"Веселата" лютеница била набедена, чиста е от дрога

Тествали олиото, доматеното и паприкованото пюре, капачките
25
"Веселата" лютеница била набедена, чиста е от дрога
Снимка: Булфото, архив

Няма наркотични съставки в лютеницата "Класик", която се произвежда в Перущица. Това е заключението на районната прокуратура в Пловдив след извършена проверка, пише "24 часа".

Още по темата

Тя беше сезирана от асоциацията "Активни потребители" за наличие на вредното вещество олеамид в бурканчетата от 500 грама. Тези твърдения се оказали неверни и прокуратурата прекрати преписката, тъй като нямало данни за престъпление.

Агенцията по безопасност на храните предприела проверка, след като в началото на годината се разпространни новината, че в Перущица се произвежда лютеница с наркотици. Контролният орган не установил разминаване в технологията. Не били открити в готовата продукция и оцветители.

В прокуратурата постъпило писмо от Агенцията по безопасност на храните, че олеамидът е естествено съдържащо се в храните вещество, в които има растителни мазнини като слънчогледово олио, зехтин и други. При обработка олеиновата киселина можела да се трансформира в олеамид, което било естествено органично съединение.

Прокуратурата обаче не се задоволила с тези твърдения и извършила разпити на технолози и собственици на фирмата производител. Иззела няколко буркана и ги дала за изследване в областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив.

През тест минали и олиото, доматеното и паприкованото пюре, които се влагат в крайния продукт. Дори капачките били изследвани, но не били открити вредни вещества във въпросната лютеница.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Като стар виц преди 6 години
Какво искате да направи жената - кафе, чай, уиски, бренди, узо?Така и с нишестето - кеф ти кисело мляко, кеф ти лютеница или кренвирш.
19
0
 
1
 
! Отговори
амчи 19 преди 6 години
Всичко е от качествени продукти собствено производство.Бира за лев е абсурд!Ракия за 10 ,вино за 3 ,лютеница за 2.Химиците ни тровят с години и целта им е само една максимална печалба!Тя държавата за това си и трае и не им слага "имитиращ продукт",че и тя е "Имитираща".Колко години хапва "сирене" на цени на сирене ?Аз намерих от къде да пазарувам и не ме е срам да не си давам парите за ***.А ти можеш да гледаш от сутрин до вечер "имитиращи" живот реклами и да се тровиш.
18
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 6 години
Ама естествено, че е чиста, някой да се е съмнявал?
17
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17Глупости на търкалета. половин кило кайма и половин кило *** - тия ги разправяй на бабите на пейката пред блока.До 18Аз пък некъде четох, че руският президент бил латентен ***.раст, купувал си *** вибратори от китай на преференциални цени и мразел малки кученца.
16
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
някьде четох че лютениците в бьлгария се правят от доматено и пиперково пюревнесено в бидони от китаи
15
3
 
11
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Да бе! Повярвах! Занчи сутрин купуват от пазара 5 кила домати и поизвеждат 1000000 тона лютеница. Неслучайно зададох така въпроса. Защото зная че всички фирми внасят от Иран и Турция, доматена паста, която представлява доматени люспи и кал. И от едно кило кал правят 50 кг.лютеница.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кучешка радост.Малко черволяци,мозък,далак,сърца,соя,нишесте 200 та ета и после и кучетата не го ядът.А достигат до към 5-7лв кгма.В месарници от производители с гарантирано качество е пак толкова килограм месо.Но трябва да гледаме весели клипчета ,за щастливи и мързеливи домакини хапващи ***...со подобни деликатеси с неясен произход и качества.Наложил съм си пълен боикот на калпавите производители и от години не взимам продукция от тях!
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нишесте има във всичко!Кафе,мляко,лютеница,колбаси,бира...Аз за ароматизирано нишесте пари нямам ,не съм толкова богат,взимам си малко ,но качествено вместо да се тъпча с количества отрови.Колко от вас знаят ,че кисело мляко е само на това което пише "Българско Кисело Мляко" ,а всичко друго е млечен продукт от нишесте,сметана,сухо мляко.А ,че нормалния % на краве мляко е не повече от 3.2.Разликата е от 5 до 10 стотинки,но не се чете.
12
1
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Продължение. Защото знаят с какви отрови и тежки метали е наблъскана произведената от тях продукция. Затова предпочитали по-скъпата, но чиста и качествена храна която няма да ги умори преждевременно. Почвата, въздуха са много замърсени там. Поради наличието на хиляди заводи от всякакъв тип на производство.
11
0
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
До Анонимен 9''Тази фирма има ли масиви с домати и пипер, откъдето произвежда лютеницата. И дали са достатъчни за целогодишно производтво. Просто любопитство!''Обикновено внасят некачествени, замърсени доматени и пиперени пюрета от Китай.Даже в интернет има филми как Китай си внася чиста и хубава храна за народа си и изнасят замърсените с тежки метали и други *** храни. На един от филмите дават един китаец който казва, че произвеждали, но никога не консумирали продукцията.
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Консумацията на лютеници, пастети, колбаси си е чисто самоубийство.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9 Може и да има. Може и да изкупува продукцията на местни производители. Това какво общо има?В края на краищата отглеждането и преработката на зеленчуци са две много различни сфери.Проблема е, че беше пуснат поредния кьорфишек, за поредната фирма, чрез любезното съдействие на медиите, прокуратурата и един куп организацийки.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази фирма има ли масиви с домати и пипер, откъдето произвежда лютеницата. И дали са достатъчни за целогодишно производтво. Просто любопитство!
7
3
 
9
 
! Отговори
до тук добре преди 6 години
А съд за клевета,уронване доброто име на фирмата и последващи финансови загуби кога!?
6
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 6 години
До Анонимен"Изберете българското. Хахаха."- а вносна лютеница има ли? следа това изследване, аз ще купувам само лютеница от Перущица!поне оцветители няма, но пък има пиперково пюре
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички Е та доставящи изкривено чуство за наслада и вкус са вид наркотик.Те някои са канцерогенни ,други в големи дози отровни.Това е модерната хранитело-гнусова индустрия,за да не им се разваля стоката и да е на печалба слагат химия и отрова.Най-странно е ,че с по-малко пари човек може да закупи по качествена храна ,но трябва да се гледа и мисли.За всички по глуповати има реклами и продуктово позициониране.След като и това минава ,помислете още колко *** има.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тато из ПравецПарите ги взеха от активни потребители. По-важно е, кой ги е дал?И няма ли най-накрая в тази държава да има осъден за клевета?
3
0
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Набедена като Гълъбин Боевски ли?
2
0
 
10
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Кой взе парите ???!!!Кой ???
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквам скоро да я обявят и за полезна. Изберете българското. Хахаха. ДВЕПМ.