Ще стане ли киселото ни мляко йогурт? Експертите ни – "за"!

Млекопреработвателите на нож: Уникален продукт е!
Обновена: 15 юни 2017 10:37 | 15 юни 2017 07:00,
102
Ще стане ли киселото ни мляко йогурт? Експертите ни – "за"!
Снимка: Булфото, архив

Над 30 становища са постъпили в Българския институт по стандартизация (БИС) в рамките на общественото обсъждане за промяна на (БДС) на киселото мляко.

Още по темата

На 16 юни ще стане ясно дали идеята киселото ни мляко да се превърне в йогурт ще бъде приета. Мненията са поляризирани, но засега превес имат поддръжниците на идеята, пише "Труд".

От Национална асоциация на млекопреработвателите /НАМ/ призовават да не се променя стандарта и предупреждават, че предложението "би се отразило негативно върху запазването на стандарта и възможността за контрол на този все пак открояващ се за България уникален продукт".

"Основна роля на стандарта е да разграничава българското кисело мляко от останалите млечно-кисели и др. йогурт продукти, както и да гарантира качествата на типично българското кисело мляко, предвид уникалната комбинация от микро-организми в симбиотичната закваска", пишат от асоциацията.

В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг (потребителите могат да проверят лесно дали е спазен стандартът, като погледнат дъното на пластмасовите опаковки – на тях трябва да има знак PS).

По-рано този месец стана ясно, че Министерството на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС за киселото мляко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
3
 
! Отговори
румен преди 6 години
До Ф42Че има много ментета на пазара е факт,но никой не е толкова *** да подправя киселото мляко с нишесте. Това можеш да провериш сам и веднага. Капни йод/има в аптеките/ в киселото мляко и ще видиш че няма да се оцвети синьо.Този номер с нишестето не се прави поне от50 г.
35
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Експертите са ясни.Срещу пари ще направят становище и че кофичка урина е кисело мляко.
34
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българските ескперти - най-американските експерти на света
33
3
 
20
 
! Отговори
Ф преди 6 години
Наистина не знам какви са тия стандарти, за които се говори. Според мен истинско кисело мляко отдавна няма на пазара. Предлагат ни се някакви каши с вода и много нишесте, наблъскано с консерванти, така че "млякото" става за употреба дори и след 6 месеца. Преди кофичките бяха от 0,5 кг. Сега са 0,4 кг. Това по кой стандарт го промениха?
32
1
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
по всичко личи , че на пазара има поне 2 (или 200) вида "нещо" което се продава като българско кисело мляко. в едните случаи закваската/бактерията не е такава, в други случаи изобщо няма нито българско, нито мляко. напълно нормално е производителите които произвеждат oлигофрении, да са против да пише че вътре в бурканя няма кисело мляко, а йогурт или "продукт"
31
1
 
35
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Продажниците нямат почивен ден.
30
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Химиците от Данон да го д*хат!
29
1
 
8
 
! Отговори
др преди 6 години
трябва бат бойко да се намеси и ще замлъкне тая измама!!!така 4е да видим как да стане той да разбере какво са намислили неговите под4инени!
28
0
 
29
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
Това си е малоумщина!
27
0
 
25
 
! Отговори
/// преди 6 години
Много *** идея, естествено родена от някоя болна/продажна глава. Имам познати от чужбина, които им се налага да идват в България. Някои от тях не могат да ядът тамошното "мляко", почват да се изриват, алергични са и подобни проблеми. Като дойдат тук пукат кисело и прясно мляко и ушите им плющят, ама не ядът от онова купешкото в билата ами ходят по селата да купуват от фермите. При положение, че имаме толкова хубав продукт ние сме тръгнали да го унищожаваме...
26
0
 
10
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
ще станеш един от щатите ама другия път, никой няма да те пусне да си част от тях. те искат колония бели роби не равноправни, за да станеш щат трябва да си като тях ама за тях ти си роб....
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те македонците заради НАТО ще си сменят името, та ние за едно кисело мляко. Направо да станем един от Щатите и готово.
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема е на всякъде. Стоят едни некадърници по министерствата и се чудят какви простотии да измислят че да не ги изгонят от работа. Има и такива които изпълняват чужди поръчки. Въпросът е до кога ще лижем з..адници на тоя и оня и до кога някой ще ни казва какво да правим. Време е да кажем стига, баста и да вървим напред, защото българската нация е уникална , нямате ли капчица гордост? Явно някои нямат. Аз се гордея че съм БЪЛГАРИН, а вие?
23
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Френските бок луци от Данон са такива страхливци, че не смеят да се покажат публично и да признаят, че се опитват да унищожат българското кисело мляко, само за да си вдигнат печалбите.
22
0
 
25
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
А някой може ли да ми каже защо маслото поскъпна минимум с 30%. Преди купувах пакетче масло за 3 лева, а сега е минимум 4 лева?А нали уж имало свръхпроизводство на прясно мляко и цените били ужасно ниски?
21
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Йогурт идва от турския език. В Турция кисело мляко е йогурт. Какво правим ся !?!?!?"Бактериалния състав на "йогурта" и на автентичното българско кисело мляко е различен, което означава, че не са едно и също и вкусовите им качества са различни. Какво правим сега, умнико? Мислиш ли, че ще заблудиш някого?
20
0
 
38
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Какъв е проблема да ги има и двете? Който си иска кисело мляко да си купи кисело мляко (по утвърден стандарт). Производителя като мисли че ще продава по-добре йогурт - да пусне в продажба (но не като кислело мляко а с надпис - йогурт) и да видим - ама май в България няма да му го купи никой, и затова се опитват по другия начин - да маскира скапаната си (и евтина) стока като всички останали. Е не е правилно.
19
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-интересно ми е защо чуждестранната компания, която настоява за това, се крие? Да излезе пред медиите и да си признае, пък да видим какво ще й се случи на продажбите.
18
11
 
6
 
! Отговори
шундов преди 6 години
разглеждайте въпроса така - ще ядеме ли кисело мляко по световни стандарти или млекопроизводителите ще ни тровят с имитация на продукта с печат PS! крави нема - млеко бол!
17
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Националните предатели на всички нива не свършват