Борисов: Турция е най-големият ни съсед, дано се разберат с ЕС!

Според премиера бежанският натиск е нисък заради усилията на съседката ни
157

Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че в момента се радваме на нисък бежански натиск заради споразумението между Турция и ЕС и това, че съседката ни полага огромни усилия да задържа бежанците в зоните за сигурност.

Борисов, който е на еднодневно посещение в Турция, каза това по време на пресконференция след среща с турския си колега Бинали Йълдъръм в Анкара.

"Действително, болшинството от държавите в Европа минаха през избори, в Турция беше референдумът, у нас имаше избори. Много пъти се преминаха границите на добрия тон в изказванията, във всички посоки. Надяваме се, вече в по-спокойна обстановка, да се възвърне добрият тон, толерантността, защото нека си спомним за огромния натиск на бежанския поток, който беше върху нашите граници. Спомням си нощи, в които сме разговаряли с турската страна, за да направи необходимото и да ни помогне да опазим границата на България", посочи Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му това е важно, защото нашата граница е граница и на Европейския съюз.

"Разбира се, след Берлин и Париж, Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, Турция – нашият европейски съсед. Най-голям съсед. Ние трябва да положим усилия, особено през предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, с редица регионални и други мероприятия, действия, да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция. Нас пряко ни касае, защото това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България", подчерта премиерът.

"Аз съм убеден, че с всеобщи усилия може да нормализираме този процес. Разбира се, ще разговарям и с президента Ердоган сега, ще чуя какво мисли, но с колегата Йълдъръм по всички теми намерихме доста добро сближаване", допълни още той.

За пример Бойко Борисов даде енергийните проекти. "Знаете, че след като се прекрои газовата карта с "Турски поток", транзитът през Украйна за Турция, който минава през България, най-вероятно ще спре. Тогава газопреносната система на България ще стане излишна. Ние не можем да допуснем това, коментира още Борисов.

По думите му, когато една коалиция е доминирана от ГЕРБ, проблеми с нашите съседи няма. Борисов каза още, че и България, и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство. "Оптимист съм, че колегите от ЕС леко по-леко ще нормализират отношението си", добави той.

"Икономиките, финансите, стокообортът между Турция и ЕС е огромен, за да си позволяваме да влизаме по-надълбоко в тези конфликти. Казвам го, защото Турция продължава да счита, че за нея по-доброто развитие е ЕС, а в същото време вече има много европейски държави, които категорично са заявили, че не биха подкрепили подобно действие. Именно тук разчитам на външните министри, на дипломатите, на разумния тон, защото интересите на Европа, Турция и Азия са много големи в тази посока", коментира още Бойко Борисов.

Според него отношенията ЕС - Турция се намират в най-ниската точка, в която са били.

"Не си поставяме такива амбициозни цели и не би могло да кажем България ще съдейства или ще окаже решаваща роля в процеса на присъединяване на Турция в ЕС", коментира още българският премиер.

"Ние си поставяме по-малка цел – с дипломация, с такт, с убеждение да се опитаме да възобновим отношенията, които бяха преди 2 години, когато турските лидери дойдоха в Брюксел и подписахме споразумението. Реално Турция пое огромния удар на бежанската вълна и ги задържа тук", каза Борисов.

По думите му тази бежанска вълна е щяла да помете Европа. "Най-доброто, което се направи тогава, е споразумението между ЕС и Турция. То трябва да продължи да работи. Никоя граница не е в състояние с няколко милиона бежанци да се справи. Затова им благодарих", поясни Бойко Борисов.

Той обаче уточни, че не иска да излизат заглавия, че България се ангажира, че Турция ще влезе в ЕС.

"Ние сме малки и не може това да го направим, но може да участваме в преговорите и да настояваме за добър тон между нашето семейство и нашия съсед. Трябва да си имаме доверие с Турция. Тук сме, за да защитим нашата граница, нашите инвестиции, нашите инфраструктурни проекти. Ако можем да допринесем с нещо – ще го направим. Всичко си зависи и от Турция", обобщи българският министър-председател.

Турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че страната му иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в ЕС.

"В съвместната ни дейност с България, в инфраструктурата и транспортната мрежа може да се сформират общи транзитни коридори", заяви Йълдъръм. "Добре знам вашия личен принос за желанието за асоцииране на Турция в ЕС", допълни турският премиер. По думите му българският премиер в европейското семейство много пъти е обяснявал и защитавал реалната позиция на Турция в Европа.

"ЕС в периода на нашия референдум не се представи добре на изпита, който всъщност положи. Същото може да се каже за опита за преврат в Турция. Не всички европейски страни реагираха адекватно. Европа трябва да преразгледа визията си за Турция и да вземе решение. Турция иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в Съюза. Имаме тази воля и желание. При последната среща на НАТО нашият президент показа и демонстрира тази воля и желание. Благодаря за изразената позиция и подкрепа на българското правителство", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мархаба аскер ,каза кръглия зеленчук от Банкя и размърда пискюла
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - 396г. - 2017г. тиквата загроби държавата. Турци,Сорос, шведи..., т.н.т.но най-вече от хищниците на бе-се-***, чада и внуци на номенклатурата, некадърни за каквото и да е положително добро, но алчни без насита...
88
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велик е Бойко. Виж как патриотите се кротнаха и забравиха всичко, а преди изборите бяхме пред война. Положението се успокои, народът живна, на пенсионерите 160лв пенсия вече са предостатъчни и им стигат за всичко дори и спастрят някой лев да имат за мятане от балконите и за залавяне на алоапаши. Престъпността рязко намалява след патриотичната инициатива за полицай във всяко село. Катастрофи почти няма. Браво на коалицията, за два месеца постигна обещаното.
87
8
 
4
 
! Отговори
Сурай преди 6 години
Внимаваити какво пишити за нас турчените еииииии
86
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както бай Тошо се разбираше с Брежнев така и Бойко се справя с Европа и Турция.Ашкусун.
85
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали този път ще има отчет в нар.събрание или посещението е частно парти по случай нац.празник-честит рожден ден?
84
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пощенският гълъб пак полетя ....
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тримата от запаса(ВС,КК,ВС) как са го пуснали при врага? Няма ли да оттеглят сега патерицата на правителството?
82
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1396г. - 2017г. тиквата загроби държавата. Турци,Сорос, шведи , прайдове, Герб, тикви, nova.tv, btv, bnt, gerb, Герб , анитаивикита, tikvi, tucwi, ГЕРБ и т. н. SODOM&GOMOR& ГЕРБ
81
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Копле, ако оше веднъж ме изтриеш,довечера, след 22:00 ще стане буря в този сайт.
80
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България наистина е едно ла/но,народът е долнопробен и нефелен,политиците са типични бъллгари - прдажни пмияри и прститутки.
79
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туркия е велика държава.
78
2
 
22
 
! Отговори
Те така се прави преди 6 години
Анадолското пощальонче, пак в акция. Да ближе... марки. Преди да падне при шефа, след съставянето на новия кабинет, няма и година по-късно? Пак там.
77
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов - най-големият държавник в най-новата История на България !
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като си гол и бос е добре да си седнеш на д-то-по турски.Общо взето добре го раздава Борисов, ама едва ли ще хване декиш.Молим ти се Бате, не мъ бий!-не се сдържах.
75
9
 
13
 
! Отговори
Хм преди 6 години
"Бежанската вълна щеше да помете Европ"(Борисов)Колко струва военната сила на ЕС,щом не може да спре сама това нашествие,та трябва да се остави на милостта на Турция?Що за абсурд?????За какво са тия армии,полиции и прочие,щом не могат* да спрат с.г.ан.та?*Не могат или не им позволяват?Нека научим КОЙ забранява на Европа да се защити!Всъщност то се знае,ама.....
74
3
 
3
 
! Отговори
До 92 преди 6 години
Абе и нас не ни е приятно от това, но нямаш си и представа колко общо имаме..
73
13
 
9
 
! Отговори
******************** преди 6 години
Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи.Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век.Прабългарите са използвали друга писменост тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове.Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски.
72
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Османската империя спаси България. Режимът на султана е един от най-толерантните в Европа. Баташкото клане е мит!
71
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е троянски катър на рускотурската империя в двора на Европа.