Преизчисляване на пенсиите? Да, ама друг път!

Депутати в спор за миналото и спазването на предизборни обещания
15 юни 2017 12:00,
49
Преизчисляване на пенсиите? Да, ама друг път!
Снимка: архив, БулФото

След дебати за проценти и цифри, за незавидното положение на пенсионерите и спомени за миналото, предложението на БСП за преизчисляване на "старите" пенсии не бе прието в пленарната зала.

Със 108 гласа "въздържал се" и 7 "против" на ГЕРБ и Патриотите и 98 гласа "за" проектозаконът на левицата бе отхвърлен. Той намери подкрепа само сред депутатите от "Воля" и ДПС.

Още по темата

Сред основните мотиви на БСП беше несправедливостта в размерите на пенсиите за хората, които са работили на една и съща позиция, но са се пенсионирали по различно време. Така една учителка със стара пенсия взема 250 лева, а нейна съседка, пенсионирана преди година и половина, започва от 400 лева, даде пример Милко Недялков от левицата.

От ДПС заявиха, че винаги са били "за" предложенията за търсене на възможности за увеличаване на пенсионните доходи. Хасан Адемов обаче посочи, че трябва да се промени самата формула, по която се изчисляват пенсиите.

По време на дебата БСП обвини и "Обединените патриоти" в отстъпление от предизборните си обещания и напомни, че самите те в миналия парламент са направили подобно предложение, което обаче не е било прието.

"Обединени патриоти" и ГЕРБ нямат никакво намерение да изпълнят ангажиментите си за преизчисляване на пенсиите“, обвини Надя Клисурска-Жекова от столетницата.

Тя настоя, че със записаното в коалиционното споразумение да се търсят средства от неправомерно отпуснатите инвалидни пенсии, управляващите противопоставят пенсионерите за осигурителен стаж и възраст с тези с пенсии за инвалидност. "Така ще дадем на добрите, когато накажем лошите", коментира червената депутатка.

В отговор шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов извади статистика, че многократно са се увеличили пенсионерите по инвалидност през последните десетилетия.

"През 90-те години 145 хил. са получавали инвалидни пенсии, сега са 980 хил. Да търсим тези пробойни и това, което всички правителства са допуснали досега", каза той и настоя, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще изпълнят програмата си.

"Когато сте в опозиция, сте дашни и може да решите всичко. Защо не решихте проблемите, като бяхте на власт? Да не би отсега да са 160 лева пенсиите. Вие винаги вдигате пенсиите накрая на мандата си, когато друг трябва да търси парите. А ние предлагаме вдигане още на втория месец с 25%", репликира и Юлиан Ангелов от "Обединените патриоти" по повод упреците на БСП.

В спомени за миналото се върна пък Владимир Тошев от ГЕРБ и попита:

"Кога е национализиран пенсионният фонд? Какво можеха да си купят гражданите по времето на Луканов, Жан Виденов? Станишев увеличи пенсиите седмица преди да сдаде властта и после трябваше да ги плаща Бойко Борисов", заяви той.

"Пенсиите не ги е платил Борисов, а всички български граждани", каза пък на свой ред соцдепутатът Георги Свиленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
24
 
! Отговори
ИВАНОВА преди 6 години
Стига сте коментирали тези инвалидни пенсии!Кой допусна да са толкова много, пенсионерите ли! И аз съм пострадала от тези пенсии за ранно пенсиониране по принуда!
13
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До есента ще падне правителството.ПФ ще гледат НС през телевизора
12
4
 
55
 
! Отговори
до Активист на БКП преди 6 години
Подкрепям. И колкото и да ме е срам от това аз бях един от тези които крещяха това. Бях един от милионите заблудени които вярваха в ЕС вярваха, че ще се случи нещо по-добро, вярваха в промяната...За съжаление всичко се оказа химера
11
1
 
47
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
Кой продължава да гласува за тия /всичките в парламента/, при положение, че са се дънили нееднократно?И най-вече ЗАЩО?Дори куче, ще спре да ти вярва след като го излъжеш 3-4 пъти.
10
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не се забравя че тези в парламента ги избира българския избирател! А българския избирател на последните избори доказа категорично че за своето дередже разчита на БСП,ДПС и ГЕРБ, а това са партиите които го управляват вече 10 години от влизането ни в ЕС!През това време България се затвърди като най бедната корумпираната и болна нация, извършени бяха кражби от народа чрез ВЕИ,КТБ , Белене за около 10 млд лева олигархията,картелите и мафията процъфтяват виновни и наказани няма и няма да има! Н
9
1
 
49
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
На всички ни е ясно, че "Патриотите" се правеха на такива само докато се докопат до кокала. Сега май хванаха амнезия. Властта се услажда изглежда дори с цената да си ***
8
1
 
55
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
"Станишев увеличи пенсиите седмица преди да сдаде властта и после трябваше да ги плаща Бойко Борисов"От джоба си ли ги плати? Или от този на всички данъкоплатци. Стига вече Бойко е плащал, давал, строил и прочие. Дава този който плаща - т.е всички ние. Бойко не ми изглежда да е свикнал да плаща за каквото и да е било...
7
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ние ще гласуваме отново за вас,ама друг път.
6
6
 
54
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Сега ревете ,а ? А през 1989г бехте полудели по СДС !!! Помнители ? ,,Кой не скача е червен,, !!! Сега наскачахте ли се ?
5
4
 
59
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Шайката ГЕРБ унищожава Българите !!!
4
4
 
56
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
долни ***,крадци нагли,НИЩО НЕ ОЧАКВАМЕ ОТ ВАС,ОСВЕН ДА ЛЪЖИТЕ И ДА КРАДЕТЕ.
3
10
 
29
 
! Отговори
Бай Пенсионеров преди 6 години
Преизчисляване=намаляне! Ай на бас.
2
4
 
65
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
В нашия край, старите хора точно с това ги излъгаха, да гласуват за Герб, обещаха вдигане на пенсиите.Е, честито! Пак да си го изберете Банкянския убавец!Но, няма какво да се ядосвам, на такъв народ, -такива управници трябва. Бой, стригане и сурови дърва, докато им дойде акъла, за кого да не гласуват.
1
1
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриотите излъгаха нагло избирателите си. Повечето хора гласуваха за тях точно заради обещанието им за 300 лв минимслна пенсия и увеличението на заплатите.