Всичко, което мърда... Само украинци "мърдат" в хотелите по морето ни

До момента 992 чужденци са получили разрешения за работа
113
Всичко, което мърда... Само украинци "мърдат" в хотелите по морето ни
Архив: Булфото

Родните хотелиери пропищяха от липсата на персонал, но се оказа се, че само украинците са най-заинтересовани да работят у нас през летния туристически сезон.

Само преди седмица вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че правителството облекчава режима за наемането на работници от трети страни за летния сезон, защото нямало хора за работа.

По думите му за сезона в туризма били необходими над 25 хил. души. За тях ще се издава временна регистрация до 90 дни.

Още по темата

Тогава тойй коментира, че тези чуждестранни работници няма кого да изместят у нас, а девизът за настоящия туристически сезон бил: "Назначавайте всичко, което мърда".

В същото време пък най-търсените чужди кадри са инженерите и техниците.

От началото на година до момента 992 чужденци от трети страни са получили разрешения за сезонна работа до 90 дни по подадени декларации от 137 работодатели.

От тях 871 идват от Украйна, едва 49 от Молдова и само двама са от Македония. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър Бисер Петков на въпрос на депутат от БСП.

Освен разрешения за временна заетост, Агенцията по заетостта е издала през година отделно още 228. Те са за достъп до трудовия пазар на граждани от трети страни. Чужденците идват от 36 държави.

Най-много от тях са сърби - 46. Те работят у нас като инженерно-технически персонал, спортисти и консултанти.

На следващо място се нареждат украинците, които са 37. Голяма част от тях също са инженерно-технически персонал, спортисти и артисти.

30 са чуждите работници от Русия. Те пък са само инженерно-технически персонал и спортисти.

От Тунис са дошли 13 души – също инженери и техници.

11 са македонците – и те инженери, средно-технически персонал и консултанти.

Висококвалифицираните специалисти са 67 от 11 страни – Украйна, Русия и Китай като 55 от тях са наети във фирми, работещи в сферата на информационните и комуникационните технологии.

За същия период на миналата година достъп до трудовия пазар у нас са получили 226 чужденци от 39 страни.

Най-много са дошлите от САЩ – 40. Основно те работят като преподаватели в университети и училища.

На следващо място са сърбите – 33, те са инженери, техници.

От Турция на работа у нас са дошли – 23-ма техници.

Руснаците са 16 и са инженери, канадците са 15 - само преподаватели.

От Тунис и Украйна получилите разрешение за работа у нас също са инженери и техници.

Бисер Петков уточнява, че няма разбивка по сектори кой каква заплата получава.

Средната заплата, която получават чужденците на нашия трудов пазар, е съобразена със средната на страната. Съгласно данните на НСИ за първите три месеца на година те са получавали не по-малко от 1006 лв., което е средната за първите три месеца на година, обяснява министърът.

Тези специалисти, които са наети у нас във високотехнологичните компании, взимат поне 1,5 пъти повече от средното за страната, т.е. над 1509 лева.

Заплатата на IT специалист е поне два пъти над средната заплата или най-малко 2012 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
17
 
! Отговори
Мърдач преди 6 години
И в гащите ми нещо мърда, назначете го - но само при добро заплащане.
52
4
 
7
 
! Отговори
до 59 преди 6 години
Де да бяха!Днешните 400 лева са си точно 200$Днешните 200$ са 20$ от 1960 та!Сложи ги 20 лева.Една хубава бира беше 25ст ,в момента такава бира струва 2,50лв, сметни си сам.
51
2
 
27
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Оно в държавата вече нема лекари и даскали, а они ми реват за сервитьори.
50
0
 
7
 
! Отговори
до 54 преди 6 години
Има си диагноза за такива хора -"Мазохисти" в България е пълно с такива.Има и доста хора работещи за забавление,а не от нужда за това и пазара ни на труд е на такова ниво.И там е картел ,виж с горивата един държи една цена другите не им дреме ,не продават ,но и не свалят.
49
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в София положението не е добро. Касиерките в големите магазини взимат по 400-500 лв. Каква е тая заплата? Хората работят на минимална. Пенсионерите въобще не знам как живеят. В 2017 г. в България даже не се взимат и африкански заплати.По времето на комунизЪма коментирахме, че сме по заплати на ниво Африка. Сега Африка ни задмина. Комунистите продължават своят план. Заплатите продължават да са комунистически.
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България заплатите като цяло са ниски.Сега в парламентето уж щели да гласуват да се вдигнели пенсиите всяка година с 2,5 %. А иначе се обсъжда вдигане на цената на ток с 2 %, газ с 30 %, парно и топла вода с 10 %.В румъния всички заплати в бджетният сектор ще се вдигнат на два пъти общо с 2-2, ПЪТИ. И медицинска сестра, която е взимала досега 400 евро вече ще взима 800 евро. Първото вдигане на 1.01.2018 г. Т.е. след 6 месеца всички заплати в Румъния от бюджета се вдигат два пъти.
47
6
 
0
 
! Отговори
В. Магриотов преди 6 години
До АнонименТези патриотични лозунги са за миналия век ! За бизнеса няма националност !
46
1
 
9
 
! Отговори
до 47 преди 6 години
Един дол дренки сте и тези дето имат сезонни ангажименти с елементи на бизнес ,и другите дето развиват дейност с елементи на индустрия.Като бях хлапе номерата ви минаваха, в момента вече знам как се правят пари на световно ниво и просто сте ми жалки ,малки ,балкански позъорчета.Ще бачкат ,ама колко още ще бачкат ,едните да учат занаят ,а другите ,че ги сърбят ръцете да работят на стари години ,всички по средата не.
45
0
 
19
 
! Отговори
инж преди 6 години
тва им беше номерът, мамицата им, знаех го, да вкарат тук някви инженери, да ни натискат надолу, ама няма да им мине номерът - с тия няколко десетки позиции ще ми .... накривят..
44
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ми цъкате минуси - 20 години си избирате управници, които смятат за нормално да получавате заплати по 500-600 лева, а после като ви дадат същите заплати по морето, хленчите...Каква е разликата дали работите в Кауфланд Люлин за 700 лева или в някой хотел в Китен за 700 лева?Едно и също е, това са обидно малко пари, но явно в София тези пари ви стигат!
43
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам един въпрос към "българските" "работодатели" - българи ли сте?
42
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чужденец няма да работи за без пари. Тези сега ще плащат повече и ще са довлни, че работата им върви. Но на българи пари няма да дадат.
41
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едва ли турски техник ще работи под 2000 лв. (1000 евро), с платена от работодателя храна и нощувка. Така че давайте парите си на чужденците. Само внимавайте да не ги дадете на някой българин. На българите с чужд език дават 600 лв. Нали се сещате, че по делата им ще ги познаете. По делата на "българският" "бизнес" той мрази България и българите.
40
0
 
32
 
! Отговори
бг икономика преди 6 години
Уволниха българите и сега търсят чужденци.
39
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ги излъжат - хем на море , хем безплатно нощувка и храна ,хем кеш накрая на сезона , а после ще се окаже , че от работа морето не се вижда,спят в мазетата ,хранене с останките и най-лошото може и да не им платят нищо ! А по-хубавичките украинки.............ние тоя филм сме го гледали
38
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците идват, за да харчат пари и да си гледат кефа!Украинците, които си продадоха държавата за жълти стотинки, скоро ще работят в България за една коричка хляб, защото евродемокрацията ще им дойде в повече!
37
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цяла година бачкате за 600-700 лева, ама после заплатите по морето са ви ниски...А през останалото време?Тогава пак ли хотелиерите са виновни?
36
4
 
3
 
! Отговори
niki преди 6 години
Никой не ги ще руснаците, за туй не работят тук :)
35
0
 
29
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
От статията разбираме че трябват 25000 роби - а кандидатите са само 992 от които 85% са "масажистки" от Украйна - Явно провала е пълен с евтината ръка от чужбина -Алчният бизнес реве че всички са му виновни -Но номера няма как да мине - НИЕ КАТО ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА имаме право на европейският пазар на труда който е над 180 МИЛИОНА работника - След като бай *** в хотелският бранш Начело с Рагин и Набалтанов искат малолетни да им работят - е те са над 5000 деца - То Нещата са пълна ПАРОДИЯ!!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако застана на някои главен път, с една шайга домати ,ще изкарам два пъти повече от тези дето по цял ден сменят ос...ното от германски пенсионери.Защо да върша нещо и да се потя ,а да стоя и да не върша и пак да взимам повече?