Всичко, което мърда... Само украинци "мърдат" в хотелите по морето ни

До момента 992 чужденци са получили разрешения за работа
113
Всичко, което мърда... Само украинци "мърдат" в хотелите по морето ни
Архив: Булфото

Родните хотелиери пропищяха от липсата на персонал, но се оказа се, че само украинците са най-заинтересовани да работят у нас през летния туристически сезон.

Само преди седмица вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че правителството облекчава режима за наемането на работници от трети страни за летния сезон, защото нямало хора за работа.

По думите му за сезона в туризма били необходими над 25 хил. души. За тях ще се издава временна регистрация до 90 дни.

Още по темата

Тогава тойй коментира, че тези чуждестранни работници няма кого да изместят у нас, а девизът за настоящия туристически сезон бил: "Назначавайте всичко, което мърда".

В същото време пък най-търсените чужди кадри са инженерите и техниците.

От началото на година до момента 992 чужденци от трети страни са получили разрешения за сезонна работа до 90 дни по подадени декларации от 137 работодатели.

От тях 871 идват от Украйна, едва 49 от Молдова и само двама са от Македония. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър Бисер Петков на въпрос на депутат от БСП.

Освен разрешения за временна заетост, Агенцията по заетостта е издала през година отделно още 228. Те са за достъп до трудовия пазар на граждани от трети страни. Чужденците идват от 36 държави.

Най-много от тях са сърби - 46. Те работят у нас като инженерно-технически персонал, спортисти и консултанти.

На следващо място се нареждат украинците, които са 37. Голяма част от тях също са инженерно-технически персонал, спортисти и артисти.

30 са чуждите работници от Русия. Те пък са само инженерно-технически персонал и спортисти.

От Тунис са дошли 13 души – също инженери и техници.

11 са македонците – и те инженери, средно-технически персонал и консултанти.

Висококвалифицираните специалисти са 67 от 11 страни – Украйна, Русия и Китай като 55 от тях са наети във фирми, работещи в сферата на информационните и комуникационните технологии.

За същия период на миналата година достъп до трудовия пазар у нас са получили 226 чужденци от 39 страни.

Най-много са дошлите от САЩ – 40. Основно те работят като преподаватели в университети и училища.

На следващо място са сърбите – 33, те са инженери, техници.

От Турция на работа у нас са дошли – 23-ма техници.

Руснаците са 16 и са инженери, канадците са 15 - само преподаватели.

От Тунис и Украйна получилите разрешение за работа у нас също са инженери и техници.

Бисер Петков уточнява, че няма разбивка по сектори кой каква заплата получава.

Средната заплата, която получават чужденците на нашия трудов пазар, е съобразена със средната на страната. Съгласно данните на НСИ за първите три месеца на година те са получавали не по-малко от 1006 лв., което е средната за първите три месеца на година, обяснява министърът.

Тези специалисти, които са наети у нас във високотехнологичните компании, взимат поне 1,5 пъти повече от средното за страната, т.е. над 1509 лева.

Заплатата на IT специалист е поне два пъти над средната заплата или най-малко 2012 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Каква "държава". Простотиите на татарина Винкел Балевски с "мърдането" станаха тема на статии;))) Жалки хора, жалка държава.
72
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът не е научен да взима добра заплата. По времето на комунизЪма пенсиите започваха от 35 лв., а за добра заплата се считаше 150 лв. Това си беше мизерия, но хората така са свикнали. След като 73 г. си живял в мизерия, свикваш.
71
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валерката си изтърка обувките да тича да ги урежда гешефтарите със законов чадър да вкарват тук нещастници... А е просто - вкарваш закон с 1 изречение : Мин. заплата на инженерите - 1500лв. Проблемът с кадрите приключва! Кво се праите на ощипани бе? Няма да ви се размине тоя закон! Ако ще и от Марс да вкарате инженери! Те и китайци уж вкарваха - от ден до пладне! С 50 -60 укри няма да си решите проблема, аи ние ще скочим!
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един колега замина за Германия. Тук в София взимаше за тежка работа в склад на 3 смени 320 евро заплата. Сега в Германия е шофьор, занимава се с доставки по домовете и взима 2500 евро заплата. Живее си в отделна квартира. Няма да се връща.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако всички са плочкаджии, няма кой да им дава по 3-4 хиляди лева.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отделно почти всеки в София е взел някакви заеми, които трябва да връща. И това говорим, ако не си женен и нямаш деца.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами в София със 700 лв. ето примерна разпечатка. Ток средно на месец - 100 лв. Вода средно на месец 30 лв. Интернет+gsm - 30 лв. За чистачка в блока 7 лв. на месец. За плащане на данъци за имот средно 50 лв. на месец. Карта за цялата градска мержа 50 лв. на месец.До тук - 100+30+30+7+50+50=267, приблизително 300. И примерно ти остават 400 лв. за харчене. Но това е много относително, защото трябва да си купуваш дрехи, обувки, препарати и т.н., лекарства. А зимата сметките са много високи.
66
6
 
8
 
! Отговори
до 74 преди 6 години
Глупости!Освен ако не си работел като сервитьор в САЩ, трябва да ходиш поне на 4-5 бригади, за да спестиш пари за някой едностаен в Люлин!Да не говорим, че за да спестиш такива пари, трябва да ядеш само бургери в САЩ!Един добър плочкаджия в България си докарва поне по 3-4 хиляди лева на месец!Това, че нямате никакви знания и умения не значи, че в България не могат да се изкарват пари!Ако бачкаш в Кауфланд - направи си сам сметка какви пари си дал за образование и сполучливо ли е било това!
65
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това им е тайната мечта - пак телени мрежи, пак граничари с кучета и всичко да е тука, в "рая на социализма" и хората да бъхтат като гламави по заводите за едно потупване по рамото и "Герой на труда". Ама нямааааа, няма...
64
0
 
3
 
! Отговори
до 68 преди 6 години
Умрели са от глад зимата или от старост.
63
1
 
23
 
! Отговори
до Владислав преди 6 години
Интересно как се живее в София със 700 лева...Не плащаш наем - хубаво, а ток, парно и вода не плащаш ли?Излизаш ли поне два пъти в седмицата на заведение?Ако за това ти стигат 700 лева, значи трябва да напишеш някакъв научен труд по икономика!Това, че вземаш 700 лева и живееш при вашите, а те плащат всички сметки, а на теб парите ти стигат за бира, не значи, че 700 лева в София са добра заплата!
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червеният "бизнес" иска да се върне комунизма и хората да не могат да бягат на Запад.
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човекът ти го е написал - с няколко бригади в САЩ си купуваш апартамент. Та, някой германски дюнерджия като нищо може да купи твоя :)
60
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бизнеса" няма нужда от персонал. Не се държи така работодател, който има нужда от персонал. Ако имаш нужда и не ти достига персонал вдигаш заплатите, подобряваш отношението си, условията на работа, правиш си PR на фирмата с донро отношение и заплащане и условия. А тук "бизнеса" има нужди от роби. Да работят за без пари, да нямат изискявания, да са доволни от всичко, да понасят унижения, да нямат достойнство. Даже робите са били по-добре, защото собственикът им ги е пазил, все пак пари струват.
59
7
 
7
 
! Отговори
до даааа преди 6 години
То пък като миеш чинии в Англия или правиш дюнери в Германия, парите ти стигат за нещо повече от това да живееш на квартира с още 5 човека и да ядеш само джънк фууд!
58
1
 
15
 
! Отговори
даааа преди 6 години
Така се грижи държавата за младите хора! Гони ги в чужбина....
57
0
 
33
 
! Отговори
хахахаха преди 6 години
ГОДИНИ И ГОДИНИ НАРЕД, МЛАДИТЕ БЪЛГАРСКИ МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА, ТЪРСЕХА РАБОТА ПО МОРЕТО! ГОДИНИ И ГОДИНИ С ТЯХ СЕ ГАВРИХА РАБОТОДАТЕЛИТЕ - ВСИЧКИТЕ ДО ЕДИН МУТРИ И ПРЕСТЪПНИЦИ!!! Обиждахте ни, унижавахте ни, държахте се високомерно и нахално! И НЕ НИ ПЛАЩАХТЕ, НЕГОДНИЦИ - НЕ НИ ПЛАЩАХТЕ!!! Сега защо ревете бе, простаци?
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да фалират мутро-бизнесмените, дреме ми за тях.
55
3
 
6
 
! Отговори
от 63 преди 6 години
Добрите бармани в соца взимаха по 10-20 долара на вечер.И долара бе три до пет пъти повече от днешния,с две думи един ден и изкарваха това дето днес му викат "заплата".И тогава си имаше "роби по-полетата" ,всичко в този живот е въпрос на предлагане и пазарлък.
54
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
девизът за настоящия туристически сезон бил: "Назначавайте всичко, което мърда".т.н. бизнесмени тип ала Рагин май си го намърдаха :)Няма ли да назначават "шведи" - "аве бате да ти носа ли куфера нагоре?"