Разлики в храните ли? БАБХ "съществени" разлики не откри!

Предстоят обаче лабораторните тестове на храните
15 юни 2017 11:00,
74
Разлики в храните ли? БАБХ "съществени" разлики не откри!
Снимка: архив Reuters

Няма съществени отклонения при качеството на храните, продавани у нас и в Западна Европа, съобщи д-р Камен Николов от БАБХ. Изследванията трябва да дадат отговор дали ядем второ качество храни, сравнено с други страни от ЕС.

"По отношение на етикетите на продуктите няма съществени различия", коментира Николов, но допълни, че трябва да се изчакат всички анализи, за да се обобщят резултатите.

Още по темата

Моментните резултати показвали минимални разминавания в състава на безалкохолна напитка и на продукт от месо.

На етикета на безалкохолното, което е купено в България, пише, че е подсладено с фруктозо-глюкозен сироп, а за напитката от чужбина е използвана захар.

При един от месните продукти е установено, че в българското изделие е използвана по-малко сол, но това се отчита като позитив. Крайният срок, когато ще стане ясно дали има разминаване в качеството на храните у нас и в чужбина, е 22 юни, каза той пред Нова тв.

Експерти от Агенцията по храните навлизат в последния, най-важен етап, който е най-сложен и отнема най-много време - на лабораторните изследвания.

Те ще покажат има ли разминаване между качеството на хранителните продукти, които купуваме от магазините у нас, и същите храни на европейския пазар – в Германия или Австрия, например. Именно от тях бяха закупени проби от над 30 продукта, които ще бъдат подложени на всякакъв тип изследвания и в България. Бяха закупени продукти от пет групи - месни и млечни, безалкохолни напитки, сокове, детски храни, шоколадови изделия.

Всеки един продукт, който ще се подложи на сравнителен анализ, първо се завежда в приемна в Националния център по безопасност на храните. Там се преглежда в какво състояние постъпват продуктите и се изяснява въпросът какво точно ще се изследва.

Изпитванията трябва да потвърдят състава на всеки продукт, изписан на етикетите. През последните дни експертите сравняват именно какво пише на опаковките на всички групи храни. Екипът на проф. Христо Даскалов проверява има ли и други разминавания.

На сравнителен анализ са подложени млечни продукти – масла, маргарин, кашкавал и различни сирена. За да са максимално обективни резултатите, всяка проба е маркирана със специален код, без да се знае какъв продукт стои зад него. За да се измери всеки един показател, са нужни няколко дни. След това ще стане ясно и доколко информацията от етикетите съвпада с резултатите от лабораторните изследвания. Дали е така – ще покажат сравнителните тестове на пробите. По-важното е, че ще стане ясно второ качество ли е храната, която достига до трапезата ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавта е ОКУПИРАНА от прости провансали.Катастрофата е незибежна.По времето на соца на тези май*муни не им разрешаваха да излизат от затънтените си села и градчета камоли да им дават право на глас а сега ..............КАТАСТРОФА.
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между захар и фруктозо-глюкозен сироп има разлика и то голяма.
39
0
 
8
 
! Отговори
емитация преди 6 години
на държава - пушилки, проверки посевместно и опсле -нищо. Да ви разкажа мое патило в момента. купих сандали от 1 мошеничка, които ми изядоха краката. След караници с нея се обърнах към клона на Комисията за защита на потребителите в Плевен. Оттам някъв *** ме отсвири. тогава писах до централата в София и ги нахраних яко - писах че са поредната структура от лапачи, и че ще се обърна към ФБ, Нова и БТВ. НА другия ден плевенския *** ми се обади - изведнъж се наменачин да си върна парите!
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова Осама Бен ладен искаше даа се предаде ама при едно условие.Да го съди бг съд и да го разследват бг служби.Така и с храните.В Запдна Европа недвусмислено доказаха че храните за Източна Европа са ВТОРО качество ама за БАБХ всичко си е ОК.Ашкулсун бе Бацее.СМС ли прати или звънна на който трябва?
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак някой е гушнал едни пари и дава мения преди да излезнат анализите! Да не говорим че на ЗАПАД има продукти които в БЪлгария въобще не се предлагат. Например швейцарско какао Овомалтине в магазините на Била в Австрия липсва в магазините на Била в България. И това далеч не е единствения продукт който го няма тук! Въпросът е защо?
36
1
 
9
 
! Отговори
Инспектор преди 6 години
До Анонимен 29 Ние чиновниците ходим в Русия и си купуваме от там качествени храни. Те не знаят какво е това адитиви ,подправки и добавки. Няма пари за такива глезотий.Дъвкай само месо и се радвай.Я вземете кремвирши по БДС и с адитиви. Завържете си очите и опитайте. Със сигурност кремвиршите по БДС нява да ви харесат. Кафеникави на цвят , а не бледорозови, твърди и тричави при ядене и без вкус.Целта на адитивите , подправките и добавките е да се повишат вкусовите качества и да се намали ценат
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как разбраха,че няма разлики,като още не са направили лабораторен тест?Тия за канарчета ли ни вземат?Ейййй,вземете се в ръце,защото ние ви плащаме заплатите.
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом уличните кучета не ядат кебапчета, сами преценете ние какво ядем.
33
2
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До А дали, ама надали 2 А ти къде я усети тази космическа разлика? Не усещаш космическата разлика между Русия и САЩ и се възхищаваш на тия дето измряха от препарат за отпушване на канали?Пфу !
32
0
 
16
 
! Отговори
Инспектор преди 6 години
Четиринадесет години съм работил като инспектор в ДВСК и БАБХ и бях абсолютно сигурен че това е партенка.Лъжлива новина.
31
1
 
23
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Че някой да не би да е очаквал да кажат че има различия. Разбира се че ще кажа, че всичко е наред, нали така им е продиктувано. Друг е въпроса, че едва ли има вече някой, който да не е ходил из Еропа-та, и да не е установил лично, че различията са огромни.
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма съществени разлики, разбира се. В нашите продукти - палмово масло 90%, в техните - 9%. Сега за една нула ли ще правим въпрос.
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
продажни недоразумения са няма кво да им се вярва
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама че *** продажни. Несъществена била разликата.Абе ***, ако захарта е отрова, то глюкозо-фруктозния сироп (който се прави 100% от ГМО царевица) е тройна отрова.Рафинираната бяла захар е вредна за човек, а ГФС е още по-вреден.Как да не е съществена разликата.*** то и между соята и месото ще кажете, че не е съществена, с подходящите подправки може даже и да не ги различиш. Казан с ГФС за тоя *** да изпие да видим съществено различно ли ще му стане. Не им пийте и яжте ***.
27
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова сме най-болната нация в Европа.Заради продажни чиновници ядем *** и няма кой да ни защити.Само да попитам разследващите:Вие деца имате ли?И ако-да и те ли ядат от същата храна?
26
1
 
31
 
! Отговори
Бай шампоан преди 6 години
Шампоанът който използвам в Германия е много по гъст от същия в България.
25
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как може преди да са направени лабораторните тестове да се твърди,че съществена разлика няма.Не че като направят тестовете ще открият реазлика,де.Те два месеца се туткат с купуването на продуктите,тепърва ще ги тестват,а през тези два месеца производители и вносители са си изтеглили от пазара най-опасните стоки или просто не са ги предлагали.Да не говорим,че продуктите са взети избирателно,за да не се открият разлики.А това,че във всички продукти се влага вредното палмово масло кой да каже?
24
0
 
45
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
Сега ще изкарат, че ядем пи-висококачествени храни от германците и България е раят на земята.
23
0
 
31
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ествено че няма да обвинят официално че кафт и нестле делят хората, докато на етикета не пише банан а то всъщност е краставица всичко е точно. Но въпреки криенето, хората си носят същия в кавички прах за пране и шоколад от чужбина
22
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам пресен пример с едни приятели чужденци. Пили, пробвали, допаднала им особено една марка българско вино - не казвам коя е. В тамошните магазини се срещала често. И като дошли тука и си купили от същото - пълен потрес. Нищо общо с оригинала, само етикета е същия.