Загиналият кап. Анастасов ще бъде повишен посмъртно в звание

Благодарение на професионалните му качества е спасен животът на другите двама членове на екипажа
10 юни 2017 10:32, Елка Василева
56
Загиналият кап. Анастасов ще бъде повишен посмъртно в звание
Снимка: Министерство на отбраната

Благодарение на професионалните качества на капитан Георги Анастасов, загинал при инцидента с военния хеликоптер, животът на останалите двама души от екипажа е спасен. Затова министър Красимир Каракачанов е издал заповед за неговото повишаване в звание посмъртно от капитан в майор. Това каза министърът в предаването „Тази събота” на bTV.

Каракачанов допълни, че се е обадил лично на бащата на загиналия капитан, изразил е своите съболезнования. Министерството на отбраната поема всички разходи по транспортирането на семейството до Варна, което е от Ямбол, както и разходите по погребението.

За Варна още вчера са отпътували заместник-министърът Величков и вицеадмирал Евтимов, които да се запознаят на място със ситуацията, допълни Каракачанов.

По инцидента работи група от Военна полиция и Военноморския флот, те ще кажат подробностите, след като завършат проверката, обясни министърът.

Каракачанов обясни как се е стигнало до инцидента.

Още по темата

"Това, което е ясно до момента е, че по време на морско учение „Черно море” 2017, в което са участвали хеликоптери „Пантер” от военноморските сили, се е провеждала стрелба по морска цел. Хеликоптерът е извършил успешно стрелбата, след което е трябвало да се отправи към брега", допълни Каракачанов.

Захождайки пред кораба, перката на вертолета е закачила пилона, на който се окачват знамената, пилотът обаче е овладял хеликоптера и се е отправил към брега.

Но явно в следващите минути апаратурата подава сигнал за проблем, той обръща хеликоптера и го приближава обратно към кораба, за да може да бъде приводнен във водата близо до кораба, за да могат по-бързо и по-ефективно да работят спасителните екипи, които вече са се задействали по това време, обясни още министърът.

На практика, връщайки хеликоптера към кораба, със своите действия е дал възможност на своите колеги да се спасят, каза Каракачанов.

Той заяви, че спасителните екипи са работили много бързо и професионално, но при падането на вертолета във водата двамата от екипажа са успели да излязат, но капитанът не е успял - следствените действия ще кажат защо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да почива в мир човека. А критикуващите да не забравят, че е бил част от НАШАТА АРМИЯ, колкото и невзрачна да е тя. Тази армия ви пази дебелите гъзoве и поне малко от малко трябва да се уважава.
27
0
 
2
 
! Отговори
Okol преди 6 години
Borisov i Radev onemeli, oslepei i oglushali li sa?! Kamani li imat vmesto sarca?!
26
1
 
20
 
! Отговори
Дзивко преди 6 години
Жалко за човека, пилот се учи години, умни хора са, друга порода хора, а машина се копуеа лесно, просто пари
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бог да го прости човека! чета ви коментарите и осъзнавам защо живеем зле. делите се, карате се кой виновен кой не. ами виновни са политиците който недават пари за армията! кой политици ли - тези който са на власт последните 10 г.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз питам къде се покри вожда?Защо няма коментар за загиналото момче?Защо няма коментар за пияния швед,който едва не уби една българка в собствената и страна?Защо се явява пред камерите само когато реже лентички,прегръща се с Меркел или с не знам кой си,или когато трябва да оплюе някой,а в тези случаи никакъв го няма.А военния монистър къде е и той?Като стане напечено се покриват в миши дупки,но иначе са много ербап.
23
0
 
0
 
! Отговори
Имигранта преди 6 години
До16Когато задаваш въпрос,накрая на изречението се поставя ВЪПРОСИТЕЛНА(?????????)
22
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стана ми болно преди малко като чух по радиото че борисов е оценил на 50 милиона живота на пилота защото въртолета струвал толкова , човек с малко мозък не би казал това , да почива в мир човека
21
3
 
11
 
! Отговори
Добребезащо преди 6 години
"Загиналият кап. Анастасов ще бъде повишен посмъртно в звание" дайте логично обяснение каква полза има от това излишно действие.Мъртвия осъзнава ли,че е повишен в чин,ще окаже ли това влияние в задгробния живот,абе такива ми ти нещица ме интересуват ако някой може да отговори.
20
3
 
2
 
! Отговори
Bora преди 6 години
Koi sha leti nad telenite bg ujni sinori? Pilotite i panterite na Tsipras i Erdogan li?!
19
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тия некадърници не трябва та се поверява друго освен пластмасови играчки. Не напразно в НАТО БГ военни отговарят само за походните тоалетни. За войници!!!
18
4
 
1
 
! Отговори
Iris преди 6 години
E, nekoia samotna maika s deca moje da poluchi blagotvoritelni bileti za futbolen mach ot vazdushen general de si, zakupeni ot negoi drug djob...
17
3
 
5
 
! Отговори
Teld gr преди 6 години
Ni duma, ni vopal, ni ston ot europeiskite i atlanticeskite sindikatite na pilotite v eu i nato...ooooo....
16
3
 
6
 
! Отговори
Rewebankok преди 6 години
Goliamo europeisko i atlantichesko nestastie za shengen, bruxelle, luxemburg...bg nai-beden narod v sveta im plasta helikopterite i pilotite s bg zaplati ot 200 euro za ...voenni igrichki v morenceto...dokato miliardite petrolni i orajeini dolari na offshornite firmi plavat nasam i letiat natam iz miliarderskite djobcheta po charshafite im...i kak inak da vi motivirat da rabotite oste i oste za nato i da si kupuvate oste i oste trend motor hvarcila i star petrol?!
15
10
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
До анонимен 12,как кел файда,бе,ще вземат едни пари и то не малки,кой по-добре от българите знае да търгува с децата си,виж пример с бг пенсонери,продадоха децата си по чужбина и живеят като богове,кел файда вика
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО ПИШЕЩИЯ ПРОТИВ РАДЕВ!!!!КЪДЕ СЕ РЕШАВА БЮДЖЕТА ЗА РЕМОНТИ НА ВОЕННА ТЕХНИКА!! В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ИЛИ В ПАРЛАМЕНТА!!!!
13
1
 
16
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
странджадано не те набарат колегите му, не мисли че си толкова скрит, не се подигравай със смърта и нещастието. Всичко си има граници.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами посмъртно, щото приживе едва ли ще се вреди - това върви с повишение на заплатите.А заплати в България се повишават всяка година само на депутатите.
11
2
 
26
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Стига сте писали глупости ,хеликоптер и самолет са рискови машини.Вчера и вятъра беше силен ,инциденти стават,мир на праха му и да си пожелаем да не се случва повече.
10
2
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
кел фаида че ще го повишат на родителите му е все тая
9
6
 
2
 
! Отговори
Shke преди 6 години
Samo na 26 godini, kakvo europeisko i atlantichesko nestastie za jenata mu i za chetirite mu deca...kakvo nestastie za bednata europa, uk, usa, nato...za bg rodninite im...za bg trezora...za bg narod...za negovite uchiteli s bg zaplati...oooooo