По-бързи тестове за пияни шофьори? Спешна помощ е против!

Медиците са категорични, че няма как да се съкратят сроковете
12 юни 2017 10:15,
15
По-бързи тестове за пияни шофьори? Спешна помощ е против!
Снимка: архив Булфото

Лекари от Спешна помощ се противопоставят на готвените промени в закона за движение по пътищата, според които тетестовете на шофьорите за алкохол и дрога трябва да се правят в скъсени срокове.

В момента предвиденото време за медицинско изследване е 2 часа, а МВР настоява то да се скъси на час и половина.

Изискването е част от мерките, които властта планира за намаляване на катастрофите по пътищата.

Още по темата

Вътрешното министерство публикува за обществени консултации проектонаредбата за тестването на шофьорите за алкохол и наркотици. Общественото обсъждане е предвидено да продължи до днес.

Националната асоциация на работещите в Спешната помощ реагира остро на измененията.

"Намаляването на предвиденото време за медицинско изследване от 2 часа на час и половина ще създаде проблем", обяви председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева пред БНР.

Тя обясни, че на спешните лекари ще им е трудно да се поберат в рамките на скъсеното време.

"Едва успявахме, когато беше 2 часа. Когато те пристигнат в спешното отделение или спешния кабинет на филиала на Бърза помощ, там има и други пациенти, някои от които са в животозастрашаващо състояние и изискват грижи. В такива случаи лекарят трябва да спре и да се насочи към пациента, който в никакъв случай не е в спешно състояние, просто трябва да му се извърши химически анализ", обясни Кателиева.

Тя допълни, че тестът за алкохол и наркотици не е лесен процес, защото се попълва паспортна част, взима се кръв за химичен анализ, задават се въпроси, попълва се протокол.

Освен това тези пациенти обикновено са под влияние на алкохол и наркотици, често са агресивни и конфликтни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
спешен лекар преди 6 години
Спешната помощ е за да помага на тежко болни хора,а не да взема кръв от хора шофирали в нетрезво състояние.Преди около година измислиха да се взема кръв и за наркотични вещества.За целта от изпратеният от КАТ трябвало да се вземат 40 милилитра кръв!Да се начуди човек дали апаратурата с която изследват не са я ли изкопали от някоя египетска пирамида!МВР преди няколко години е закупило 120 стационарни дрегера,които до ден днешен събират прах !А в Германия работят с тях и не вземат въобще кръв.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според наредбата докторът или сестрата трябва да се уверят ,че лицето е точното лице , а не приятеля или роднината му , да го убеди да даде 4 епруветки кръв и урина и да го прегледа и попълни 2 стр протокол. А накрая сестрата трябва да се подпише като лекар ако липсва лекар или лекаря който не е присъствал и правил прегледа да се подпише защото така пише на протокола.Дотук сме в нарушение с нормативните актове касаещи спешна помощ , и наредбата за дейност на извършвана от сестрата по назначение
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия тестове трябва да са платениНямат място в спешните центрове
9
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 6 години
До боби----------------------------Ами в нашите болници не се плащат,бе михлюзи.Като почнете да си плащате като в Европа,тогава ще се лекувате по европейски,иначе ще *** по български!
8
0
 
2
 
! Отговори
Работеща в Спешното преди 6 години
На тези изследвания изобщо не им е мястото в Спешните центрове! Няма толкова хора на смяна, които могат освен с пристигащите пациенти с опасност за живота, да се занимават и с това...самото писане е много, съгрешилите шофьори са агресивни и буйстващи и пр.е. Как да се справим? Да оставим пациента, за да се вземе кръвта в срок!!! И писане, писане, писане....
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам къде трябва да се правят тези изследвания,но не е мястото им в Спешна помощ.Да се правят към неотложните кабинети,които да се увеличат като щат с лаборанти!И да се знае кой плаща масрафа! Работил съм там и знам,че докарат ли човек в спешно състояние това занимание с пияните шофьори е загуба на време за спешните медици.
6
2
 
5
 
! Отговори
ДО ТЪПЧОВЦИТЕ ЧАСТ 2 преди 6 години
3. КАКВО ПРАВЯТ В МОМЕНТА ИЗТРЕЗВИТЕЛИТЕ НА МВР?НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ?ЗАЩО КРЪВНИ ПРОБИ ЗА АЛКОХОЛ И ТЕСТОВЕ ЗА НАРКОТИЦИ НЕ СЕ ПРАВЯТ ТАМ?ТАКА НЯМА ДА СЕ СМУЩАВА РАБОТАТА НА СПЕШНИТЕ ЦЕНТРОВЕ И ВТОРО ТОВА Е РАБОТА НА МВР,АМА ТЕ ПАК СИ ИЗМИВАТ РЪЦЕТЕ С ЛЕКАРИТЕ..
5
3
 
5
 
! Отговори
ДО ТЪПЧОВЦИТЕ ОТДОЛУ преди 6 години
1. НЕ Е РАБОТА НА СПЕШНИТЕ ЛЕКАРИ ДА ВЗЕМАТ КРЪВНА ПРОБА ЗА АЛКОХОЛ ИЛИ НАРКОТИЦИ ОТ ПИЯНИ-ЗАЛЯНИ АГРЕСИВНИ ***,ДОКАТО НЯКОЙ В ТОЗИ МОМЕНТ НАИСТИНА УМИРА,А ДА СИ ГЛЕДАТ РАБОТАТА...ПОСЛЕ ПАК ИМА РЕВАНЕ ЩО СЕ ЧАКАЛО ПРЕД СПЕШНИТЕ КАБИНЕТИ2.КАТ ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА ОЩИПАНИ ,ИМАТ ДРЕГЕРИ И ТЕСТОВЕ ЗА БЪРЗ АНАЛИЗ НА НАРКОТИЦИ НА МЯСТО,АМА НАЛИ Е ПО-ЛЕСНО ДРУГ ДА ОПЕРЕ ПЕШКИРА ЗА НЕГРАМОТНОСТТА ИМ,ПОРАДИ КОЕТО ПОЛОВИНАТА АКТОВЕ ПАДАТ В СЪДА...ПРИ ОТКАЗ ОТ ДРЕГЕР-ИМА НАКАЗАНИЕ ПРЕДВИДЕНО В ЗАКОНА!
4
3
 
1
 
! Отговори
боби преди 6 години
Как да се изгради европейска държава на място където живеят подобни дръв ници?Чиновниците мързеливи,груби и некадърни,армията банда пияни михлюзи, полицията неработеща но рекетираща държавата за пари,съдии и прокурори корумпирани и бойкотиращи държавата и обществото.А що се отнася до лекарите те надминаха всички по алчност,безхаберие и безсрамие.В цяла Европа точно в болниците стават тези изследвания, при това се и плащат , само нашите *** не искали.Ами напуснете и ставайте таксиджии
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :) :)на какъв "език" сте драскало
2
7
 
15
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
бе големи разбирачи, доктори лаборанти от вс разбирате, само дето това официално се документира и ако не е направено по процедура съда ксзва забрави...и какви кафенца цигарки бе цъ р вул, ти в спешно влизал ли си да видиш какво търчане е, пожелавам ти да го видиш ама да си на зор да те видя каква песен ще пееш тогава
1
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"... просто трябва да му се извърши химически анализ", обясни Кателиева."Сестрите взимат кръв и я пъхат в апарата. Какъв е проблемът да се скъси срока? Лекарят почти не участва в процеса.