Архимандрит Дионисий: Държавата иска зависима църква!

Има доказателства за финансови злоупотреби в БПЦ, твърди той
13 юни 2017 10:37, Анисия Иванова
21

Окаяното състояние на Църквата – политическо дело!? Това каза пред Bulgaria ON AIR архимандрит Дионисий и добави, че има доказателства за финансовите злоупотреби в Светия синод.

"Липсва имотен регистър на Църквата и отчетност на получаваните суми. Няма контрол във финансите на църквата. Няма съмнения за финансови злоупотреби от страна на църквата… има доказателства. Държавата иска да поддържа църквата в окаяно, разпадащо се състояние, за да бъде зависима. У нас няма вяра!“, настоя бившият предстоятел на храм-паметника "Св. Александър Невски" в студиото на "България сутрин".

"Защо списъкът с имотите на Църквата не е публичен? Има много безконтролност! Държавата си премрежва очите, когато има нередности, за да може Църквата да бъде в окаяно състояние. При нас е прието едни да са ръководители, а други да управляват. И аз искам да знам кой управлява Църквата. Има политически натиск в нашите среди, идващ от сегашните управляващи", посочи той.

Според него дори националната сигурност е засегната от разклатеното състояние на Българската православна църква.

"За каква национална сигурност си говорим, когато традиционното вероизповедание в страната е зависимо и в разпадащо се състояние? Не ме е страх да говоря. Единствено ме е страх от Господ, а що се отнася от БПЦ, тя има нужда от цялостна реставрация - и административна, и материална. Писал съм сигнали до прокуратурата, но нямаше никакъв резултат", отбеляза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е луд, освен това е и гей. Освен, че само дърдори врели - некипели занимавала ли се с нещо друго. Не разбира се. Не е бил монах, затова трябва да го разпопят и да го пуснат по улиците да демонстрира познанията си. види се, че не е за църквата. Критикува просто за да говори без основание. Лошото, е че синодалните старци гледат безразлично вместо да му турят юдите в някой манастир, а ако не иска този паркетно монахче да го разпопят. Това ще е най-добре за него .
16
2
 
1
 
! Отговори
Калин преди 6 години
Драги ***, защо не го попитате този т.нар. духовник ли, любовник ли с какво живее, като по цял ден дърдори по теливизиите. Доколкото аз зная църквата му плаща все още заплатата настоятел на храма, 840 лв., а той ги плюе. Народа не случайно е измислил поговорката - храни куче да те лае.
15
0
 
3
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
9) Не знам дали ще ме разбереш, но ще ти го кажа без заобиколки. Църквата е Богочовешка институция, основана от Самия Господ Иисус Христос, Който Сам в слово Си казва, че е в съюз с нея, както са в съюз булката и младоженецът.Това, че има свещеници, които не са на нивото, на което трябва да бъдат, е факт, но тях ги е имало винаги. Презвитер Козма, посочва като причина за появата на богомилската ерес, нехайството на тогавашното духовенство (по времето на цар Петър).Но това не я е разрушило!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие сте зависими вече, но от парите! Стопанисвате толкова имоти и земи, че....! А какво правите за спасение на душите? Обяснявате как трябва да сме смирени и да търпим земните мъки! Болници да бяхте направили, медицински пунктове за бедните и несретните поне да са! Проявете някаква активност, Бог надали чака само мирис на тамян и восък! Да излезете да се огледате в дневната светлина какво става с миряните ви, че и те вас да видят!
13
3
 
7
 
! Отговори
богомилът преди 6 години
Като си толкова загрижен за вярата и църквата, защо не АНАТЕМОСАШ НАЙ-ЧУДОВИЩНОТО ПРОЯВЛЕНИЕ НА САТАНАТА - МАСОНСТВОТО!!!???
12
7
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Църквата ще изчезне. Скоро новите богове ще са нанотехнологиите, изкуственият интелект и удължаването на човешкия живот.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да има въобще църква, тя трябва да се разграничи от антихристите комунисти.А не да се ръководи от тях. Това е причината, а всичко останало, като корупция, гейове, липса на прозрачност, кражби, нарушения е следствие от това.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не ме касаят минусите или плюсовете ви,а изразявам мнение и тайно се надявам някой да чуе,но ако егоизма надделее...горко им на всички лидери и водачи и църковни служители,които са пренебрегнали Божията воля за бг народ,а тя е бъдеще,надежда,добро с да и амин.Ако сте омърсили с алчност и безумие труда на хората,то е време за покаяние на всички от върха до стадото,всички..
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
библията казва "бог е любов", а тези ги е страх от господ. значи ги е страх от любовта. човек който го е страх от любовта е малък комплексар, има тъмни мисли, и страхове, страх го е от светлината.тези хора не са добре, не са пример, не са за подържание.това са болни, пациенти, имат нужда от психическа помощ.вярвайте в бог, ако искате, но стойте далеч от тази лудница - църквата !
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя ми прилича на гей. Като поведение, говор, излъчване. Има изкуствено поведение и говор. Много е изкуствен. Не може ли да си говори нормално? И каква е тая брада? Тоя металисти ли е? Я да покаже една икона н светец, където светецът да има такава брада. Тоя полага толкова много грижи за външният вид на брадата си, че явно за душата си да полага грижи не му остава време.Те всички, които са завършили семинария излизат едни такива изкуствени с изкуствени бради и сизкуствено поведение. "БПЦ".
7
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
обръсни се бе, талибан !църквата подържа такива мързеливи запъртъци, дето не им се бачка и лицемерят по цял ден.вместо да помогнете на бедните, вие лъжете хората. шарлатани !
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен пример за взаимодействието на държавата с църквата е Израел,затова са и богати.Всеки равин има спец.номер и събирайки десятъците на вярващите отчита парите в държавната хазна,заради това Соц.им система,вдовици,сираци са добре осигурени,здравеопазване,сигурност най-нови оборудване и обучения,наука и проспвритет.Всяка год.влизат средно по 13млрд д от църквата,тоест от хората,а свещенниците разпределят парите и за държавата и взаимодействието им е синхрон,а не беднотия,глад,мизерия.
5
3
 
8
 
! Отговори
Държавник преди 6 години
Вярно е, че държавата ни нехае за всичко, но опрвдавайте некадърността си с нея винаги.Църквата е по-богата от държавата.И не са виновни нито комунисти, нито евреи, нито араби. На хората им идва акъла и спират да вярват в приказки...
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от тая църква! Само храним разни психично нестабилни като тоя да карат хората да се молят на литературни герои от стари книги в 21 век!
3
5
 
12
 
! Отговори
99895 преди 6 години
По нелепа брада не бях виждал
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Църквата като институция е смачкана още по времето на комунизма, защото една идеология няма как да търпи конкурентна такава. Днешната държавна идеология е мафията, и църквата перфектно се вписва в нея. Не знам какво нередно вижда в това г-н Дионисий. Вярата в доброто и уповаването е морала и правдата не са инструмент на църквата, а винаги са били в ръцете на хората. Това е, от което и самата църква се бои, защото тя ще бъде ликвидирана като придатък на мафията.
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ISTINSKI SALAFIST-DGIHADIST