За децата без място в забавачки – държавата дири бавачки

Това ще позволи на родителите да се върнат на работа
4
За децата без място в забавачки – държавата дири бавачки
Снимка: visualhunt.com

Социалното министерство ще се бори с недостига на места в детските ясли и градини в големите градове, като осигурява детегледачи за децата на родителите, които желаят да се върнат на работа.

Това ще стане чрез проект по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", който стартира наесен, съобщи ресорният заместник-министър Зорница Русинова, предаде "Дарик".

Кандидатите за детегледачи трябва да са безработни, а родителите ще доказват, че детето им не посещава ясла или детска градина. Идеята на социалното министерство е да осигури възможност на майките да се върнат на работа, а в същото време безработни лица да се грижат за децата им, но само ако не са записани в ясла или детска градина, обясни Зорница Русинова.

"В повечето случаи това са хора, които са в предпенсионна възраст или са близки до семейството - баби или роднини. Трябва да са безработни. В момента работим по самия механизъм и се надяваме от есента да стартира програмата", допълни заместник-министърът.

Все още се уточнява броят на детегледачите, които ще бъдат наети по проекта, но повечето от тях ще бъдат насочени към градовете с недостатъчно места в детските заведения.

Заплащането ще бъде почасово и в размер на ставката на минималната работна заплата. Децата могат да бъдат на възраст до 5 години. Стойността на проекта е 20 милиона лева. 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2
Сигурно тези в предпенсионна възраст имат много повече опит от теб и са отгледали много повече деца от теб.Не подценявайте хората с повече натрупан жизнен опит.Онова което ти нямаш е способноста ти да се справяш с житейските проблеми и ситуации.Повярвай в хората в тази възраст,те доста са изживели,да не забравяме все пак ,че това са точно вашите майки и бащи.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как пък ще си оставя детето да го гледат хора без опит в предпенсионна възраст. Нищо лично, но не, мерси.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак се търси начин онези шестнадесет годишни банушкери да получават соцял.