СБА-то към ДАИ: Бели стаи, камери... И накрая убити и ранени!

Искат изпитите да се правят от частна фирма, за да няма корупция
13 юни 2017 18:45, Боряна Павлова
37
СБА-то към ДАИ: Бели стаи, камери... И накрая убити и ранени!
Снимка: архив Булфото

Трябва да се направи нов закон за движение по пътищата и да се извадят изпитите от ДАИ, но не да се дадат на друга държавна агенция, известна с корупция. Това се посочва в писмо от Съюза на българските автомобилисти до депутатите от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения по повод корупцията в ДАИ.

Държавите, които го направиха, отдавна забравиха за този проблем. Корупция в частна фирма няма, има само в държавните, се посочва в писмото.

Още по темата

"Не слушайте служителите, които дават мило и драго /та дори нашия живот и живота на децата ни/, само за да се запази сегашното положение. То не бяха камери, не бяха бели стаи... А дали работят? Сега ще се измисли нещо друго. Годините минават. "Остават на пътя" убитите и ранените. На чия съвест ще тежат те", питат от СБА.

Автомобилистите са категорични - няма значение кой е начело на агенцията, защото ако той не е замесен, то има редица други, които са.

Трябва в ДАИ да останат само контролни функции и всяка друга дейност да отиде във фирми, които да изпитват, да дават лицензи за обемни дейности, а държавата чрез министерството на транспорта, МВР, МОН да контролира, посочват от СБА.

От осъществяващите тези дейности трябва да се иска да не извършват учебна, превозваческа и друга работа, за да няма конфликт на интереси. От СБА припомнят, че предложенията им за промяна в администрацията са отпреди 15 години. "Промяна, която по-белите страни отдавна са направили."

Трябва да спрем да говорим за подобряване на качеството на учебния процес, докато не се направи така, че в изпита да няма пробойни. Каква е ползата от увеличаване на часовете, когато инструкторът обещава, че ще ти уреди изпита. В САЩ и във Великобритания подобна практика няма, посочват от СБА.

От съюза настояват още за нов Закон за движение по пътищата. В него трябват много промени, с мисъл повече за пострадалите, отколкото за правата на нарушителите. Трябва задължително сваляне на номера на колата до изясняване на случая, трябва осигуряване на събирането на глобите. Трябва много повече контрол на пътя, за да работи тази система. Трябват поне 25 млн. лева на полицията, за да заработи централно системата им, се посочва още в отвореното писмо на СБА.

Вчера министърът на транспорта Ивайло Московски предложи държавата да купи или да вземе на лизинг автомобили, с които да се провеждат изпитите. Така според министерството няма да се позволяват манипулации на технически средства. Друга мярка предвижда да се извадят представителите на автошколи от комисиите.

До новите мерки се стигна след арестите в ДАИ от миналата седмица, когато стана ясно, че държавни служители са били част от схема за продаване на книжки. Тогава бяха задържани 12 служители на ДАИ.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
факти преди 1 година
Когато служех в казармата забелязах,че повечето ни войници са значително по умни от офицерите и старшините ни!Сега като слушам как МВР се опитва да намали катастрофите по пътищата и пострадалите от тях стигам до извода,че войниците ни са били по умни и от служителите на МВР.Да знаете,че МВР нищо няма да направи за това!В действията им никаква мисъл не проличава!А когато няма мисъл действията са както е казал народът като на муха без глава!Нещата са отчайващи.
32
0
 
2
 
! Отговори
Некъф луд преди 1 година
Катастрофите по пътищата стават заради това, че се карат само по 40 учебни часа по кормуване и като се качат на колата не знаят ляво дясно къде е. Не започнат ли да карат поне по 500 учебни часа зад волана няма как да спрат убийствата по пътищата.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата държава е корумпирана, а това от своя страна води до чувство за безнаказаност и анархия. Намалете драстично корупцията на 10%(само по-високите етажи и за много пари), прилагайте законите еднакво и своевременно с помощта на гражданите, и да видим няма ли да има самоконтрол и спазване на законите, чрез налагане на контрол
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обажда се на 112 възмутен , ,,бдителен" гражданин ,,тоя с номер, марка модел кара безумно едва не ме отнесе отзад , задмина ме от дясно лети с несъобразена скорост" Кат би следвало да реагира дори без ПТП, спира на база сигнала , първия път предупреждава следващ сигнал , без ПТП - жестока санкция като за убииство Самоконтрол от самите шофьори както е в ЕВРОПА , само това работи Необходими законодателни промени ама не камери и глоби , това няма да промени манталитета селски
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Категорично не изпитите в частна фирма, това просто ще увеличи корупцията, Промени в закона и вдигане правомощията на КАТ , караш опасно, висока скорост в квартала в града . Пример: Спирате без ПТП Карахте опасно сваля ти номерата, висока глоба и тежък труд за 6м присъда(Гледане на филми с пострадали и трогателни послеслови) бърза процедура на база полицейска дума , все едно че е убил човек само заради комплексираното си селско опасно шофиране. т.е превенция ама не с глоби и камери не ефектив
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой са работещите пунктове за ГТП, там където се минава без контрол, а с тридесет минутно пъшкане в канала? На даяджии,ченгесараджии и дупетати. С кой са обвързани обучаващите, с горните михлюзи на държавна ясла. Видите ли пункт на който няма коли и едва свързват двата края,означава че там работят съвестно и качествено,и връщат коли. Всички други думкат печати и се отчитат подобаващо. Което отново означава че тази банда на държавна хранилка трябва да се разтури.
27
2
 
12
 
! Отговори
САШКО + преди 1 година
Смехурковци.
В частни фирми нямало корупция.
Боже.
Всичко минало в частни ръце е батак.
Енергото, ВИК, Годишните Технически Прегледи, Курсовете за книжки и т.н.

Разликата е, че парите се връщат в държавата, а при частника, само той обира парите.
26
0
 
11
 
! Отговори
A-А преди 1 година
В Австрия например,можеш да вземеш книжка при домашни условия със семейния автомобил,да те обучава някой от родителите и после с него се явяваш със същия автомобил на изпит .
25
1
 
12
 
! Отговори
Бесен Бг Гражданин преди 1 година
До 22
Ти си голям късметлия! Похвално е това, че караш внимателно, поздравления! Но. Това, че нямаш премеждия и фатални близки срещи означава, не че ти си толкова внимателен, а че имаш дяволски късмет! Не си срещал дрогирани, пияни тираджии, *** *** с разпадащи се коли, гъзета каращи коли за по 200 бона с над 300км/ч!
Господ те пази, а и сигурно караш рядко. Нищо, запали си една свещичка за благодарност.
Колеги, замислям се сериозно да си сложа в колата 44-ти калибър и да стрелям! Ужас!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ситуацията гледам следното ни инструктори са виновни ни изпитващи през времето на курса е слушал какво става след това обаче не сее възползвал защо ли пита се в случая какво е виновен един инструктор няма вина родителя нее проявил контрол
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедността и разрухата във всички сфери доведе до пълен разпад на държавата. Корупция е имало винаги но откакто Бандюгата от СИК яхна България, тази корупция ни прояде като проказа. Нима не знаете, че за да имаш бизнес трябва да му плащаш? Ако не плащаш, няма бизнес, няма печалба. И от печалбата трябва да се заделя. Какво правеше Цецо Цървула като министър, задържаше хора по арестите които не искаха да му плащат? И така ги принуждаваше или вземаше бизнеса. Нима не е корупция това? Корупция в!!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разделете си откраднатото, заделете 90% за Бойко и всички ще са доволни.
21
0
 
8
 
! Отговори
emigrant преди 1 година
В абсурдистан няма никакъв контрол и адекватни санкции за каквото и да било!
връзкарство, наши, ваши, корупция, мърлящина и чалга!
I.d.I.o.t.I. !!!
20
1
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Часовете са 31, но не астрономически, а е 20км шофиране. Практиката в повечето школи(говоря предимно за провинцията) е да се кара предимно извънградско, защото по-малко гориво изразходват и бързо ги правиш тия 31 часа. Идеш и караш 2-3 пъти в града и те пращат на изпит. Ако се кара само градско тия 31 часа(20км.), нещата ще са по-различни и новите шофьори, ще са по-добре обучени.
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карам кола за 40 бона и се движа съобразено с ограниченията. Всичките ми приятелчета разправят, че карам като пенсионер, обаче знаете ли какво? Всичките ми приятелчета имат по няколко съсипани коли от катастрофи, а аз нямам нито 1 за 20 години. Просто хората обичат да карат като състезатели, и мъже и жени. Но този проблем не е само в България.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С милиционери КАТ не се прави. ДАЙ са същите ненаяли се папуняци. Решението е само едно. От едномилионната паплач на държавна хранилка, навряна по роднински, в одаи и катакомби, трябва да остане около десет процента,всичко друго е скрап. Кияци на заплата,при това крадящи и вредящи. В частна фирма, освен ако собственика не е нещо като оня красивият, млад умен и преуспял уреден глигяn, пропука ли се сигурността, до седмица си аут. А то сега какво е, който го хванат в далавера, веднага се повишава.
17
1
 
19
 
! Отговори
абе има ,ама няма преди 1 година
1.Всички участници в тежки ПТП задължително на
листовки и кормуване.Такса 1000 кинта.
2.Спира те КАТ и те кара да прочетеш 1 ред от закона за движение.
Ауу..не можеш да четеш и трудно говориш езика.
Я да видим кой ти подписа протокола на листовки.
Следва уволнение и заличаване на пенсионните му права.
Да го питам аз за 100кинта ще продава ли изпити и книжки.
Бизнеса с книжки явно е сериозен и няма да секне.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато в ДЪРЖАВАТА станат МНОГО ОБРАЗЦОВИ СЛУЖИТЕЛИ КОРУПЦИЯТА ЩЕ ПАДНЕ И ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ ЧЕ ЧАСНИКА НЯМА РАБОТА В МИНИСТЕРСТВОТО.
% НА УБИИСТВАТА ПО ПЪТИЩАТА ЩЕ СПАДНЕ.ЩЕ СЕ ИКОНОМИСАТ МИЛИОНИ ОТ БЮДЖЕТА.
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината нма да ви хареса.
А тя е, че мрсният български наро е пркажен.

Знам, знам...
не съм българин, турчин съм... извънземен съм... сросоид съм...
14
0
 
8
 
! Отговори
министерски мераци преди 1 година
МИНИСТЪРЪТ ВАДИ МЕРАЦИ ДА КУПУВА АВТОМОБИЛИ, ТОВА СА ПОНЕ 300-400 .... СЕРИОЗНА РАБОТА Е ЗАМИСЛИЛ... ТАКА СЕ КОНТРОЛИРАТ ЕДНИ ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА