Разлики в храните ли? БАБХ "съществени" разлики не откри!

Предстоят обаче лабораторните тестове на храните
15 юни 2017 11:00,
74
Разлики в храните ли? БАБХ "съществени" разлики не откри!
Снимка: архив Reuters

Няма съществени отклонения при качеството на храните, продавани у нас и в Западна Европа, съобщи д-р Камен Николов от БАБХ. Изследванията трябва да дадат отговор дали ядем второ качество храни, сравнено с други страни от ЕС.

"По отношение на етикетите на продуктите няма съществени различия", коментира Николов, но допълни, че трябва да се изчакат всички анализи, за да се обобщят резултатите.

Още по темата

Моментните резултати показвали минимални разминавания в състава на безалкохолна напитка и на продукт от месо.

На етикета на безалкохолното, което е купено в България, пише, че е подсладено с фруктозо-глюкозен сироп, а за напитката от чужбина е използвана захар.

При един от месните продукти е установено, че в българското изделие е използвана по-малко сол, но това се отчита като позитив. Крайният срок, когато ще стане ясно дали има разминаване в качеството на храните у нас и в чужбина, е 22 юни, каза той пред Нова тв.

Експерти от Агенцията по храните навлизат в последния, най-важен етап, който е най-сложен и отнема най-много време - на лабораторните изследвания.

Те ще покажат има ли разминаване между качеството на хранителните продукти, които купуваме от магазините у нас, и същите храни на европейския пазар – в Германия или Австрия, например. Именно от тях бяха закупени проби от над 30 продукта, които ще бъдат подложени на всякакъв тип изследвания и в България. Бяха закупени продукти от пет групи - месни и млечни, безалкохолни напитки, сокове, детски храни, шоколадови изделия.

Всеки един продукт, който ще се подложи на сравнителен анализ, първо се завежда в приемна в Националния център по безопасност на храните. Там се преглежда в какво състояние постъпват продуктите и се изяснява въпросът какво точно ще се изследва.

Изпитванията трябва да потвърдят състава на всеки продукт, изписан на етикетите. През последните дни експертите сравняват именно какво пише на опаковките на всички групи храни. Екипът на проф. Христо Даскалов проверява има ли и други разминавания.

На сравнителен анализ са подложени млечни продукти – масла, маргарин, кашкавал и различни сирена. За да са максимално обективни резултатите, всяка проба е маркирана със специален код, без да се знае какъв продукт стои зад него. За да се измери всеки един показател, са нужни няколко дни. След това ще стане ясно и доколко информацията от етикетите съвпада с резултатите от лабораторните изследвания. Дали е така – ще покажат сравнителните тестове на пробите. По-важното е, че ще стане ясно второ качество ли е храната, която достига до трапезата ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са същите "експерти", като тези с йогурта.