Загиналият кап. Анастасов ще бъде повишен посмъртно в звание

Благодарение на професионалните му качества е спасен животът на другите двама членове на екипажа
10 юни 2017 10:32, Елка Василева
56
Загиналият кап. Анастасов ще бъде повишен посмъртно в звание
Снимка: Министерство на отбраната

Благодарение на професионалните качества на капитан Георги Анастасов, загинал при инцидента с военния хеликоптер, животът на останалите двама души от екипажа е спасен. Затова министър Красимир Каракачанов е издал заповед за неговото повишаване в звание посмъртно от капитан в майор. Това каза министърът в предаването „Тази събота” на bTV.

Каракачанов допълни, че се е обадил лично на бащата на загиналия капитан, изразил е своите съболезнования. Министерството на отбраната поема всички разходи по транспортирането на семейството до Варна, което е от Ямбол, както и разходите по погребението.

За Варна още вчера са отпътували заместник-министърът Величков и вицеадмирал Евтимов, които да се запознаят на място със ситуацията, допълни Каракачанов.

По инцидента работи група от Военна полиция и Военноморския флот, те ще кажат подробностите, след като завършат проверката, обясни министърът.

Каракачанов обясни как се е стигнало до инцидента.

Още по темата

"Това, което е ясно до момента е, че по време на морско учение „Черно море” 2017, в което са участвали хеликоптери „Пантер” от военноморските сили, се е провеждала стрелба по морска цел. Хеликоптерът е извършил успешно стрелбата, след което е трябвало да се отправи към брега", допълни Каракачанов.

Захождайки пред кораба, перката на вертолета е закачила пилона, на който се окачват знамената, пилотът обаче е овладял хеликоптера и се е отправил към брега.

Но явно в следващите минути апаратурата подава сигнал за проблем, той обръща хеликоптера и го приближава обратно към кораба, за да може да бъде приводнен във водата близо до кораба, за да могат по-бързо и по-ефективно да работят спасителните екипи, които вече са се задействали по това време, обясни още министърът.

На практика, връщайки хеликоптера към кораба, със своите действия е дал възможност на своите колеги да се спасят, каза Каракачанов.

Той заяви, че спасителните екипи са работили много бързо и професионално, но при падането на вертолета във водата двамата от екипажа са успели да излязат, но капитанът не е успял - следствените действия ще кажат защо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
37
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Кой ще плати хеликоптера? Семейството на този рушняшки въспитаник?
7
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А трябва да го понижат. Поради некадърност унищожи скъпа техника собствения си живот.
6
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАРОДА Е ВИНОВЕН ЩОТО ИЗБРА БУДА А БУДА ПАРИ ЗА РЕМОНТИ НЕ ДАВА!!!! БУДА СЪСИПА БДЖ СЪЩ------------А Радев защо не ремонтира тези въртолети?
5
10
 
5
 
! Отговори
NE преди 6 години
Съжалявам за загиналия .Но Обществото трябва да се запита как да не се случват такива злополуки .Ако Машината беше паднала върху хора ?Явно Пилотите ни са с купени книжки .Дори Президента подхвърли идеята че тези Пилоти не са Обучени да карат такива Машини .Защо са поверили на този човек Хеликоптер за 20 милиона долара след като не може да го управлява ???
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакаме оставки.
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше останал жив щяха да хвърлят цялата помия върху него и щяха да го осъдят да плати щетите. Жалко за човека.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДРЪН ДРЪН ТА ПЛЯС!!! ВСЕ ОБВИНЯВАТ ПИЛОТА НА САМОЛЕТА КОГАТО ИМА ДЕФЕКТ В САМОЛЕТА ЗА ДА НЕ СА ТЕ ВИНОВНИТЕ!!!ЩО ДЕЛА ЗА ЛОШИ ПИЛОТИ ИМА А 99% ПРОБЛЕМА Е В САМОЛЕТА !!!
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСЕ ТАЯ С ПОВИШЕНИЕТО ПОСМЪРТНО!!!!!!!----------НАРОДА Е ВИНОВЕН ЩОТО ИЗБРА БУДА А БУДА ПАРИ ЗА РЕМОНТИ НЕ ДАВА!!!! БУДА СЪСИПА БДЖ СЪЩОТО Е И С ВОЕННАТА НИ ТЕХНИКА!!!ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА БУДА РЕАЛНО УБИХА ТОЗИ ЧОВЕК!!!!