Борисов: Турция е най-големият ни съсед, дано се разберат с ЕС!

Според премиера бежанският натиск е нисък заради усилията на съседката ни
157

Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че в момента се радваме на нисък бежански натиск заради споразумението между Турция и ЕС и това, че съседката ни полага огромни усилия да задържа бежанците в зоните за сигурност.

Борисов, който е на еднодневно посещение в Турция, каза това по време на пресконференция след среща с турския си колега Бинали Йълдъръм в Анкара.

"Действително, болшинството от държавите в Европа минаха през избори, в Турция беше референдумът, у нас имаше избори. Много пъти се преминаха границите на добрия тон в изказванията, във всички посоки. Надяваме се, вече в по-спокойна обстановка, да се възвърне добрият тон, толерантността, защото нека си спомним за огромния натиск на бежанския поток, който беше върху нашите граници. Спомням си нощи, в които сме разговаряли с турската страна, за да направи необходимото и да ни помогне да опазим границата на България", посочи Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му това е важно, защото нашата граница е граница и на Европейския съюз.

"Разбира се, след Берлин и Париж, Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, Турция – нашият европейски съсед. Най-голям съсед. Ние трябва да положим усилия, особено през предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, с редица регионални и други мероприятия, действия, да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция. Нас пряко ни касае, защото това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България", подчерта премиерът.

"Аз съм убеден, че с всеобщи усилия може да нормализираме този процес. Разбира се, ще разговарям и с президента Ердоган сега, ще чуя какво мисли, но с колегата Йълдъръм по всички теми намерихме доста добро сближаване", допълни още той.

За пример Бойко Борисов даде енергийните проекти. "Знаете, че след като се прекрои газовата карта с "Турски поток", транзитът през Украйна за Турция, който минава през България, най-вероятно ще спре. Тогава газопреносната система на България ще стане излишна. Ние не можем да допуснем това, коментира още Борисов.

По думите му, когато една коалиция е доминирана от ГЕРБ, проблеми с нашите съседи няма. Борисов каза още, че и България, и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство. "Оптимист съм, че колегите от ЕС леко по-леко ще нормализират отношението си", добави той.

"Икономиките, финансите, стокообортът между Турция и ЕС е огромен, за да си позволяваме да влизаме по-надълбоко в тези конфликти. Казвам го, защото Турция продължава да счита, че за нея по-доброто развитие е ЕС, а в същото време вече има много европейски държави, които категорично са заявили, че не биха подкрепили подобно действие. Именно тук разчитам на външните министри, на дипломатите, на разумния тон, защото интересите на Европа, Турция и Азия са много големи в тази посока", коментира още Бойко Борисов.

Според него отношенията ЕС - Турция се намират в най-ниската точка, в която са били.

"Не си поставяме такива амбициозни цели и не би могло да кажем България ще съдейства или ще окаже решаваща роля в процеса на присъединяване на Турция в ЕС", коментира още българският премиер.

"Ние си поставяме по-малка цел – с дипломация, с такт, с убеждение да се опитаме да възобновим отношенията, които бяха преди 2 години, когато турските лидери дойдоха в Брюксел и подписахме споразумението. Реално Турция пое огромния удар на бежанската вълна и ги задържа тук", каза Борисов.

По думите му тази бежанска вълна е щяла да помете Европа. "Най-доброто, което се направи тогава, е споразумението между ЕС и Турция. То трябва да продължи да работи. Никоя граница не е в състояние с няколко милиона бежанци да се справи. Затова им благодарих", поясни Бойко Борисов.

Той обаче уточни, че не иска да излизат заглавия, че България се ангажира, че Турция ще влезе в ЕС.

"Ние сме малки и не може това да го направим, но може да участваме в преговорите и да настояваме за добър тон между нашето семейство и нашия съсед. Трябва да си имаме доверие с Турция. Тук сме, за да защитим нашата граница, нашите инвестиции, нашите инфраструктурни проекти. Ако можем да допринесем с нещо – ще го направим. Всичко си зависи и от Турция", обобщи българският министър-председател.

Турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че страната му иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в ЕС.

"В съвместната ни дейност с България, в инфраструктурата и транспортната мрежа може да се сформират общи транзитни коридори", заяви Йълдъръм. "Добре знам вашия личен принос за желанието за асоцииране на Турция в ЕС", допълни турският премиер. По думите му българският премиер в европейското семейство много пъти е обяснявал и защитавал реалната позиция на Турция в Европа.

"ЕС в периода на нашия референдум не се представи добре на изпита, който всъщност положи. Същото може да се каже за опита за преврат в Турция. Не всички европейски страни реагираха адекватно. Европа трябва да преразгледа визията си за Турция и да вземе решение. Турция иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в Съюза. Имаме тази воля и желание. При последната среща на НАТО нашият президент показа и демонстрира тази воля и желание. Благодаря за изразената позиция и подкрепа на българското правителство", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
10
 
7
 
! Отговори
сам разбери преди 6 години
Османо-римска империя, българи и тюркиАвтор: Стоян ДинковДата на издаване:Април 2012ISBN:978-954-28-0915-9Страници:160Корична цена:10 лв.Представени са факти, малко дискутирани, напълно отхвърлени или изобщо неразглеждани от официалната историческа наука.
69
1
 
11
 
! Отговори
цигЪнизиран преди 6 години
Чудя се само , как Сидеров не е тръгнал да протестира срещу идването на турските Министри в България , аха значе тва всичко през годините е било професионално организиран Ромски-Цирк за това Сидеров трябва да бъде изгонен с камани от София до Ямбол от там от където е дошал и да не му стъпва кракъ в столицата повече
68
5
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Защо ли му е на Ердоган Местановата партия,след като си има Борисов?При това безплатно!
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 85: "КАКЪВ ЕС ЗА ТУРЦИЯ БЕ ?!"Не са коси толкова - виж дефиницията за дипломация !
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Газпром" ще идва при нас от турските земи.
65
1
 
10
 
! Отговори
жив или мъртъв преди 6 години
А ПсевдоПатриотите-Фашистите които денонощтно насаждат етническа злоба,омраза,расизъм в общестото и които тероризираха жестоко изселниците ни от Турция блокирайки на своя глава границата как ли приемат посещението на Винету при СУЛТАНА........ПсевдоПатриотите-Фашистите ВЪН ВЪН ВЪН от управлението на БЪЛГАРИЯ преди да запалят чергата на страната ни.....
64
1
 
3
 
! Отговори
До 68 преди 6 години
Въри пий хапа!
63
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кюрдите са приети в ЕС, но турците не са, защото гласуват за тоз откачалник и фашист. Като си изберат нормален лидер ще ги приемат, но туй няма да стане скоро щото Ердоган мачка опозицията. "Абе Пурко...преди Ердоган кой беше на власт... Нали беше опозицията, защо не вкараха те тогава Турция в ЕС ... А и отделно ти където си в ЕС на каква позиция си там! Ердоган си знае работата!
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представям си как Бойко като е казал, че правителствена делегация трябва да замине за Турция, партньорите му как веднага са си изкарали болнични
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пощенсния гълъб на анатолския сатрап отиде да си запише новото съобщение.
60
0
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
До Валери СимеоновИскаш да кажеш ,,сношаване ,, ?
59
9
 
15
 
! Отговори
Гордост преди 6 години
Турция и народа му се гордеят с великия СУЛТАН който милееее за държавата и за народа си,много силна икономика,високи заплати и пенсиии и т.н,,а България и народа му се гордеят с националните си предатели и мекетрета като Костов,madam YES,Винетуи компанията от крадливи и корумпирани КАЛИНКИИИИИИИ,разни Деформирани и кухи мозъци от Деформаторския блок.....истината е в великия СУЛТАН който е политик от световна величина и е с топкииии,Алууууу политик с топкии
58
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма алтернатива за отношенията си с Турция, защото едва ли ще понесе трето "освобождение" от Русия !
57
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце е велик държавник, турците ще ни молят на колене да им ходатайстваме. Друг е въпроса, че ние ги пазим от север и изток да не заговорят на македонски ако Путин реши да ги ошамари. Тъй че съвсем нормално е турците да ни се молят за всичко, дори за ЕС са зависими от нас хак да им е на турците....Така ни се молят, че на 6 месеца привикват бокича да му се молят на място.
56
4
 
7
 
! Отговори
да живее СУЛТАНА преди 6 години
ПсевдоПатриотите-Фашистите ВЪН ВЪН ВЪН от управлението на Европейска БЪЛГАРИЯ....и лидерите на фашистките партии-банди на съд и затвор за денонощтното надаждане на етническа злоба и омраза в Българското общество.......фашизма отдавна е в историята
55
1
 
11
 
! Отговори
Bayazit преди 6 години
6to ne vze Valerkata s teb be Boyko
54
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце е велик държавник, турците ще ни молят на колене да им ходатайстваме. Друг е въпроса, че ние ги пазим от север и изток да не заговорят на македонски ако Путин реши да ги ошамари. Тъй че съвсем нормално е турците да ни се молят за всичко, дори за ЕС са зависими от нас хак да им е на турците.
53
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А радефф защо не смее да отиде при Ердоган?
52
0
 
9
 
! Отговори
Резюме преди 6 години
Ес никога няма да приеме Турция ЕС е нечестен към Турция и Турция е нечестна съм ЕС Това са две империи в сблъсък И между тях ББВпрочем защо ББ ходи в Турция Да даде отчет пред скапаното НС поне да чуем както и да даде всички подробности какво е подписвал договарял !!!!
51
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надупена Тиква със смъкнати до коленете ***.Нищо ново. Особено когато става въпрос за посещение в любимата му Турция,откъдето му дърпат конците.