Ванчо и Деси – Един vs. друг на протеста, заедно на прайда!

Полицаят от култовата снимка признал, че е гей, разказва негов познат
13 юни 2017 16:00,
168
Ванчо и Деси – Един vs. друг на протеста, заедно на прайда!
Снимка: Война и мир

Помните ли онази снимка от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски? Полицай срещу протестърка. Тя плаче, той - застинал срещу нея, на фона на хвърчащи палки и щитове.

Тази снимка, която обиколи първите страници у нас и в чужбина и стана повод за въпроси дали двамата от нея са гаджета, брат и сестра и т.н, днес се повтаря.

Но не на протеста, а… на прайда. Ванчо вече не е полицай и публично е обявил, че е хомосексуалист, а Деси не плаче. Двамата вече са приятели.

Историята разказва техен общ познат, Георги Драганов, в сайта voinaimir.info.

Той също е част от ранобудните студенти, които на 12 ноември 2013 година са пред парламента и се опитват да блокират вътре депутатите от тогавашния парламент. След няколко опита да преградят пътя им и силово изтласкване от страна на полицията, Георги си спомня, че е видял 15-годишната тогава Деси.

"Деси я бях виждал многократно покрай какви ли не протести, познавах и баща й. Сред целия хаос на протеста, сред всички понесени удари, пред очертаващия се неуспех на протеста и нагло изсулващите се депутати, тя се разплака. Разплака се от безсилие, от болка, от гняв. Наблюдавах я и напълно я разбирах, защото самият аз изпитвах същите чувства. И точно тогава видях сред кордона полицаи един приятел – Ванчо, по паспорт Иван", пише авторът.

След това разказва, че се запознават с Ванчо през 2010 във Facebook, чрез студент на мъжа на негова учителка от гимназията.

"Запознахме се, пихме бира, ходихме на пънк и джаз концерти, говорихме си за култура, изкуство, философия, яко спорихме по какви ли не теми. Човек образован, грамотен, начетен. Един път го питам: "Какво работиш ти бре?" На петата бира той ми казва: "Ми полицай съм". Сметнах това за много смешна шега – та аз умен полицай с такъв вкус за музика не съм виждал", спомня си Георги Драганов.

По-късно го засича на един от първите студентските протести през 2012 година. В униформа, с каска… Георги разказва и че Ванчо подкрепял протестите, но изпълнявал полицейския си дълг. Затова обаче често бил критикуван от приятелите си.

"Никога не е бил женствен, макар години по-късно да призна, че е хомосексуален", спомня си още Георги и продължава: "Та, от всички онези полицаи, които само секунди по-рано ни биеха най-невъзмутимо, Деси, по някаква космическа случайност, попадна на Ванчо. Деси просто го хвана и започна да излива мъката си. И Иван, при цялото това крещене, грубости и насилие й каза простичко: "Моето момиче, всичко ще се оправи!". Именно този момент бе и заснет на снимката, която обиколи света и дори бе част от филма "The Giver" (Пазителят) с Мерил Стрийп".

Скоро след това полицаят Иван напуснал и МВР, и България. Изкарал няколко години в Кипър, а след като се върнал и започнал друга работа тук.

"Две години след онзи декември той и Деси се запознаха съвсем официално, станаха вече приятели и оттогава се виждат редовно.

Така стана и на Гей Прайда, който се проведе на 10 юни. Бях там, когато се срещнаха и позираха за тази снимка. На нея вече и двамата не са сериозни или тъжни, а са щастливи и усмихнати.

И Иван й каза: "Видя ли, казах ти, че всичко ще бъде наред!", завършва Георги тази невероятна история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
25
 
! Отговори
кон Спиратор преди 6 години
тия двамцата случайно ли ги навират в медийното пространство от известно време? новия глас на народа или некой друг от постулатите на гьобелс?
6
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега същите тези "умните и красивите", които преди няколко години питаха"кой?" сега търкат билетчета и пълнят джоба на пеефски
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, че те всички фуражки са в бързата лента. Нищо изненадващо!
4
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са сладки :*
3
5
 
43
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ох шъ съ разплача от умиление.. *** не можаха ли да измислят нещо по-достоверно!? А и от стенограмата стана ясно, че Орешарски е невинен. Тъй че си имаше един режисиран държавен преврат.
2
6
 
29
 
! Отговори
криста преди 6 години
И какво се очаква ва направим ние ?
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1312!