Борисов: Турция е най-големият ни съсед, дано се разберат с ЕС!

Според премиера бежанският натиск е нисък заради усилията на съседката ни
157

Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че в момента се радваме на нисък бежански натиск заради споразумението между Турция и ЕС и това, че съседката ни полага огромни усилия да задържа бежанците в зоните за сигурност.

Борисов, който е на еднодневно посещение в Турция, каза това по време на пресконференция след среща с турския си колега Бинали Йълдъръм в Анкара.

"Действително, болшинството от държавите в Европа минаха през избори, в Турция беше референдумът, у нас имаше избори. Много пъти се преминаха границите на добрия тон в изказванията, във всички посоки. Надяваме се, вече в по-спокойна обстановка, да се възвърне добрият тон, толерантността, защото нека си спомним за огромния натиск на бежанския поток, който беше върху нашите граници. Спомням си нощи, в които сме разговаряли с турската страна, за да направи необходимото и да ни помогне да опазим границата на България", посочи Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му това е важно, защото нашата граница е граница и на Европейския съюз.

"Разбира се, след Берлин и Париж, Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, Турция – нашият европейски съсед. Най-голям съсед. Ние трябва да положим усилия, особено през предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, с редица регионални и други мероприятия, действия, да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция. Нас пряко ни касае, защото това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България", подчерта премиерът.

"Аз съм убеден, че с всеобщи усилия може да нормализираме този процес. Разбира се, ще разговарям и с президента Ердоган сега, ще чуя какво мисли, но с колегата Йълдъръм по всички теми намерихме доста добро сближаване", допълни още той.

За пример Бойко Борисов даде енергийните проекти. "Знаете, че след като се прекрои газовата карта с "Турски поток", транзитът през Украйна за Турция, който минава през България, най-вероятно ще спре. Тогава газопреносната система на България ще стане излишна. Ние не можем да допуснем това, коментира още Борисов.

По думите му, когато една коалиция е доминирана от ГЕРБ, проблеми с нашите съседи няма. Борисов каза още, че и България, и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство. "Оптимист съм, че колегите от ЕС леко по-леко ще нормализират отношението си", добави той.

"Икономиките, финансите, стокообортът между Турция и ЕС е огромен, за да си позволяваме да влизаме по-надълбоко в тези конфликти. Казвам го, защото Турция продължава да счита, че за нея по-доброто развитие е ЕС, а в същото време вече има много европейски държави, които категорично са заявили, че не биха подкрепили подобно действие. Именно тук разчитам на външните министри, на дипломатите, на разумния тон, защото интересите на Европа, Турция и Азия са много големи в тази посока", коментира още Бойко Борисов.

Според него отношенията ЕС - Турция се намират в най-ниската точка, в която са били.

"Не си поставяме такива амбициозни цели и не би могло да кажем България ще съдейства или ще окаже решаваща роля в процеса на присъединяване на Турция в ЕС", коментира още българският премиер.

"Ние си поставяме по-малка цел – с дипломация, с такт, с убеждение да се опитаме да възобновим отношенията, които бяха преди 2 години, когато турските лидери дойдоха в Брюксел и подписахме споразумението. Реално Турция пое огромния удар на бежанската вълна и ги задържа тук", каза Борисов.

По думите му тази бежанска вълна е щяла да помете Европа. "Най-доброто, което се направи тогава, е споразумението между ЕС и Турция. То трябва да продължи да работи. Никоя граница не е в състояние с няколко милиона бежанци да се справи. Затова им благодарих", поясни Бойко Борисов.

Той обаче уточни, че не иска да излизат заглавия, че България се ангажира, че Турция ще влезе в ЕС.

"Ние сме малки и не може това да го направим, но може да участваме в преговорите и да настояваме за добър тон между нашето семейство и нашия съсед. Трябва да си имаме доверие с Турция. Тук сме, за да защитим нашата граница, нашите инвестиции, нашите инфраструктурни проекти. Ако можем да допринесем с нещо – ще го направим. Всичко си зависи и от Турция", обобщи българският министър-председател.

Турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че страната му иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в ЕС.

"В съвместната ни дейност с България, в инфраструктурата и транспортната мрежа може да се сформират общи транзитни коридори", заяви Йълдъръм. "Добре знам вашия личен принос за желанието за асоцииране на Турция в ЕС", допълни турският премиер. По думите му българският премиер в европейското семейство много пъти е обяснявал и защитавал реалната позиция на Турция в Европа.

"ЕС в периода на нашия референдум не се представи добре на изпита, който всъщност положи. Същото може да се каже за опита за преврат в Турция. Не всички европейски страни реагираха адекватно. Европа трябва да преразгледа визията си за Турция и да вземе решение. Турция иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в Съюза. Имаме тази воля и желание. При последната среща на НАТО нашият президент показа и демонстрира тази воля и желание. Благодаря за изразената позиция и подкрепа на българското правителство", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
6
 
! Отговори
Х. Поляна жк. Лагера преди 6 години
Едно време докато ти носеше тоалетна хартия на Тошо, Турция беше най-големия съюзник на Сащ и Европа относно балканското геополитическо дело.
109
9
 
10
 
! Отговори
осман преди 6 години
Българите могат да се гордеят с този лидер.за разлика от еврогейовете един мъжкар ни представлява в турция.истински комшия след бай тошо най народния човек.начинът по който жо посрещнаха бойко показва какво уважение изпитва турция към българия.жолям си бате бойко....
108
8
 
11
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Отоманската империя си отиде 1909. Али Мустафа създаде Турция. Турците не искат Отоманска империя. Само някои недоразбрали си въобръзяват разни работи дето няма да станат. Руските *** не могат да ни объркат.
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мили ми б ш ти ....
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
@С***Н КЕ ТИ КАЖЕ
105
10
 
12
 
! Отговори
???????????????????? преди 6 години
Какво говориш ти бе , ти въобще знаеш ли къде си в момента , границите на Османската Импория се простират ди сегашна Австрие тоест Османците са били по Европейци от теб сега , прочети малко чужда Литература какво ми четеш пренаписаните 100-пъти Комунистически дезинформационни материли
104
12
 
7
 
! Отговори
ха-ха преди 6 години
ОТ лакомията на руските рубладжии ни спряха Южен поток и сега се кланяме на Трция. Няма да се учудя, ако утре банкянската тиква започне да тръби как по-добре е територии от България да получат анексия я заради газта, я заради армията им. Въобще унищожиха всичкия имунитет на страната, убивайки и прогонвайки потенциала й в името на благоденствието на шепа олигарси. ***!
103
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските турци в България са чисти османски турци , аз поне знам за 5-то си Поколение тоест имената на пра пра дядо ми , няма такъв да познава 5 поколения назад
102
6
 
12
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 6 години
От всичко това става ясно че Винету Банкянски (Тиквата) е мнооого про*ст и вреден за бг ***, другия път пак гласувайте да ви управлява това недоразумение !!!
101
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен107 .....хеле пък с Турция ...Турски погок ,АЕЦАк Кою ,затри нефтопровода в полза на Турция ..... владичество и съжителство ....остава сега да спретне една,,Турска икономическа зона и Турската армия да ни ,,охранява 50-п 60 години .
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен112 То и баба умее да изтегли 20 -30 милиарда на чужд гръб .
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО ДА ПОПИТАМ/ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ/: Бойко Борисов ПОСЛУШЕН СИН ЛИ Е НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ?
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА ОНЯ СВЯТ ЩЕ БЪДЕ ВЪЗНАГРАДЕН. КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ СВЕТЛИНАТА, ТАМ ЩЕ СИ ПОЛУЧИ ТЪМНИНАТА.
97
4
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Дано камионите с вазелин да са пристигнали навреме.Дано Баце да не си е забравил наколенките ...
96
2
 
14
 
! Отговори
оох преди 6 години
аркадашлъ - наш велики апостоле, кога ще ти домилее за собствения род?Правителството толерантно към бежанци и нехайно към към род и родина. Упс- тези понятия ги забраниха....
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този толуп е отвратителен колкото п.ча въшка!
94
3
 
11
 
! Отговори
temane преди 6 години
защо е отишъл там, само им прави теманета и евала,няма нито една собствена мисъл, само повтаря ЕС и пак ЕС, това става като мантра за политиците ни, нищо не правят за страната си, но повтарят денонощно като папагали- ЕС и нато
93
5
 
15
 
! Отговори
турчина преди 6 години
От изказването на борисов става ясно че България изцяло е абдикирала и е отстъпила на ЕС на ни управлява и оправя както ЕС намери за добре! По добре да става турско!
92
0
 
13
 
! Отговори
ала бала преди 6 години
Голям ерудит!Фантастичен! Е ,това е велико прозрение.
91
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъвто и да е борисов, няма по-удачен човек от него в момента - умее го,а турция е първата държава, с която трябва да имаме винаги добри отношения.