширно изследване по темата историците Лъчезар Стоянов и Живко Лефтеров цитират две ключови фрази на комунистически управници, които подкрепят тезата за несекващите 15 години напъни на БКП да премахне наименованието „България“ от картата на самостоятелните държави в света. В изказването на така и неуспелия да завърши висше образование премиер Станко Тодоров пред Юлския пленум на ЦК на БКП от 1973 г. се подчертава, че освен сливане със СССР (в официалните документи вече маскирано като „всестранно сближаване“ – б.а.), „други ориентири и други пътища ние нямаме и не ни трябват”.

На срещата си с Брежнев в Крим на 14 август 1978 г. Живков е още по-ясен: “За мен това е ясно и няма друг път: просто следва да се постъпва (с НРБ – б.а.) като с всяка ваша република”.

Господарят Брежнев и слугата Живков

Двамата учени обобщават: „Живков напипва формулата за своето удивително политическо дълголетие. Той разбира, че за да запази позициите си, трябва да получава безапелационната подкрепа на поредния стопанин на Кремъл. За тази цел е нужно да демонстрира лична преданост и да осребрява гарантираната му власт като се самопредлага, но по този начин на практика залага бъдещето на държавата и българската нация. Поради тази причина през цялото управление на Живков превръщането на България в съветска република ще бъде трайна, макар и тайно следвана политика“.

„Всестранното сближаване“ със съветската империя преследва не само трансформирането на НРБ в шестнайсета република, но и изолацията на страната от развитите икономики. На една от  многобройните българо-съветски срещи на върха господарят Брежнев и слугата Живков решават, че още до 1970 г. делът на Съветския съюз в българската външна търговия трябва да достигне 60%, а относителният дял на капиталистическите страни да спадне от 23 на 15%. Стоянов и Лефтеров смятат, че много показателна за решимостта на БКП да предаде България на СССР е била атмосферата, в която са протичали двустранните обсъждания за начините и етапите на ликвидиране на самостоятелността на българската държава и превръщането ѝ в редова съветска република.

Тодор Живков споделя: „Даже такава атмосфера се създаде, че накрая, при раздялата, някои съветски другари и някои наши другари се просълзиха”. А заместник-председателят на Министерския съвет Живко Живков добавя: „Беше всеобщо целуване”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
1
 
8
 
! Отговори
до 402 преди 6 години
Казали са ако светът свършва утре засеи дърво!Тя и политиката и икономиката са ни такива ,нищо ново без идея ,без стратегия без намеса освен ако не е да се пречи.Хората стават по мъдри това поне е утеха.
292
1
 
13
 
! Отговори
Сега преди 6 години
Италянската мафия си има представители в изпълнителната власт.Българската мафия си има държава.Ето това е предателство към цял един народ !
291
9
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
"Диктаторът от Правец уведомява съпартийците си, че в СССР ежегодното потребление на месо на глава от населението е 65 кг, а в НРБ то е едва 35 кг"-това е така защото всичко хубаво се изнасяше за советската империя.Безплатен детски труд и норми за децата до 8-и клас да съберат билки и плодове за советските другари да не гладуват. Безплатни бригади.Само един факт:...Над 85 милиарда долара са откраднати от москва чрезбезплатното ограбване на урана от българските рудници за 45г.
290
2
 
4
 
! Отговори
WtF преди 6 години
Бъркаш държавния монопол *камиона с частната конкуренция *баничарката ........
289
1
 
6
 
! Отговори
до 397 преди 6 години
Може да е просто трафик генератор ,знаеш там с дубъл кликовете,тя темата е актуална и след 30 години.Може да е просто и дозата лекарство което трябва да получим.Знаят ,че не сме им от най-добрите съюзници,но това е по-скоро към разрушителната им политика спрямо нас ,не от любов към миналото.Правят си анализи за обществото,те купените са ясни.Явно трябва да живеем в миналото ,че да не гледаме бъдещето ,че можем да решим да го променяме.
288
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ще ми разправяте, че България щяла да стане 16-ста република, ама не станала, когато сега България е 29-ата дупка на кавала в Европейския съюз.
287
3
 
12
 
! Отговори
И това ако е демокра преди 6 години
И аз мисля :Защо ни занимават само със социализма ?Достатъчно предатели има и през фашизма и сега са още повече !!!!!!!Има ли смисъл да се изреждат всичките национални предатели : от Костов и царя до ден днешен !!!Никой журналист не пише за това.ФАКТ
286
1
 
6
 
! Отговори
абе 395 преди 6 години
Ела да видиш как си живурка един с Гигант после за колелото и пръта може да поспорим.Защо ни го сложиха,как се продават соц .марки и притежателите им в момента.
285
3
 
4
 
! Отговори
gogo преди 6 години
30 години минаха от социализЪма.Стига ни занимавахте с комунистически ***.
284
2
 
3
 
! Отговори
до Василев преди 6 години
Аз пък съм последния от Дс изпратиха ме на тайна база на Луната да работя за България.Харесваш ми.Купения ни "Елит" е пълен къорфишек,ще ги демократизират рано или късно,точно когато запада се разпадне,чудя се как ще учат арабски хамелеоните ,но те в това са способни.
283
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да се лъжем повече!Искате ли демокрация и отговорен съюзник в лицето на България ,развързваите кесията и направете поне минимума ,да е държава ,е тогава хората ще ви уважават без значение на коя фракция сте.Другото е просто замазване на очите и цветен филтър.
282
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние обичаме Престъпниците така че болни мозъци сме
281
2
 
11
 
! Отговори
.... преди 6 години
Където отидем взичко пада . РЕД Е НА ЕС !!
280
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом се заговори за недояждане ,то нещата са много зле!Актуализираи програмата за България вместо за Северна Корея,те и там преяждат,само в колониите на запада се гладува.И бира нямаше аххаха,а жените бяха с бурки!Знам ,че се работи на принципа 100 лъжи накрая стават истина ,но след 20-30 години ,още е рано.
279
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе като овце се надпреварват тука да коментират или само ботове са тва
278
2
 
5
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
През 1990 г. е образувано дело за насилствената смяна на имената на българските турци и принудителното им изселване от 1984 г. до 1989 г. В периода до 1998 г. Върховният съд връща делото 4 пъти за доразследване във Военната прокуратура.На 25 февруари 1991 г. започва процес за незаконно раздаване на апартаменти, коли и представителни пари от УБО. На 4 септември 1992 г. Върховният съд го признава за виновен и го осъжда на 7 г. лишаване от свобода и да върне на държавата 7 млн. лева. През януари 1994 г. присъдата е потвърдена. На 9 февруари 1996 г. общото събрание на наказателните колегии отмен
277
2
 
15
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Десетилетия по-късно, се случва същото. Само че предателят не е Живков, а неговия бодигард Боко Тиквата, а Големия брат е САЩ, а не СССР. Освен това началникът вече не е Първия на Големия брат, а зам. шефа на неговото разузнаване. Освен това в навелата се република този път разполагат окупационни войски, докато предния път не си позволиха...
276
2
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен375 Има, има! Сегашните са по-голями българофоби! Или не продават сега национални интереси, територия, земя, суверенитет, на "началниците? И не разгониха цветананацията, младите хора навън, от добър живот? Междувпрочем, защо ми говорите за комунисти и национални предатества, от колко години Герб е навласт? с леки пресъсвания, и какво направиха, за да се прекратят всичките безобразия? А демократите преди тях? А още преди тях? Комунистите били виновни? И сме независими сега, като Швейц
275
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАД 350 КОМЕНТАРА И НИКОЙ НЕ ГО Е ГРИЖА ЧЕ ТЕКСТА Е КОПИРАН 1:1 ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ НА БЪЛГАРСКИ - ПО СЪЩИЯ НАЧИН И НА ИЗБОРИТЕ ВСИЧКИ КАТО ОВЦЕ ГЛАСУВАТ
274
2
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До cazzo duro Разбирам, че си от нормалните, искащи да спорят смислено? Силно се съмнявам, как си се кръстил .... Между впрочем, това обяснява и манталитета ти.И какво, иска ти се да не пиша, така ли?А къде остана прокламираната от демократите Свобода на словото?