Кръводаряването спасява животи, но и подмладява!

БЧК: Близо 600 души се нуждаят от кръв на ден
9
Кръводаряването спасява животи, но и подмладява!
Снимка: архив, БулФото

На всеки 2 секунди някой се нуждае от кръв в България. Около 450 милилитра кръв могат да спасят до 3 живота. Това каза Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК, във връзка със Световния ден на безвъзмездното кръводаряване и Световния ден на донора днес.

Тодоровска съобщи, че близо 600 души на ден се нуждаят от кръв, като 200 от тях са деца. Тя отбеляза, че се наблюдава ръст в броя на доброволните кръводарители в младежка възраст и уточни, че всеки желаещ да дари кръв, може да го направи постоянно в най-близкия специализиран пункт или лечебно заведение.

"Инициативите са постоянни и не спират. В Националния център по трансфузиология и хематология в София и другите градове може да се дари кръв. Няма специална акция в друго учреждение, защото днес е денят, в който искаме да кажем едно голямо благодаря на тези кръводарители", заяви тя в итервю за "Фокус".

По думите й много често не се знае, че кръводаряването не само не е вредно, а е полезно.

"Това е голям минус, защото от страх хората понякога не отиват да даряват кръв. Това отнема не повече от 30 минути, а кръвта се възстановява за 3-4 седмици изцяло. Костният мозък се стимулира и всички се подмладяват. Затова в Европа кръводаряването е естествено, хората даряват, защото знаят, че помагат на някой друг и в същото време правят добро и на себе си“, обясни Тодоровска.

По думите й българинът е готов да дари кръв, но трябва да знае за кого и по какви причини и все още не го прави без апел и конкретна акция.

Тази година мотото на кампанията е свързано с бедствията, поясни Тодоровска и допълни, че не трябва да чакаме да дойде бедствието, за да помагаме на нуждаещите се.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: БЧКНадежда Тодоровска
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените живеят по-дълго, защото работят по-малко.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм давал три пъти кръв и веднъж купих ромска кръв за 400лв банката. Мисля си че ако всеки гражданин на държавата ни даде поне по веднъж кръв в живота си - дефицит няма да има,
7
0
 
3
 
! Отговори
Регистъра преди 6 години
Страхотна идея е.Те ,явно от горе няма да се сетят, ами нека гражданите да ги организират. Крайно време е да поемем нещата в ръцете си
6
0
 
10
 
! Отговори
сд преди 6 години
Идеята за регистър с дарителите е добра, но няма кой да се сети от "умните" глави за да се предприемат стъпки за осъществяване на подобно нещо! Ако всеки дарител има право да получава кръвни банки при нужда за себе си или близки роднини-тогава със сигурност ще се увеличат желаещите да даряват кръв!! Но в сегашното положение е невъзможно Хематологиите да привличат дарители!!
5
0
 
8
 
! Отговори
zsf преди 6 години
Съгласен съм с "РусенецЪ"!При мен подобен случай-досега съм дарил 8 пъти кръв +2 пъти в казармата.Преди 5 години се наложи да осигуря 2 банки кръв за операция на баща ми по спешност.Пратиха ме при мургавеляците за кръв-защото само 5 дни преди това бях дарил за сестрата на мой приятел и не искаха аз да давам, но след като ми казаха колко пари искат-се отказах и се наложи да дам отново за баща ми.След това 2 седмици бях тотално скапан-трябва да има регистър на дарители и те да получават при нужда
4
0
 
14
 
! Отговори
РусенецЪ преди 6 години
Сега, да обясня стегнато моето отношение по темата. А /-/ съм. Бе крива група. Над 15 пъти съм давал кръв АБСОЛЮТНО БЕЗВЪЗМЕЗДНО! Дори в кръвния център в Русе ми имат телефона да ме будят при спешни случаи. С мое съгласие. Това обаче, приключи! Приключи в момента в който за баща ми бяха нужни две банки кръв. Пратиха ме при ц-и-г-а-н-и-т-е пред кръвния център да си купя. Без никакво значение дарител ли съм или не. Изритаха ме. Купих. Та, моята кръв вече струва 350 за банка. Толкова платих аз!
3
0
 
7
 
! Отговори
дарител преди 6 години
Хубаво би било да се обнови малко процедурата- например докато попълваш документите да ти измерят теглото и кръвното , а не да си изгубил цял час в тази работа и чакането и накрая да се окаже, че ти е много ниско кръвното ...
2
1
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Мда...акоми източат половината кръв...ще се събудя в ританки :-) Иначе - дарявал съм над 13 пъти 0+
1
3
 
9
 
! Отговори
факти преди 6 години
Защо жените живеят по-дълго? Знаете ли? Заради месечните неразположения. Там жената губи кръв, но тази загуба после обновява кръвта ,резултата е по -голяма продължителност на живота. Не случайно едно време, кръвопускането е било толкова популярно